Имунитетът може да се поддържа с естествени средства

0 0 0 0 0

Имунитетът може да се поддържа с естествени средства

Нито едно от сезонните зимни заболявания не настъпва, без  да е засегнат (понижен) имунитета на засегнатият човек. Да си спомним какво е имунна система и имунитет като цяло. Имунната система се състои от органи и клетки. Централни органи са : червен костен мозък, тимус и слезка. Важни периферни органи  – лимфните възли  и лимфоидната тъкан  в сливиците и апендикса.

imunitet-blog

Клетките на  иммунната система могат както сами да поглъщат  микробите, така и да изработват специални вещества (антитела), които да повреждат микробите и да ги  уничтожват. И най-важното- имунитетът  – е способност на организма  да противостои  на появата на  чуждородни  агенти, били то прости микроби, вируси  или агресивни вещества.

Основните причини за снижаване на имунитета са

1) Чест или хроничен стрес. По време на  стрес  в кръвта се отделят мощни хормони   (адреналин, норадреналин, кортизон, преднизолон), които действат мобилизиращо на организма, но за кратко подтискат работата на органите и клетките на имунната система. Постоянния стрес довежда до постоянно снижаване на имунитета.

2) Липса на достатъчно почивка или непълноценен отдих. По време на  отдих организмът се възстановява,разширяват се кръвоносните съдове, отделят се токсините.

3) Диети. Доколкото всички иммунни клетки и органи се  състоят от белтъци, то недостига на  белтъци  в организма може да доведе до  снижение на  имунитета.

4) Недостиг на  витамини . Витамините са важни химически съединения, които участват в създаването на  клетките на  иммунната система.

5) Депресия. Да, това състояние също може да доведе до иммунодефицит.

В состояние на  депрессия мозъкът  дава  команда на   органите  и системите  да понижат своята  работоспособност , изработват се по-малко  хормони в хипофизата и хипоталамуса ..

6)Интоксикации, преохлаждане, прием  на антибиотици, злоупотреба с  еднообразна храна.  Те водят до снижение на имунитета вследствие най-вече на   токсично или температурно поражение на  органите или клетките на  имунната система.

 Съвременната фармация осигурява  лекарствени  и нелекарствени препарати с меко  действие върху имунната система, но които при правилно приложение са в състояние да защитят Вашия организъм от вирусните нашествия в студените зимни месеци . Ще избера да коментирам само тези лекарствени средства, които могат без опасения да се прилагат, независимо от възрастта на пациента.

Хомеопатични:

Осцилококцинум, Инфлуцид, Енгистол – тук полезното правило е, че колкото по-силна е заплахата от заболяване, толкова по-често трябва да се приема продукта. Важно е не количеството на приетия продукт, а честотата на приемане.

Шуслерови соли:

През зимните месеци най-често употребяваната Шуслерова сол на таблетки би трябвало да е Шуслерова сол N3- много добре е да се приема профилактично, както и в първите дни на простудните заболявания.

Билкови препарати:

Тук водещото място си разделят извлеците от Ехинацея , Самбукус и Пеларгониум. Можете да избирате между Имуномикс на Абока, Самбукус сиропите на Natural’s Way, Ехинацея на Д-р Тайс,Есберитокс, Умкалор.

Прополис и мед:

Познати като стимулиращи имунитета от векове, напоследък отново станаха модни. Това увлечение води до непредпазливо прилагане на прополисови тинктури ( силен спиртен разтвор) дори на бебета! Ако искате да дадете на бебето си препатат от прополис, използвайте безалкохолния Апимед Бейби.

Ароматерапия: Етеричните масла също са известни с антисептичните си и имуностимулиращи свойства. Имаме щастието едно от най-ефикасните -розовото масло, да се добива по нашите земи. Познати в медицината имуностимулиращи свойства имат и маслата от Пеларгониум, Здравец, Бял Бор, Тамян.

‘Био балансиращо масло “ Дара” за чакра 5”  съдържа розово и пеларгониево масло и чудесен начин за повишаване на издръжливостта на организма в зимните месеци.

Каквото и средство да изберете, прилагайте го преди да започнат зимните “настинки”, за да си спестите пари и неприятни изживявания през чудесния снежен сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *