Депресия

0 0 0 0 0

Думата депресия се използва всеки ден. Хората често казва „Депресиран съм“ , което фактически трябва да означава , че са в лошо настроение, заради провал на изпит, загуба на работа или нещо подобно. Тези възходи и падежи в живота са чести и нормални. Повечето хора се справят с тях много бързо. При същинската депресия се изпитва лошо настроение и други симптоми всеки ден в продължение на поне 2 седмици. Симптомите могат да се влошат и да попречат на нормалните всекидневни занимания.

Кой страда от депресия?

 

Около 5 на всеки 100 възрастни получава депресия всяка година. Понякога тя е лека и отшумява за няколко седмици. Въпреки това, тежки епизоди на депресия , налагащи лечение, се наблюдават при всяка 1 от 4 жени и 1 от 10 мъже в някакъв период от живота им.

Какви са симптомите на депресия?

 

Повечето хора разбират, когато са депресирани. Въпреки това има и хора, които не осъзнават че са в такова състояние. Те знаят, че нещо не е наред и не живеят добре, но не разбират защо.

Основните симптоми на депресия:

 • Постоянна тъга или лошо настроение
 • Изразена загуба на интерес и удоволствие от всякакви дейности, дори и от такива, които обичайно носят радост.

Други чести симптоми:

 • Нарушения във съня. Това може да е изразено във трудно заспиване, или събуждане през нощта и невъзможност отново да се заспи. Понякога се наблюдава и обратното – прекалена сънливост.
 • Промяна в апетита. Обичайно загуба на апетит и съответно, загуба на тегло. Случва се и възбуждане на апетита и покачване на тегло.
 • Лесна умора и загуба на енергия.
 • Тревожност и забавяне на движенията.
 • Лоша концентрация и нерешителност. Например, може да срещнете трудност да четете, работитеи т.н. Дори и прости задачи, могат да се сторят трудни.
 • Чувство за безполезност или прекалена и неуместна вина.
 • Повтарящи се мисли за смъртта. При някои хора отчаяните мисли :Не си струва да живееш“ или „ не ми пука, ако не се събудя“ са често срещани. Понякога тези мисли прерастват в планове за самоубийство.

Депресивен епизод обичайно се диагностицира ако имате поне пет от тези 9 симптома, като един трябва да е от основните. Също така за да се постави подобна диагноза симптомите трябва да нарушават нормалния ви начин на живот, начина ви на работа. Трябва да се появяват през повечето време и да траят повече от две седмици. Трябва да сте уверени че симптомите не са породени като страничен ефект на някое лекарство, което приемате.

 

От какво се причинява депресията?

 

Точната причина не е ясна. Всеки може да страда от депресия. Някои хора са по-податливи и могат да изпаднат в депресия без да има конкретна причина. Може да нямате съществен проблем или притеснения, но симптомите да се проявят бързо и внезапно. Възможно е да има генетични предпоставки, които правят някои хора по-податливи от други към депресия.

Депресията може да е в следствие на случка в живота, като раздяла, тежка загуба, съкращение от работа, болест и т.н.

Жените изглежда по-често страдат от депресия в сравнение с мъжете. Практически обичайно време, когато жените изпадат в депресия е след раждане на дете (следродилна депресия) и в периода на менопауза.

Депресия и други физически състояния

 

Диагностицирани заболявания

Депресията е по-често срещана при хора, страдащи от други сериозни заболявания. Въпреки, че лечението на по-тежкото заболяване ще е приоритетно, лечението на депресията също е важно за да може пациента да води нормален начин на живот.

Недиагностицирани заболявания

Различни състояния могат първоначално да наподобят и да имитират депресия.Такива състояния следва да бъдат изключени, преди поставяне на диагноза.

 • Хипотироидизъм – може да ви накара да се чувствате постоянно уморени, често да плачете и да сте потиснати. Кръвен тест лесно го доказва.
 • Намалена функция на хипофизната жлеза – Хипофизната жлеза се намира точно под мозъка. Произвежда различни жизненоважни хормони и регулира редица функции в организма. Понякога може да настъпи ниска продукция на някой или някои от хормоните на хипофизата. Това довежда до намалено либидо, сексуални проблеми, стерилитет, неконтролирано напълняване, чувство за потиснатост, дори и самоубийства.
 • Травма на главата – дори лека , дори случила се години назад. Проучване показва , че случаите на самоубийства се срещат много по-често от обичайното при хора, които са имали травма на главата.
 • Ранна деменция – понякога бива объркана с депресия
 • Някои лекарства или забранени вещества, могат да доведат симптоми наподобяващи депресия.

Какво е лечението на депресия?

 

Основно типа лечение зависи от степента на депресия – дали е лека, средна или тежка.

 

Лечение на средна и тежка депресия

Антидепресанти

Антидепресантите биват различни видове и лекар-специалист трябва точно да определи кои са най-подходящи за конкретния пациент. Най-общо повлияват симптомите на лошо настроение, нарушенията във съня, лошата концентрация. Това води в подобряване начина на живот, подобрява възможността за справяне с проблемите и трудните обстоятелства.

Антидепресантите не действат веднага. Обичайно започват да действат след 2 до 4 седмици. Това е проблем при някои пациенти, които спират лекарството на първата седмица мислейки си, че то не действа. Нормалният курс на лечение с антидепресанти продължава до 6 месеца след като симптомите отшумят. Някои пациенти спират лечението твърде рано и при тях се получава рецидив.

Както всички лекарства и при тях се наблюдават редица странични ефекти, които с времето отшумяват.

Психотерапевтично лечение

 • Когнитивно-поведенческата психотерапия е съвременен метод разработен специално за лечение на депресия, тревожност, зависимости, фобии и някои други проблеми. Тя помага като дава на човек пълно разбиране за това как проблемът му се случва и поддържа. Психотерапевтът идентифицира заедно с пациента ирационалните мисли и заедно търсят нови по-реалистични и полезни вярвания, които да ги заместят.
 • Междуличностната терапия е вид лечение за пациенти с депресия, което се фокусира върху миналите и настоящи междуличностни взаимоотношения. Терапевтът обикновено избира един или два проблема от настоящия живот на пациента като се опитва да му помогне да се справи с тях.
 • Поведенческо активиране и групова терапия са също възможни начини на лечение.

 

Алтернативи и лечение на лека депресия

 

Физически упражнения – Могат да подобрят настроението и да „откъснат“ пациентите от натрапчивите мисли.

Медитация –В последните години вид медитация „Mindfulness” (буквално преведена – осъзнатост, от Будисткото „sati”)навлезе изключително много в психологията и медицината.

Направено е клинично проучвания показващо, че когнитивна терапия, базирана на осъзнаванете (Mindfulness) , може да има същият ефект, като при терапия с антидепресанти при хора с рецидивираща депресия.

Тази терапия учи хората да осъзнаят, че негативните мисли и чувства ще се върнат, но те могат да се освободят от тях. Вместо да се тревожат постоянно за тях, хората могат да ги осъзнаят, да ги разберат, да ги приемат и да се избегне да бъдат повлечени надолу в една спирала водеща обратно към депресия.

 

Жълт Кантарион – (Ремотив)Не може да се говори за депресия и да не се спомене тази уникална билка. Природен антидепресант и куп други полезни ефекти за организма. Като чай или таблетиран като хранителна добавка, една добра алтернатива при леки форми на депресия.

Въпреки че е природен продукт, жълтият кантарион и екстрактите от него следва да се приемат внимателно и след консултация с лекар или фармацевт. Влиза във взаимодействие с редица лекарства и предизвиква фоточувствителност на кожата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *