Висок холестерол

0 0 0 0 0

connaitre-taux-cholesterol

Холестеролът е субстанция, необходима за живота, която участва в производството на всички клетки, хормони и т.н. Повишеното му количество в кръвта и по стените на артериите обаче, може да бъде опасно.

Откъде идва холестеролът?

Голямата част от холестерола в организма ни се произвежда от черния дроб.

Също така го приемаме чрез някои храни : яйца, масло, мляко

Какъв е рискът от високото ниво на холестерол в кръвта?

Повишеното ниво на холестерол в кръвта е е причина за коронарни болести / ангина пекторис, инфаркт на миокарда/

Това е един от основните рискови фактори за тези болести, заедно с тютюнопушенето, високото артериално налягане, диабета. Холестеролът е един от 4-те „мъчители“ за сърцето.

Артериална плака

Излишният холестерол се натрупва по стените на артериите, най-вече на сърдечните/коронарни/ артерии като последствията са следните:

 • намалява калибъра им, образувайки плаки
 • възпрепятства нормалния кръвен поток
 • улеснява обазуването на тромби

Когато кръвотокът се спре, клетките умират от липса на кислород. Това е исхемичният удар, който довежда до инфаркт на миокарда или до инсулт, в зависимост коя артерия засяга.

Холестеролът се транспортира от липотротеини. Единият тип липопротеини -LDL /с ниска плътност/ благоприятстват образуването на атеросклеротична плака. Другият тип – HDL / с виска плътност/ имат за задача да елиминират излишния холестерол в клетките.

Хората с висок LDL и нисък HDL холестерол страдат по-често от коронарна болест.

Аномалиите при холестерола и липопротеините имат различни причини. Някои са генетични/ фамилна хиперхолестеролемия/. Други са придобити от начина на хранене/ висок прием на мазни храни и алкохол/.

Знаете ли нивото на вашия холестерол?

За да разберете какви аномалии ви засягат лекарят изисква кръвен тест, направен на гладно: общ холестерол, HDL-холестерол и триглицериди

LDL-холестеролът се изчислява. Всеки възрастен над 20 години тряба да знае нивото на холестерола си.Ако е в норма, тест се прави веднъж на 5 години.

Ниво на общ холестерол:

 • Ниско : <2 g/l
 • Нормално: между 2 g/l и 2,5 g/l
 • Високо : >2,5 g/l

Как да намалите нивото на холестерола?

Множества проучвания показват, че това е възможно. Намаляване нивото на общия холестерол понижава риска от инфаркт, независимо дали сте прекарали или не сърдечен удар.

В зависимост от констатираните биологични аномалии и рисковите фактори лекарят ще Ви препоръча промяна начина на хранене и медикаменти ако е необходимо.

Не забравяйте да коригирате и другите рискови фактори:

 • спрете тютюнопушенето
 • следете кръвното налягане
 • лекувайте се ако сте диабетик
 • не допускайте заседнал начин на живот
 • намалете излишните килограми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *