Масло от Бял трън / Milk Thistle (Silybum marianum)

0 0 0 0 0

През последните няколко хилядолетия растението Бял трън е едно от най-широко използваните и ефективни билки в света. Това е може би най-важната билка – лекарството, която ефективно помага за предотвратяване на увреждане на черния дроб, изложен на токсини / отрови. Изолирани съединения от растението бял трън (силимарин, Силибинин) са често използвани за лечение за: някои видове отравяния с гъби; мозъчен оток (вид оток на мозъка); остър хепатит; и други заболявания на черния дроб / повреда и / или излагане на токсини. Трябва да се отбележи, че екстрактът от бял трън е ефективно средство за защита срещу тежко чернодробно увреждане или смърт, в случай на поглъщане на някои видове отровни гъби.

bql-tryn

профлексон

ПРЕДИСТОРИЯ И ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАСЛО ОТ БЯЛ ТРЪН

Белият трън – също известен под имената на скоч трън, cardus marianus, Мери магарешки бодил, магарешки бодил Свети Мери – е годишно или двугодишно растение, което се смята, че има първоначално произход в Южна Европа и Западна Азия, но сега се намира като „трева“ на практика, навсякъде по света – поради своята издръжливост и агресивни репродуктивни стратегии.

Доста лесно може да се познае – с отличителни лилави или червени цветя, с лъскави, бодливи листа, украсени с млечни бели вени. Магарешки бодил растенията обикновено растат от 1 до 7 фута височина, но всъщност може да стават и по-големи, в зависимост от някои обстоятелства. Ако растението стане по-високо, стъблото има тенденция да се издълбае. Бял трън растението расте и се среща от началото до края на лятото – в Северното полукълбо, обикновено между месеците юни и август.

Мляко от Бял трън в момента се добива в големи количества в много страни по света – за употреба от фармацевтичната индустрия – включително: Австрия, Полша, Германия, Унгария, Китай и Аржентина.

bql-tryn2

 

ХИМИЧНО ДОБИВАНЕ НА МАСЛО ОТ БЯЛ ТРЪН

Семената на млякото от бодили са използвани в продължение на много хиляди години в медицината за лечение на заболявания на черен дроб. Разглеждайки растението, в едно съвременно научно проучване, голяма част от своята ефикасност произлиза от съединение sylimarin – както и свързаните с него съединения. Традиционно, екстрактът от бял трън е направен от тези семена, (които съдържат ~ 4-6% силимарин) – в резултат на екстракт, състоящ се от около 65-80% силимарин (а flavonolignan комплекс) плюс 20-35% различни мастни киселини, (линолова киселина, и т.н.).

Silymarin е сложна смес от полифенолни молекули, включително седем тясно свързани flavonolignans (silybin A, silybin B, isosilybin A, isosilybin B, silychristin, isosilychristin, silydianin) и един флавоноид (таксифолин). Силибинин, на получиста фракция на силимарин, е предимно смес от 2 диастереоизомери, silybin А и Б silybin, в приблизително съотношение 1: 1.

Съединенията, открити в белия трън, показват от изследвания своето въздействие срещу заболяване на черния дроб и някои видове рак. Ето някои от основните констатации от изследването по отношение на бял трън през последните години:

  • Клинични изследвания установяват, че екстракти от бял трън могат да работят за предотвратяване и лечение на увреждане на черния дроб, причинени от експозиция на работното място, химикали: толуен и / или ксилен. Работниците, изложени на изпарения от тези токсични химикали за 5-20 години, са били рандомизирани с проведено лечение за период от 30 дни с едно от двете: екстракт стандартизиран бял трън (80% силимарин), или плацебо. Работниците, на които са били дадени екстракт от бял трън, показват значително подобрение в чернодробните функционални тестове (ALT и AST) и броя на тромбоцитите, в сравнение с тези на плацебо групата.
  • Клинични проучвания са установили, че силимарин се прилагане на дози от 600 мг на ден е много ефективна възможност за лечение на диабет тип II
  • Едно скорошно проучване, направено с бабуни, установи че с непрекъсната вътрестомашна инфузия на силимарин значително забавя развитието на алкохол-индуцирана чернодробна фиброза, за период от 3 години.
  • A през 2010г. е направено проучване, публикувано в списание Cancer, което установява, че белият трън се свързва с тенденция към намаляване на увреждане на черния дроб при деца, подложени на химиотерапия – по време на рандомизирано двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване на 50 деца.
  • „Ефикасността на силимарин в предотвратяването лекарствено-индуцирана увреждане на черния дроб при пациенти, приемащи психотропни лекарства дългосрочно е изследвано и е установено, силимарин да намали увреждане на черния дроб, причинено от липидната пероксидация при пациенти, приемащи бутирофенони или фенотиазини.“
  • „Изследване през 2010 г. установява, че осем основни съединения, които съдържат Silybum, включително седем flavonolignans – silybin A, silybin B, isosilybin A, isosilybin B, silychristin, isosilychristin, silydianin, и един флавоноид, таксифолин – са инхибитори на HCV РНК-зависимата РНК полимераза, което предполага потенциал при лечение на хепатит С. „
  • Силибинин е ефективно лечение след отравяне с „amanitas“ гъби, включително и на „Death Cap“ (зелена мухоморка).
  • Бял трън екстрактът притежава забележителни антигъбични ефекти – особено по отношение на предотвратяването на растежа на дерматофитни гъбички.
  • Някои предварителни проучвания предполагат, че белият трън може да бъде толкова ефективен, колкото общите медикаменти флуоксетин при лечението на обсесивно-компулсивно разстройство.

Други възможни лекарствени реакции, които предстои да бъдат потвърдени по задоволителен начин от научните изследвания, включват: намаляване на клетъчно увреждане, причинено от радиация и химиотерапия; понижаване „лоши“ нива на холестерол; намаляване на инсулиновата резистентност; намаляване на растежа на различни видове рак (на простатата, на гърдата, на шийката на матката); и профилактика на болестта на Алцхаймер.

mariendistelblume_web

БИЛКОВИ УПОТРЕБИ НА МАСЛОТО ОТ БЯЛ ТРЪН И ИЗПОЛЗВАНЕ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ОТРАВЯНИЯ С ГЪБИ

Традиционно растението Бял трън и екстрактът от Бял трън са били използвани за лечение на проблеми с черния дроб – включително увреждане на черния дроб, жълтеница, цироза, хепатит, и отравяне.

Белият трън също често се използва като стимулант на апетита – Това вероятно се дължи на факта, че горчиви храни / аромати стимулират освобождаването на жлъчката, което помага на храносмилането. Особено в храносмилането на мазни храни.

Белият трън традиционно се използва също при проблеми с жлъчния мехур, киселини в стомаха, проблеми с далака, малария, женски проблеми и алергии.

Растението се използва като „galactagogue“ (производство на стимулант мляко), проблем със забавянето или липсата на мензис при жените.

По отношение на лечението от отравяне с Amanita гъби, млечните бодли или млечни репеи, извлечени растението Бял трън:

Отравяне със Зелена мухоморка е сравнително рядко, налични са редица доказателства, след проведени изследвания върху животни. Ефикасността на тридесет различни лечения, се анализира в ретроспективно проучване на 205 случаи на зелена мухоморка (смърт ОСП) от отравяне с гъби. И двете пенициламин и хипербарна кислород независимо допринесе за по-висок процент на оцеляване. Когато silybin (силибинин) се добавя към лечение с пенициламин, оцеляването се увеличава. В още 18 случая на смърт отравяне със Зелена мухоморка, е установена връзка между времето, изтекло преди започване на silybin терапия, както и от тежестта на отравянето. Данните показват, че тежкото увреждане на черния дроб от отравяне със зелена мухоморка, може да се предотврати ефективно, когато администрацията на silybin започва в рамките на 48 часа след приема на гъби. Контролни изследвания също показват, че силибинин намалява смъртността от отравяне с гъби.

bql-tryn3

СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА МАСЛОТО ОТ БЯЛ ТРЪН

Страничните ефекти от бял трън и екстракт от бял трън, са доста ограничени (доколкото е известно), с изключение на последствия като гадене или диария.

Съединенията в растението Бял трън могат да имитират ефектите на някои естрогени в човешкия организъм – като резултат някои лекари препоръчват, че жените с рак на гърдата, яйчниците, или на матката, да не го използват. Има няколко дебата по този въпрос, че мляко/екстракт от магарешки бодил е ефикасен срещу някои видове рак.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА МЛЯКО ОТ БОДЛИ КАТО ХРАНА

Белият трън е всъщност доста питателен като хранителен артикул, в съчетание на младите филизи, корени, и цветни глави (идея за артишок), всички взаимстват за добрата храна.

Традиционно корените се приготвят с масло, след като предварително са били сварени или изпечени, но те също могат да се консумират в суров вид. Младите издънки могат да се използват като всеки друг зеленчук, зелено на пара, задушени и др.

Един вариант за тези, които не обичам горчиви вкусове, но които не желаят да консумират стъблата, е да ги накиснете за една нощ и след това да изхвърлете водата, преди да ги сготвите.

Зрелите листата могат да се използват, независимо от силния аромат, младите филизи осигуряват доста добър заместител на спанака, и са доста питателна храна.

 

ТОКСИЧНОСТТА ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ

Нещо, което трябва да се отбележи тук, за тези, които обмислят да произвеждат мляко от Бял трън, е това че растението е токсичен за някои общи селскостопански животни – по-специално за говеда и овце. Това се дължи на съдържанието на калиев нитрат от бял трън.

Когато съединението се консумира от преживни животни, на микрофлората, живеещи в стомаха и червата на животните го съборят – като по този начин производството на нитратни йони. След това тези нитратни йони съчетават с хемоглобина, за да създадете метхемоглобин – който блокира транспорта на кислород, което води до здравословни проблеми.

За информация за други общи, напълно безплатни, но изключително полезни или питателна „плевели“, виж:

Коприва, с чудесен вкус, високо съдържание на протеин, богати на витамини и минерали и безплатно:

Nettles, Great Tasting, High-Protein Content, Vitamin And Mineral-Rich, And Free

Какво е Глухарче? Топ ползи и употреба на растението Глухарче:

What Is Dandelion? Top Benefits And Uses Of The Dandelion Plant

mariendistelsamen_web

Добиване на масло от Бял трън:

Масло от Бял трън, (масло от магарешки бодил) е ценно хранително масло, получено чрез студена обработка или екстракция на семената. От 100 кг (220 кг.) Семена само 25 кг (55 кг.) На масло са получени. Шафранът е култивирано растение, което от време на време се отглежда в региона на Средиземно море, но най-вече в Азия и Северна Америка.

Характеристики и вещества:

Маслото е особено богато на полиненаситени мастни киселини, по-специално линолова киселина (прибл. 78%). Той има най-високо съдържание на линоленова киселина между растения и следователно е отлично диетично хранително масло.

То има лек орехов вкус, подобен на слънчогледово масло.

Приложения:

Главно се използва със студени ястия като салати или като съставки в диетата- с маргарин или майонеза.

Благодарение на високото си съдържание на полиненаситени мастни киселини, се използва също така за намаляване на нивото на холестерола и за предотвратяване на атеросклероза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *