Мастит, Възпалено зърно?

мастит
0 0 0 0 0

Мастит, или възпаление на гърдата, е сравнително често срещан проблем за кърмещите майки. Част от зърното или гърдата стават болезнени, червени, твърди и може да бъде последвано от треска и грипоподобни симптоми. Експертите не могат да се споразумеят дали всички случаи на мастит представляват истинска инфекция. Понякога, маститът може да бъде причинен от прекалено напълване на гърдите, неефективно кърменето, пропуснати хранения, тесни облекла или синини. Блокираното мляко, което остава в гърдите може да предизвика химически промени, които причиняват болка и зачервяване. Това възпаление се повлиява добре от допълнителна почивка за майката, и цялостно изпразване на засегнатата гърда. Някои експерти предлагат да се използва топлина, а други предлагат студени компреси по време на мастит. Използването на топлина трябва да бъде за кратко, може би точно преди изпомпване или кърмене, за да се предотврати възпаление. Студенината може да помогне за намаляване на подуването.

Мастит се проявява най-често в първите няколко седмици след раждането, въпреки че може да се случи по всяко време, особено ако майката е прекалено уморена, или ако тя пуши. Напуканите зърна поставеят една жена в маститпо-голям риск за инфекциозен мастит. Когато кожата е нарушена, бактерии от болничната среда, от кожата на майката, или от устата на бебето може да проникнат в гърдите. Жената трябва да се обади на лекаря, ако тя изпитва силна болка или треска. (Понякога жените, които вече приемат ибупрофен или парацетамол не осъзнават, че имат висока температура.) Някои експерти съветват почивка, топли или студени компреси, и изпразване на гърдата  в продължение на 12 часа. След това, ако симптомите не отшумят се предписват антибиотици. Други започват антибиотик при първите признаци на мастит. Вашият лекар ще прецени кое е най-добро за вас. Ако започнете антибиотична терапия, трябва да завършите пълния курс, за да се предотвратите рецидив. Моля, имайте предвид, че някои майки, които са на антибиотици може да развият гъбични инфекции, и ще трябва да се лекуват за това.

Най-важното нещо, ако получите мастит е да продължите да кърмите. Изпразването на гърдата е най-добрият начин да се получи облекчение и ще помогне на лечебния процес. Внезапното отбиване може да доведе до усложнения като абсцеси на гърдата.


В редки случаи, маститът може да е резултат от по-сериозен  проблем на гърдата. Тъй като жените често са третирани по телефона за това състояние, е важно да ви види лекар, ако имате повтарящи се епизоди на мастит, ако винаги се намира в една и съща област на гърдата, или ако бучки, болка и зачервяване не са повлияни след лечението. Ултразвукът е безопасен и ефективен метод за идентифициране на абсцеси или тумори в гърдата на кърмещи. Кърменето може да продължи по време на лечението на абсцеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *