Слънцезащитни продукти

0 0 0 0 0

Съществуват два основни типа слънцезащитни продукти, разделени според начина , по който действат  ( дали използват химични или физични методи за защита).

UV лъчи

Има два главни типа увреждаща ултравиолетова слънчева светлина (UV) : UVA и UVB.

UVA лъчите проникват по-надълбоко в кожата, увреждайки дермата (средния слой на кожата).

Дермата е изградена от тъкани, които правят кожата еластична. UVA лъчите увреждат тези тъкани и застаряват кожата , като тя губи еластичността си и се появяват бръчки.

UVB лъчите се поглъщат от най-горния слой на кожата – епидермис. Това води до потъмняване на кожата (придобиване на тен) , но също и до слънчеви изгаряния.

И двата типа UV лъчи увеличават риска от развитие на рак на кожата. Получите ли слънчево изгаряне , това е вече предопредителен знак, че сте се изложили на риск.
УВ лъчи слънчево изгаряне

Слънцезащитните продукти се разделят на химични (филтри) и физични (екрани):

 • Химичните филтри – съединения, които пенетрират (навлизат) в кожата и абсорбират енергията на ултравиолетовите лъчи , преди те да са достигнали дермата и да могат да я увредят. За осигуряването на ефективна защита е необходимо комбинирането на няколко филтъра. Трябва да се има предвид, че химичните филтри не са стабилни на светлина, поради което съществува риск от фототоксичност и алергия.
 • Физични екрани – отразяват и разсейват UV лъчите, независимо от тяхната дължина. Те образуват тънък филм върху повърхността на кожата и намаляват риска от пенетрация на UV лъчите.
 • Комбинирани – смесица от двата вида (химични и физични). Те едновременно абсорбират и отразяват UV лъчите. Екраните обикновено защитават по-добре срещу UVB лъчите, докато филтрите срещу UVA. Така че комбинацията между двете ви дава широк спектър на защита. Тяхното предимство е и фотостабилността и способността да се задържат продължително време върху повърхността на кожата, което ги прави особено подходящи за деца.

SPF фактор

Друга характеристика, която разделя слънцезащитните продукти е SPF факторът (Слънцезащитен фактор). Той е индикатор за ефективност по отношение на протекцията на кожата срещу UVB лъчите.

SPF се изчислява в лабораторни условия и показва, какъв интензитет на лъчите е необходим за да се появи зачервяване по кожата със слънцезащитен продукт в сравнение без слънцезащитен продукт.

Например, SPF 10 означава, че се пропускат само 10% от лъчите (1/10), което осигурява 90% протекция. SPF 50 пропуска само 2% (1/50) от лъчите и осигурява 98% слънцезащита.

На основата на SPF, слънцезащитните продукти се разделят на четири категории:

 • ниска протекция – SPF 6-10
 • средна протекция – SPF 15-20-30
 • висока протекция – SPF 50
 • много висока протекция – SPF 50+

 

SPF не е показател за времето на слънчево излагане. Например, SPF 50 не означава, че може да прекарате пет пъти повече време на слънце, в сравнение със SPF 10, или 50 пъти повече, отколкото без протекция. Важно е слънцезащитните продукти да са ефикасни и срещу UVA; техният UVA фактор трябва да е равен на поне една трета от този за UVB.слънцезащитни продукти

 

Избор на сънцезащитен продукт

Изберете степента на фотозащита според фототипа на кожата Ви:

Според фототипа хората се делят на 6 групи:

Фототип 1 – Бледа кожа, много светла, с лунички.Руси или червени коси. Светли очи – сини, сиви, зелени

За хората от този фототип не се препоръчват слънчеви бани. Тяхната кожа никога не получава слънчев загар. Изгаря незабавно и е най-податлива на увреждания. Рискът от появата на ракови образувания при този фототип е най-голям. Препоръчва се слънцезащитна козметика с максимална защита SPF 50+ и UVA-16

Фототип 2-Светла кожа. Светла коса – руса или червена. .Сиви, лешникови (зелено-кафяви), светлокафяви очи.

Кожата изгаря при продължително излагане на слънце и се нуждае от висока степен на защита. Получава загар, ако се използват правилно слънцезащитните продукти.През първите дни използвайте слънцезащитен крем с максимален индекс (SPF над 50) След това, в зависимост от индивидуалните особености на кожата, може да преминете към продукти с по-нисък фактор до (SPF 20)

Фототип 3 – Светла кожа. Тъмно-руса или кестенява коса. Лешникови, светлокафяви очи.Кожата изгаря при продължително излагане на слънце, но лесно получава загар при правилна защита.

За да се предпазите от слънчево изгаряне използвайте слънцезащитни продукти със средна степен на защита (SPF 15-30). При първите слънчеви бани се препоръчват козметични продукти с високи показатели. После, когато кожата привикне със слънцето може да намалите до SPF 20

Фототип 4 – Матова кожа. Тъмна коса – тъмнокестенява, тъмнокафява. Тъмни очи – кафяви

Кожата изгаря само, ако е изложена продължително време на слънце. Лесно добива загар. Нуждае се от средна степен на защита (SPF 15-30). Подобно на фототип 3 е препоръчително през първите слънчеви бани да се използват козметични продукти с висок SPF 30. После може да се намали до SPF 15

Фототип 5 – Тъмна кожа, тъмна коса – черна , тъмни очи

Хората от този фототип получават равномерен тен и не се нуждаят от особена защита. Кожата изгаря само, ако е била изложена прекомерно на слънце. Препоръчва се козметика с ниска степен на защита (SPF 6-15) с превантивна цел.

Фототип 6 – Много тъмна кожа, черна коса, тъмнокафяви очи

Кожата изгаря само при свръхизлагане на слънце и много лесно добива загар. Нуждае се от ниска степен на защита (SPF 2-6).

 

В Аптека Дара ще откриете голям избор от слънцезащитни продукти .

 

За здравословен и естествен загар изберете Масло Бразилия

Маслото за естествен загар „Бразилия” действа различно от другите слънцезащитни продукти с SPF. То не блокира слънчевите лъчи, а защитава кожата от свободните радикали и така засилва естествената ѝ защита от вредното лъчение на слънцето. Затова го използвайте спокойно на плажа без да нанасяте друг продукт с SPF.

Препоръчва се:

 • За постигане на бърз и равномерен тен;
 • за предпазване от свободните радикали при излагане на слънце;
 • като средство за облекчаване на слънчеви изгаряния за суха или дехидратирана кожа (всички типове);
 • при лимфен дренаж при стрии. –
 • Произведено в аптеки Дара.масло бразилия слънчево изгаряне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *