Менопауза

0 0 0 0 0

 

Какво е менопаузата?

Менопаузата е последният менструален цикъл. Реално месечните цикли не спират веднага. Първоначално се появяват на по-големи интервали от време. Може да отнеме няколко години на жената да премине през менопаузата напълно.

Какво причинява менопауза?

Нормално менопаузата настъпва, защото с напредване на възрастта яйчниците спират да отделят яйцеклетки и синтезират по-малко естроген (основният полов хормон при жените). Средната възраст за настъпване на менопауза е около 50 години. Може да се наблюдава и ранна менопауза, която се проявява между 40-45 години. По ранна менопауза е рядкост.

Има някои ситуации, които могат да доведат до преждевременна менопауза:

 • При операция за отстраняване на яйчниците
 • При лъчетерапия поради рак в тазовата област
 • Някои лекарства за химиотерапия могат да предизвикат ранна менопауза
 • Фамилна предразположеност

Какви са възможните симптоми и проблеми при менопауза?

Менопаузата е естествено явление. Всяка жена ще премине през този период. Може да мине безпроблемно. Въпреки това често се развиват един или няколко симптома, които са вследствие на занижените нива на естроген.

Около 8 от 10 жени развиват симптомите на менопауза

Краткосрочни симптоми:

Тези симптоми продължават най-много няколко месеца.

 • Горещи вълни – срещат се при всяка 3 от 4 жени. Типичните горещи вълни продължават няколко минути, като предизвикват зачервяване по лицето, шията и гърдите. Може да се наблюдава обилно изпотяване. Някои жени чувстват замайване, слабост и гадене по време на горещите вълни. Често срещано е сърцебиене и чувство на паника. Горещите вълни обичайно започват да се появяват още преди менопаузата и обичайно се проявяват 2-3 години.
 • Потене – често се получава вечер по време на сън. Понякога може да е толкова силно, че да развали съня.
 • Други симптоми – главоболие, умора, зачервявания, трудно заспиване, депресия, болка, липса на сексуално желание

Дългосрочни промени и проблеми:

 • Кожа и коса – след менопауза намалява количеството на колагена в кожата. Това води до сухота на кожата, изтъняване и често се проявява сърбеж.
 • Интимна област – липсата на естроген причинява изтъняване и сухота на тъканите около влагалището
 • Остеопороза – с напредване на възрастта , постепенно се губи костна плътност. Костите стават по рехави и слаби. Количеството загубена костна плътност може да варира. Ако загубите голямо количество костна плътност, може да развиете остеопороза. При остеопороза , костите могат да се счупят много по-лесно от нормалното. Жените губят костна плътност много по-бързо от мъжете , особено след менопаузата , когато нивата на естроген намаляват.
 • Сърдечно-съдови заболявания – шанса за развитие на сърдечно-съдови заболявания се увеличава след менопауза. Това е също, защото протективния ефект на естрогена го няма.

Има ли нужда от лечение?

Без лечение, краткосрочните симптоми продължават за 2-5 години, при повечето жени. При други могат да продължат по-дълго. Хормон-заместителната терапия е възможна за облекчаване на симптомите на менопауза. Тя има както ползи така и рискове. Вашият лекуващ лекар ще прецени дали имате нужда от подобно лечение.

Някои природни продукти оказват благоприятно влияние върху симптомите на менопауза:

 • Див Ям– Съдържа сапонини и фитохромона диосгенин, чрез който организма лесно произвежда прогестерон, а останалите Биологично активни вещества като ензими, витамини и фитостероли засилват действието на досгенина.

 

o   Корените на сладкия картоф оказват благоприятно въздействие при различни болестни състояния като:

o   дисбаланс в женската полова система, например менструални болки, менопауза, безплодие и сутрешно неразположение

o   заболявания на черния дроб

o   ендокринни заболявания, свързани с хормоналини нарушения

o   дисменорея

 • Червена детелина – Червената детелина е един от най-богатите естествени източници на изофлавони – тези фитонутриенти са приемани от жените по цял свят, минаващи през периода на менопауза. Доверявайки се на естествения прием на изофлавони само по себе си би означавало поглъщане на големи количества от бобови растения, като грах и боб, което е трудно осъществимо. Червената детелина е естествено богат източник и осигурява желаните изофлавони, които ние трябва да се опитваме да си осигуряваме в нашите диети; биоканин-A, формононетин и Генестеин.
 • Соя – При симптоми на ПМС, менопауза. При  сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от атеросклероза.
 • Цветен Био Еликсир на Бах при менопауза – Помага да намерите душевно спокойствие и равновесие. Разсейва мъчителните усещания, спомага за бързото изчезване на тревожността и безпокойството. Подкрепя самочувствието и по-добрата оценка към себе си. Представлява специална точна комбинация от екстракти от красивите слънчеви цветове на растения, събрани от екологично чисти райони и приготвени по автентична рецепта на Д-р Бах – Орлови нокти, Хрущялка, Лиственица, Орех, Бряст, Саркофай /Цератостигма/.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *