24 юни Ден на Фармацията и Билките

0 0 0 0 0

24 юни Ден на Фармацията и Билките

Всяка година на 24 юни, един от най-дългите дни в годината, българите и всички славянски народи празнуват Еньовден (Иван Бильобер, Иван Купала)– празникът на билките и  лечебната сила на водата. Смята се,че на Еньовден  билките имат най-голяма лечебна сила, особено преди  изгрев слънце, затова е най-добре да се излезе рано сутринта преди изгрев. Набраните билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”. Народната традиция повелява тях  да се направят еньовски китки и венци. През венецът трябва  да  се провират всички  в дома за здраве.  След този ритуал венците се сушат и с тях семейството се лекува през hодината .

Първоначално празникът съвпадал с езическото честване на лятното слънцестоене, ( 21/22 юни), затова   много от  обичаите са свързани с пътя на Слънцето и култа към него. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.  Ритуалите на този ден при славянските народи  включват задължително прескачане на  огън или танцуване около него.

Според народа, на Еньовден Слънцето тръгва към  началото на зимата – казва се:„Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Но преди да „тръгне към зима“ ,Слънцето се окъпва в изворите и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова преди изгрев всички се отъркалят в росата за здраве (или поне се окъпват в течаща вода).

Не се жъне, не се работи на този ден.

Вярва се, че на Еньовден всички небесни светила „полудяват“,в  полунощ при започване на  празника небето се отваря и стават чудеса, а сънищата са пророчески.

С традицията да се берат билки рано преди изгрев е свързан и изборът на този ден за професионален празник на фармацевтите. Това са хората, които днес са академично подготвени да разпознават, приготвят и съхраняват билки и да лекуват с тях. Все повече ентусиазирани млади специалисти посвещават част от времето си за записване и съхраняване на българската фитотерапевтична традиция и знанията, които още преди два века са дали възможност на българските занаятчии и търговци да се прочуят в Европа с отглеждане на роза и лавандула  и дестилиране на най-търсеното в света етерично масло – розовото. За съжаление много голяма част от тази традиция е устно предавана и сега е много трудно да бъде възстановено трупаното с векове знание и емпиричен опит на билкарите.

За нови проучвания, научни разработки и създаване на фитотерапевтични схеми, основани на документирани доказателства, сега разчитаме на фармацевтичните факултети и преподавателите  по фармакогнозия. Това е науката за лекарствените растения и тяхното въздействие върху човешкия организъм.

Нека поздравим всички фармацевти и преподаватели с Празника -24 юни, и да им се доверим в нелекият път на обратно връщане към природосъобразните  методи на запазване на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *