Тревожно разстройство

0 0 0 0 0

troubles-anxieux-quotidien

Между 15 и 20 % от населението страда от т.н. състояние на „ тревожност“. Какво назовава този термин ? Как да различим патологичното състояние от „нормалната тревожност“ ?

Тревожно разстройство срещу тревожност

Всеки човек е преживявал състояние на тревога. Това е нормален биологичен механизъм при човека, сигнал, който ни подготвя да се изправим пред опасни за нас обстоятелства. Но когато това състояние е с по-голяма сила, или е хронично, тогава се приема за болестно.

На физическо ниво може да се прояви като болка в стомаха, сърдечни екстрасистоли, затруднено дишане, главоболие, смущения на съня и концентрацията, мускулно напрежение или още усещане за световъртеж.

В такива случаи говорим за патологична тревожност или още тревожно разстройство.

Различните видове тревожно разстройство:

Обща тревожност

Хората, склонни към обща тревожност, изпитват постоянно чувство на тревога, на несигурност и опасение. Те не могат да спрат да виждат най-лошото в ситуациите и да преживяват негативни мисли.

Панически атаки

Паническата атака е чувство на внезапен ужас. Такава паника може да обзема човек без обективна причина. Жертвите на такива състояния усещат силно безпокойство, загуба на контрол върху ситуацията, дори заплаха от предстояща смърт.

Фобии

Фобията представлява излишен и ирационален страх от предмет, действие или ситуация, които не представляват заплаха. Най-чести примери са: фобия от вид животно/кучета, паяци, птици../, агарофобия/страх от публични места, отворени пространства, тълпи/.

Социална фобия или тревожност

Под социална фобия разбираме страхът от говорене пред публика. Ситуации, които не нанасят вреда/например вечеря в ресторант или професионално експозе/, могат да се превърнат в истинско мъчение за хората, страдащи от този тип фобия.

 Синдромът на посттравматичния стрес

Този синдром засяга хора, изправени пред драматични обстоятелства, при които животът им, или този на близките им, е бил в опасност. Преживявания като катастрофи, нападения са в състояние да отключат този тип смущение.

Засегнатите хора често имат болезнени спомени/ мисли, сънища/ от травматичното събитие и изпитват силна мъка, която се репродуцира.

Как да различим преходно състояние от истински проблем?

На всеки се е случвало да се притеснява преди да говори пред публика, да направи крачка назад, за да се убеди, че ютията е изключена, или да подскочи при вида на паяк.Това значи ли, че всички страдаме от тревожно разстройство? Не ! Това, което различава разстройството от чувството на тревожност, е отражението върху личния, професионалния и социалния живот на хората, които са засегнати. Обикновено те стигат до там да разработват стратегии, с които да избегнат разстройващите ги ситуации. Така тяхното нормално ежедневие се възпрепятства.

Навременно реагиране

Когато човек страда от тревожно разстройство, най-добре е да се реагира навреме. При липса на реакция се рискува задълбочаване на състоянието и създаване на благоприятен терен за развитие на патологии като депресия, алкохолна зависимост и зависимост от медикаменти.

Когнитивно-поведенческите терапии са доказали ефикасността си при лечение на разстройства като резултатите са пряко свързани с мотивацията и участието на пациента.

Антидепресанти и анксиолитици се предписват от лекар.

Пропоръчителна хомеопатия:

Комбиниран препарат: Нервохил, Седатиф ПС

При депресия и проблеми с настроението: Актаеа рацемоза 15 СН / Actaea Racemosa 15 CH /

За холерици и при емоциална нестабилност: Нукс Вомика 15 СН /Nux Vomica 15 СН

При световъртеж и липса на координация: Petroleum 9 CH

Много ефикасна е терапията с шуслерови соли. Пропоръчителен е приемът на: Шуслерови соли за укрепване на нервите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *