Минералите, без които не можем

0 0 0 0 0

Чували сме милион пъти да се казва, че витамините и минералите са много важни за организма. И въпреки че го знаем, у нас властва усещането, че те са полезни вещества, които е много добре да се приемат, но в случай че не се приемат, нищо лошо няма да се случи. Истината е, че съждението „Добре би било, но не е задължително“ не се отнася за минералите, защото всъщност човешкият организъм не може без тях.

Функцията на минералите

Минералните вещества не се синтезират в човешкия организъм, а в същото време те участват в най-важните му процеси и без тях на практика не може. Малък пример: калцият е важен за съкращаването на мускулите и за предаването на нервни импулси, хлорът поддържа електролитния и водния баланс, фосфорът участва в доставката на енергия до клетката, калият има роля във въглехидратната и белтъчната обмяна, натрият е за поддържането на водно-солевия баланс в организма, медта участва в образуването на хемоглобина, желязото
– в пренасянето и използването на кислорода, манганът активира нервната система, селенът защитава клетките от свободните радикали, цинкът има роля в растежа. Така погледнато, тези минерали са абсолютно необходими. Но в същото време некачественият живот, продължителното и тежко боледуване, лошото хранене, тютюнопушенето и други подобни негативни фактори може да причинят дефицит на дадени минерали в организма. А ако един минерал липсва дълго време, се получават болестни изменения и се пораждат заболявания като анемия, рушене на зъбите и костите, нарушения на обмяната на веществата и други. Недостигът на даден минерал може да се окаже причината за ред неприятности, които преживяваме – от дребна неразположеност до появата на по-сериозни заболявания, които ни изпращат за дълго пред кабинета на лекаря. Следователно съждението „Добре би било, но не е задължително“ може ужасно много да ни навреди. А пък виждането, че хранителните добавки са за хора, които са добре финансово и са си осигурили екзистенц-минимума, е също толкова вредно, колкото и липсата на самите жизненоважни вещества.

Как набавяме нужните ни минерали

Както вече споменахме, минералите не се образуват в организма, а се набавят отвън, чрез храната и водата. По тази причина, ако искамe организмът ни да функционира правилно, е нужно да добавяме минерали към своето меню. Напоследък все повече се разбира незаменимата роля на този вид добавки. Още повече, че те се предлагат под формата на обикновени или разтворими таблетки и капсули и приемането им стана наистина удобно. Минералите се продават в дози, които отговорят на дневната нужда на човека. Ако са предназначени за компенсиране на дефицитни състояния, може да бъдат предложени и в по- голяма доза. Някога на техния прием се е гледало като на лечение или профилактика, но днес се счита, че те не са лекарство, а просто добавка, която компенсира недостатъчния прием на определени минерали чрез храната и осигурява препоръчителния дневен прием. По същата логика добавката се противопоставя на рисковите фактори в живота ни като лошо хранене, тютюнопушене и други.

За кого добавката от минерали е най-нужна

По гореизложената логика всеки човек има нужда да получава необходимата доза минерали, за да бъде здрав и организмът му да функционира правилно. Но има няколко групи хора, който в по-голяма степен са изложени на рискови фактори, и следователно при тях необходимостта е завишена. Това са:
– децата
– бременните жени
– жените, които кърмят
– хората от третата възраст
– хората, които приемат завишени дози никотин, алкохол и лекарства
– вегетарианците и тези, които се подлагат на диети за редуциране на тегло

Най-важните минерали: Калций

Вие пиете много безалкохолно? Значи сте от хората, които имат нужда от калций, защото заради високото си съдържания на фосфор безалкохолните напитки намаляват съдържанието на калций в организма. Без калций обаче не може, защото той способства за нормалната сърдечна дейност, способства за здравината на зъбите и костите, участва в метаболизма на желязото и т.н. При намалено съдържание на калций в организма се увеличава рискът отостеопороза. Калцият е важен за съкращаването на мускулите, за предаването на нервни
импулси. Комбинацията от калций, магнезий, витамин D и минерала борон може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата. Проучвания доказват, че човек трябва да приема необходимата му доза калций, но не трябва да предозира, защото излишъкът не добавя полза, а вреда. По тази причина вашият личен лекар ще ви определи необходимата ви дневна доза в зависимост от възрастта ви и рисковите фактори, на които сте изложени.

Комбинирани добавки

Една от възможностите е приемането на комбинирани минерали, примерно калций, магнезий, цинк и натрий. Както вече уточнихме, калций, магнезий и цинк са сред най- важните минерали, от които тялото се нуждае, за да се поддържа в добро здраве. Често към този комплекс е добавен и витамин Д, който способства за абсорбирането на калция. Принципно организмът сам си набавя витамин Д чрез редовното излагане на слънце, но през зимните месеци слънчевата светлина е недостатъчна, а и за да се осигури правилното усвояване на минералите, той се добавя в комплекса. По принцип комбинацията от калций и витамин Д е сериозна част от профилактиката срещу остеопороза, но въобще приемът на достатъчно от този минерал е гаранция за заздравяване на костите.

Съвет

Продуктите, за които говорим, са хранителни вещества, а не лекарства и не бива да се използват като лекарствени средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *