Гингивит

0 0 0 0 0

inflammation-gencives

Промяна на цвета на венците? Кървене при миене на зъбите или при почистване с конец? Лош дъх? Зачервяване на венците в основата на зъбите? Усещане за натиск между зъбите след хранене? Наранени, зачервени или болезнени венци? Внимание ! Най-вероятно страдате от гингивит.

Двата хубави навика, за да избегнете появата на кариеси, са добре познати: да се мият зъбите ежедневно и да посещавате регулярно зъболекар. С напредване на годините друга неприятност дебне : гингивит, или по друг начин казано – възпаление на венците.

Венците и гингивит

Венецът е меката покривка на устната лигавица, която покрива вътрешната и външна повърхност на костите на челюстта. Той обгръща и пази зъбите. Ако венците ви си сменят цвета към тъмно червено, кървят, когато миете зъбите си или когато отхапвате ябълка, това е знак, че имате гингивит.

Възпалението на венците е често срещано и не бива да бъде пренебрегвано.То разкрива проблеми с общото състояние на организма /хормонални, инфекциозни, проблеми с имунитета/ и последствията от него, при липса на лечение, са сериозни.

Гингивиът е често локализиран в зоните на контакт между венците и зъбите, или между 2 зъба, но може и да се разпростре по цялата повърхност на венците. Нелекуван, той може да доведе до разклащане на зъбите, а в някои по-тежки случаи – до падането им.

Зъбната плака като причина

Гингивитът се дължи на отговорът на венците към продуктите на зъбната плака и зъбния камък: зъбната плака, по повърхността на зъбите, се минерализира до няколко дни, образувайки зъбен камък, който благоприятства възпалението и дразненето на венците.

Този процес, активиран основно от лошата устна хигиена, може да се подпомогне от други фактори: зле поставена протеза, дефектирана амалгама /пломба/, наднормено тегло, диабет, намалена имунната защита на организма или от тютюнопушене.

Какаво да правим?

Няма лекарство чудо. Гингивитът се лекува със строга устна хигиена: ежедневното измиване на зъбите е всъщност най-доброто средство за борба с инфекциите на венците.

За да бъде ефикасно, миенето трябва да трае минимум 2 мин., 2 пъти на ден след хранене.Препоръчително е да бъде в посока венец – зъб, без да забравяте вътрешната страна на зъбите.

Изберете мека четка, със синтетични косми и малка глава, за да имате достъп до всички „ъгълчета“ в устата. И за да не дразните венците, сменяйте четката минимум веднъж на всеки 2 месеца.

В допълнение – ползвайте конец за зъби или интердентална четка, която ще премахне натрупванията между зъбите. Пастата за зъби завършва действието на четката. За да изберете най-подходящата за Вас паста, потърсете съвет от фармацевта.

За чувствително венци са разработени специфични продукти с по-малко абразивно действие:

Рискови фактори

При жените венците са изключително чувствителни от хормоналните промени. При бременност или менструален цикъл, рисковете от гингивит се увеличават.

Диабетът променя устната кухина и слюнката. Венците стават по-меки и най-малкото дразнене може да доведе до поява на болка.

Тютюнопушенето води до изменения във флората на устната кухина и увеличава образуването на зъбен камък.

Хомеопатия:

За хроничен хингивит: Калкареа флуорика 15 СН / Calcarea Fluorica 15 СН /

За подути лигавици: Фосфорус 9 СН / Phosphorus 9 CH /

При кървене на венците: Карбо вегеталис 15 СН / Carbo Vegetalis 15 СН /

В острата форма на възпалението приемайте: Белдона 15 СН / Belladonna 15 СН / или Аконитум 15 СН /Aconit 15 СН /

При парене на венците: Апис мелифика 15 СН /Apis Mellifica 15 СН /

При раздранени венци: Кантарис 15 СН /Cantharis 15 СН /

При венци, чувствителни на студено и вятър: Меркуриус солубилис 15 СН / Mercurius Solubilis 15 СН /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *