Поленова алергия

0 0 0 0 0

 

От всички неща, които причиняват алергии, поленът е най-често срещан. Много хора познават поленовата алергия като сенна хрема , която специалистите наричат „сезонен алергичен ринит“ . Това просто казано означава, че поленът кара носът ви да тече през определени сезони.

Алергията е специфична реакция на имунната система на организма към вещество , което може да не е вредно. Хората страдащи от алергии обикновено са чувствителни към повече от едно вещество.

Симптомите на поленова алергия включват течащ нос, кихане, сърбеж в очите, запушване на носа, зачервяване и сълзене на очите.

Какво е полен?

 

Растенията отделят малки кръгли поленови зрънца, които служат за оплождане между растения от един и същ вид. Отделните поленови зрънца са прекалено малки и не могат да се видят с невъоръжено око , но някой могат да образуват големи, видими групи. Поленовите зрънца се пренасят свободно чрез движението на въздуха и лесно могат да бъдат вдишани.

Една от очевидните характеристики на поленовата алергия е нейната сезонност – хората изпитват симптоми само, когато поленовите зърна, към които са алергични са във въздуха. Всяко растение се опрашва почти по едно и също време всяка година.

 

Диагностика

Кожен тест

Алерголог е специалистът, който може да ви направи т.нар Прик тест (чрез убождане). Прави се върху вътрешната страна на предмишницата , а при деца върху гърба. Накапва се специфичен агент (алерген) и с игла се прави специфично убождане. При положителен резултат, наличие на алергия, се установява зачервяване и оток на мястото на убождане.

Кръвен тест

Вместо кожен тест , вашият алерголог , може да вземе кръвна проба, за да се измерят нивата на полен специфични антитела, които организмът ви отделя.

 

Лечение

 

Лекарства

Понеже е невъзможно да се избегне контакта с полен, симптомите на алергия трябва да се лекуват с медикаменти. Най-ефективните лекарства, които може да намерите без лекарско предписание са антихистаминиите. Те са много подходящи за хора, които имат леки, до умерени симптоми. Ако терапията с тях не е достатъчна, може да се наложи лекарят ви да включи впръскване локално в носа на кортикостероид. Много хора със сезонен алергичен ринит получават усложнения , като астма или синузит.

Антихистамини

Ефективно отсраняват симптомите на сенна хрема , като кихане , зачервяване , секреция от носа. ( Кларитин , Лорано )Основен техен недостатък е , че могат да предизвикат сънливост  и да отнемат остротата на вниманието. Има и по-нови лекарства от тази група, които не предизвикват подобен страничен ефект.На аптечният пазар също се намират антихистамини за локално приложение ( спрейове за нос – Алергодил, капки за очи, кремове за кожа – Фенистил идр.), които са много подходящи ако не се изисква системно лечение, а само локално третиране на зачервяване и сълзене в очите например.

 

Кортикостероиди за локално приложение

Обичайно под формата на спрей за нос. Притежават противовъзпалително действие и потискат алергичната реакция. Комбинацията от антихистамини и кортикостероиди локално приложени е много ефективна , особено ако реакцията към полен е средна или тежка.Кортикостероидите имат значителни странични ефекти и трябва да се използват в точната доза и продължителност, каквито са ви назначени от вашият лекар.

 

Шуслерова терапия – Комбинация при алергии

1.Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум D12 :

Това е така наречената сол за първа помощ на имунната система. Тя е и първи избор при начален стадий на всякакви възпаления. Нейното действие:

 

 

– Ефикасно средство срещу грип и настинка.

– Увеличава кислородното насищане на тъканите.

– При леки фебрилни /температурни/ състояния (температура до 38,5° С).

– За първа помощ при порязвания, охлузвания, натъртвания, контузии, слънчеви изгаряния.

– Регулира обмяната на желязото – като добавка към железните препарати. При силни кръвотечения, недостатъчен прием на желязо, повишени нужди при бременност, кърмене или растеж, или нарушена резорбция на желязо.

– Помага при умора, намалена концентрационна способност, затруднения в учението                 – Намаляване и предотвратяване на мускулната треска.

 

2. Шуслерова сол №8 Натриум хлоратум D6:

Солта възтановяваща баланса на солите и течностите в организма.

 

–  Активира функцията на бъбреците.

–  Повлиява отоци от всякакъв произход.

–  Предотвратява излишното задържане на вода.

–  Активира образуването на слюнка

–  Действа при проблеми със стомашно-чревния тракт – обезводняване или повръщане.

–  Ефективна както при водниста диария, така и при запек.

–  Регулира отделянето на пот.

–  Помощно средство при лечението на повишено кръвно налягане.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *