Респираторни заболявания

0 0 0 0 0

Респираторните заболявания

Респираторните заболявания представляват състояния, засягащи дихателната система. Те биват остри и хронични. Острите респираторни заболявания протичат сравнително по-леко и продължава две или три седмици.

bolen_grip39

Хроничните респираторни заболявания се проявяват регулярно през определен период от време, като техните симптоми могат да се наблюдават в продължение на няколко месеца. И в двата случая респираторните заболявания могат да доведат до фатален край, ако не бъдат лекувани.

Причини за респираторни заболявания

Причините за поява на респираторно заболяване могат да са най-различни. Много често те са свързани с околната среда и замърсения въздух. Влошеното качество на живот, недохранването и ниската хигиена също биха могли да станат причина за поява на някои от тях.

Тяхното развитие може също така да е повлияно от някои лоши навици като употреба на алкохол, тютюнопушене и прием на наркотични вещества. От друга страна, голяма част от хората са наследствено предразположени към дадено респираторно заболяване, така че шансът то да се прояви, дори и при пребиваване в здравословна среда, пак остава.

Симптоми при респираторни заболявания

Макар и различни респираторните заболявания често протичат с едни и същи симптоми. Тези състояния се характеризират с кашлица, висока температура (около 38-40 градуса), задух, запушен нос, отпуснатост, трудно дишане, замаяност, гърлобол, отделяне на секрети от носа, отделяне на храчки, уголемяване на сливиците, подуване на лимфните възли. По-рядко могат да са налице и симптоми като зачервяване и подпухналост на лицето, парене на очите, замъглено зрение, конюнктивит, диария, лош дъх, втрисане и др.

Видове респираторни заболявания:

Респираторните заболявания са много и различни. Те засягат както децата, така и възрастните. Еднакво повлияни от тях са и мъжете, и жените. Вижте няколко от тях, с които се сблъскваме най-често:

Респираторни заболявания

Астма – състоянието представлява хронично възпаление на бронхите. То се разпознава по променлива повтаряща се симптоматика. Обикновено протича с кашлица, стягане в гърдите, диспнея, хриптене и др. Астмата може да е причинена от различни фактори. Понякога тя се свързва с фамилна обремененост, а друг път – с околната среда.

Сенна хрема – състоянието е алергична реакция на организма, и по точно на горните дихателни пътища към алергени. Сенната хрема се проявява през определен период от време, най-често през пролетта, когато разцъфтяват дърветата. Понякога хората, страдащи от сенна хрема, могат да са чувствително още към прах, гъбични спори и косми от животни. Сенната хрема е съпроводена с кихане, запушен нос, зачервяване и сълзене на очите, отделяне на секрети от носа, повишена телесна температура.

Ангина – представлява остро инфекциозно заболяване, което засяга сливиците. Протича с възпаление и увеличаване на лимфните възли. При ангина имаме болезнено усещане в долната част на гърлото, зачервени сливици (по тях може да се появи и гной), висока температура, отпадналост, главоболие, кашлица, запушено нос, болки в ушите, болки в тялото и др.

Бронхит – представлява възпаление на белия дроб. Бронхитът може да бъде остър и хроничен. Заболяването се появява вследствие на вируси или има бактериален произход. Може да се дължи и на дългогодишна употреба на цигари. Бронхитът протича с хрема, суха кашлица, болки в гърлото, висока температура, хрема и др.

Ринит – представлява възпаление на лигавицата на носа и носната кухина. Състоянието може да е причинено от настинка, бактерии и вируси, пребиваване в среда със силно замърсен въздух и др. В зависимост от произхода си бива: алергичен, инфекциозен и невровегетативен.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *