Менопауза – възможности за терапия

менопауза
0 0 0 0 0

Менопаузата е нормален етап от живота на всяка жена, който се характеризира със спиране на менструацията поради застаряването на яйчниците. Менопаузата се появява на възраст около 50 години с отклонение от 3 до 4 години. Яйчниците престават да произвеждат яйчникови фоликули, което означава, че жените вече не може да забременее. Климактериумът е периодът от време между нормалните цикли и менопаузата, обикновено трае 1 или 2 години и се характеризира с нередовни цикли. В началото на климактериума, менструалните цикли са по-къси, а след това те се появяват все по-рядко, докато накрая спрат напълно.

Менопаузата при някои жени е съпроводенa с интензивни симптоми, които могат да компрометират качеството на живот. Симптомите могат да се появят в началото на менопаузата или още по време на климактериума.


Какви симптоми характеризират менопаузата?

Най-честите симптоми са горещите вълни. Горещите вълни са най-характерните симптоми при много пациенти в продължение на много години след менопаузата. Други симптоми са нарушения в съня, хронична умора, тревожност, раздразнителност, плач, липса на концентрация. Освен това, психосоматични симптоми могат да се проявят като хронично главоболие, мускулни и ставни болки, палпитации задух и изтръпване. Менопаузата е свързана и със сексуални проблеми: намаляване на сексуалното желание (либидо), вагинална сухота, болки по време на полов акт и рецидивиращи вагинални или инфекции на пикочните пътища. Освен това, увеличаване на теглото, особено в областта на корема, е често срещан проблем и много жени се сблъскват синдекс за увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Друг общ признак на менопаузата е атрофия на кожата, което води до увеличаване на бръчките.

Кои са дългосрочните последствия от менопаузата?

Най-честите заболявания, свързани с менопаузата, са остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и деменция. Загубата на костна маса започва скоро след менопаузата и обикновено не предизвиква симптоми. Рискът от сърдечно-съдови заболявания (исхемичен инфаркт и инсулт) се повишава значително по време на менопаузата поради липсата на защитата на естрогени и едновременното увеличаване на рискови фактори като абдоминално затлъстяване, холестерол, триглицериди, хипертония и диабет. Деменцията може да започне с функционално незначителни нарушения на паметта, която в една малка част от жените могат да прогресират до умствено отклонение.

Какво е хормонална терапия?

Това е замяната на естествените женски хормони с хормони, които са екзогенно приложени във възможно най-ниската доза. Жени с интактна матка получават комбинация от естроген и прогестин, докато жените, които са с отстранена матка по хирургичен път получават монотерапия с естроген. Отвъд хормонална терапия, жени по време на климактериум могат да получават ниски дози контрацептивни хапчета (защото възможността за бременност все още съществува през климактериум) или само терапия с прогестин  (без естроген, за да се нормализира менструацията).Продължителността на терапията се различава при всяка жена според медицинската й история и нейните нужди. Лечението може да се прилага орално (ежедневно чрез таблетки) или трансдермално (кожни пластири, два пъти седмично или гел, който се прилага ежедневно върху кожата).

За кого е показана хормоналната терапия?

Основната цел на хормоналната терапия е подобряване на качеството на живот. Кандидатите за хормонална терапия обикновено са жени с умерени до тежки симптоми на менопаузата, и симптоми и признаци на урогенитална атрофия. Жените с урогенитална атрофия, които нямат други симптоми и техните проблеми са ограничени до влагалището може да получава местна терапия под формата на вагинален естрогенен крем или супозитории. Хормоналната терапия също така предпазва от свързан с менопаузата висок процент на загуба на костно вещество, което се наблюдава през първите години на менопаузата.

Кога не е подходяща хормонална терапия?

Хормонална терапия (ХТ) не е показана при жени без симптоми. Също така хормонална терапия не е показана при жени с анамнеза за рак на гърдата, рак на ендометриума или рак на яйчниците, активно чернодробно заболяване или тромбоемболична болест. Жените, които получават дългосрочно ХТ може да имат леко увеличение на риска от рак на гърдата. Този риск се изразява клинично в 2- 4 допълнителни случаи на всеки 1000 жени. Чрез използване на естрогени в най-ниската ефективна доза, както и естествен прогестерон практически се минимизира риска. Що се отнася до дълбока венозна тромбоза, рискът от хормонална терапия е свързана основно с използването на хапчета и се ограничава предимно до по-възрастните жени със затлъстяване, които пушат. Move да се избегне рискът от тромбоемболия чрез използване на трансдермални терапия (пластири по кожата), които според последните клинични проучвания не увеличават риска от дълбока венозна тромбоза.

Има ли алтернативно лечение?

Фитоестрогените се използват като алтернатива на лечението на климактеричен синдром. Това са естествени естрогени получени от растения като соя, които в червата се метаболизират в активни естрогенни съединения. Те имат мек ефект върху горещи вълни, докато тяхната ефективност при предотвратяване на остеопорозата все още не е доказана. Те са най-вече ефективни при жени, наскоро влезли в менопауза и леки симптоми. Те не са ефективни при жени с преждевременна яйчникова недостатъчност , при жени с отстранена матка, или при жени с тежки симптоми.

Някои природни продукти оказват благоприятно влияние върху симптомите на менопауза:

  • Див Ям– Съдържа сапонини и фитохромона диосгенин, чрез който организма лесно произвежда прогестерон, а останалите Биологично активни вещества като ензими, витамини и фитостероли засилват действието на досгенина.
  • Червена детелина – Червената детелина е един от най-богатите естествени източници на изофлавони – тези фитонутриенти са приемани от жените по цял свят, минаващи през периода на менопауза. Доверявайки се на естествения прием на изофлавони само по себе си би означавало поглъщане на големи количества от бобови растения, като грах и боб, което е трудно осъществимо. Червената детелина е естествено богат източник и осигурява желаните изофлавони, които ние трябва да се опитваме да си осигуряваме в нашите диети; биоканин-A, формононетин и Генестеин.
  • Соя – При симптоми на ПМС, менопауза. При  сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от атеросклероза.
  • Цветен Био Еликсир на Бах при менопауза – Помага да намерите душевно спокойствие и равновесие. Разсейва мъчителните усещания, спомага за бързото изчезване на тревожността и безпокойството. Подкрепя самочувствието и по-добрата оценка към себе си. Представлява специална точна комбинация от екстракти от красивите слънчеви цветове на растения, събрани от екологично чисти райони и приготвени по автентична рецепта на Д-р Бах – Орлови нокти, Хрущялка, Лиственица, Орех, Бряст, Саркофай /Цератостигма/.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *