Аромотерапия срещу депресията

0 1 0 0 0

Със силата на ароматите срещу депресията

Сигурно вече сте чули, че наричат депресията „чумата на 21 век“. Именно под това гръмко име тя буквално шества по земята. По прогнозни данни през 2020 година депресията ще излезе на първо място в света, детронирайки настоящите лидери – инфекциозните и сърдечно-съдовите заболявания. Може да звучи пресилено, но казват, че тя ще бъде убиец №1. Още отсега повече от половината от всички самоубийства на планетата са извършени от хора, които са се намирали в депресия. Така казва статистиката, но тя може само да начертае тенденция и да състави прогноза, но не е способна да надникне в душата на всеки, който поне един път е преживял депресивен период. Всеки човек си има своя болка, свой страх, своя причина за страдание, както и свой способ да се освободи от депресията и да се върне към живота.


Какво е депресия?

„В депресия съм“. Често произнасяме тези думи, без да се замислим над същинския им смисъл. А какво представлява депресията? На първо място депресията не е просто лошо, потиснато настроение. За човека е свойствено да изпитва чувства и емоции, които ние определяме като отрицателни – тъга, униние, потиснатост, скръб, печал. Това са напълно нормални за здравата психика чувства. Животът не е изпълнен само с положителни емоции, той е динамичен и във всеки миг носи тъга и радост, кара ни да плачем и да се смеем, с
други думи – да живеем. В живота трябва да присъстват емоциите от едната до другата крайност, защото – както е казал народът: „Много хубаво не е на хубаво. И все пак всичко това е в рамките на „нормалното“. При депресията обаче състоянието на потиснатост може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Впрочем тежките депресии може да продължат с години. Един от признаците на депресията е липсата на надежда. Това отличава тъжният, потиснат, но нормален човек от този, който е изпаднал в депресия. Нормалният човек знае, че в даден момент обстоятелствата са неблагоприятни за него, но че този период
ще отмине и всичко ще се оправи. Както е казал турският класик Решат Нури, ако 15 дни в месеца са тъмни, то следващите 15 непременно ще са светли. Но на човека, изпаднал в депресия, му се струва, че лошото в живота му е дошло завинаги, че кризата е необратима, бъдещето е мрачно и няма изход. Депресираният човек не знае за какво да живее и не намира сили да се пребори с отрицателните фактори в живота си.

Слабост на характера или болест?

Това състояние не е признак за слаб характер, нито за малодушие. Това е истинска болест, която нерядко изисква медицинска помощ. В резултат от депресията се нарушават биохимическите процеси, извършващи се в организма. Конкретно се намалява концентрацията на веществата, които предават информация между нервните клетки на мозъка – серотонин (5–хидрокситриптамин) и норепинефрин. Те са основни „моноаминни“
невротрансмитери. В централната нервна система от серотонина зависи регулацията на съня, състоянията на депресия, тревожност, агресия, апетитът, температура, сексуално поведение и усетът за болка. Ето защо лечението на депресията не бива да се отлага за неопределен срок, а трябва да бъдат взети незабавни мерки.

Основна причина за депресията е стресът

До депресия могат да доведат редица житейски ситуации като се започне от най-тежките: смъртта на близък човек и загубата на работа, и се стигне до някои дребни всекидневни проблеми като конфликт в семейството или в службата, самотата, несбъднатите мечти и други видове лични проблеми. При загубата на близък мъката и скръбта са естествени, но ако с времето те се задълбочат, както и ако продължат неестествено дълго, е необходимо да се потърси помощ. Каквото и да си говорим, стресът – в по-малък или по-голям мащаб, изобщо не е безобиден за нашата психика. Той се натрупва постепенно, незабелязано вкарва човека в клетка, от която той не може сам да излезе. Или поне излизането не е така просто. За депресията може да се говори много, но по-важното е да се действа. При първите симптоми трябва да се мине в настъпление, защото най-добрият помощник на това състояние е времето. Сега следва и най-лошата новина: все още не е измислено магическо средство срещу това заболяване, което бързо и ефективно да ни избави от него. Колко добре би било да има някакъв лек, който като с ръка да ни хване и да ни измъкне от дупката, в която сме попаднали. Но истината е друга: лечението е труден, бавен процес, усилие да се върнеш към живота. Добрата новина е, че някои от средствата са изключително приятни. Едно от тях е:

Аромотерапията – приятен и полезен метод за лечение на депресия

Скептикът, който не е запознат със силата на аромотерапията, тук вероятно ще се усмихне иронично. Но процесът на въздействие е изследван добре и много ясен: чрез кожата ароматните масла проникват в кръвта, кръвта ги разнася из цялото тяло, а щом стигнат до мозъка, те пряко влияят върху настроението и емоциите. Съществуват много начини да се възприемат етеричните масла. Те може да се вдишват от флакон, с тях може да се ароматизира стаята, може да се използват при масаж, но като най-разпространен и ефективен метод се посочва аромолампата. Това е порцеланов или керамичен съд със специална форма, който има две нива. В долната се поставя запалена свещ, а в горната част – малко вода, към която се добавят няколко капки от желаното етерично масло. От нагряването ароматът на маслото се разпространява из цялото помещение достатъчно бързо и се запазва трайно в нея, докато водата не се изпари. Аромотерапевтите не препоръчват да се използва дълго време едно и също масло или пък композиция от масла, защото те могат да загубят своята
ефективност.

Ароматна вана

Този метод също се отразява особено благотворно и успокояващо върху психиката. При депресивни състояние се препоръчва вана, в чиято вода са разтворени няколко капки етерично масло. Препоръчителната доза е 3-4 капки и не бива да се надхвърля, за да не се получат отрицателни ефекти, най-неприятните сред които са възпаление на кожата и световъртеж. Важно е да припомним, че маслото не се разтваря във вода. Добавени във ваната, те остават на повърхността. Затова препоръката е да не се прибавят директно, а чрез разтворител като бадемовото масло, млякото или обикновената готварска сол. Приготвянето е лесно: 3-4 капки от етеричното масло се смесват с разтворителя, после се поставя и малко вода и така се изсипва във ваната. Ароматната вана не бива да е гореща, защото високата температура може да се окаже пречка за доброто усвояване на етеричните масла. Също така е важно да се знае, че това не е хигиенна вана и в нея не се използват сапуни и шампоани, които също намаляват ефекта. Етеричните масла се извличат от различни части на растенията – от цветовете, листата, плодовете, семената или корените им. Отдавна е доказано, че те имат антисептично, тонизиращо, почистващо и хидратиращо действие. Всичко това прави ваната с ароматни масла едно от най-приятните средства за борба с депресията.

Масаж с ароматни масла

Да се победи стресът е трудно нещо. Най-главното е да се снижи напрежението и душата да се почувства комфортно. Още един древен и особено въздействащ метод е масажът с ароматни масла. Сам по себе си масажът има релаксиращо действие, но комбиниран с целебните сили на ароматите, той става силно средство за успокояване на нервите и за подкрепа на психиката. Ако пък масажът се изпълнява в специална обстановка – горящи свещи, тиха музика, приглушени гласове, то тогава процедурата може да придобие чудодейна сила. Един час прекаран в подобна обстановка може да доведе човек до състоянието на дълбока релаксация. Като добавка при масажът с ароматни масла се подхранва кожата и се подпомага нейното очистване. Те проникват дълбоко в кожата и изсмукват от тъканите разтворимите в масла токсини и така помагат на тялото отново да се върне към изначално заложената му хармония.

Един коментар в “Аромотерапия срещу депресията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *