Язва на стомаха

0 0 0 0 0

 

Храносмилане

Храната преминава от устата, през хранопровода и попада във стомаха. Стомаха произвежда солна киселина, която подпомага разграждането на храната. След като се смеси в стомаха, храната преминава във първата част на тънките черва – дванадесетопрътсника (дуоденум). В дуоденума  и и другите части на тънките черва, храната се смесва със ензими. Храносмилателните ензими се отделят от панкреаса (зад-стомашната жлеза) и от клетки на чревната лигавица. Ензимите разграждат храната, за да могат хранителните вещества да се абсорбират от организма.

 

Какво предизвиква стомашната язва?

 

Стомахът нормално произвежда киселина за да подпомогне храносмилането на храните и напитките и да убие външни микроорганизми. Тази киселина (солна киселина) има разяждащо действие, затова някои клетки от стомашната лигавица и на дуоденума произвеждат натурална слузна бариера (мукус). Това предпазва лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Обичайно има баланс между количеството на продуцираната солна киселина и количеството слуз. Язва може да се получи, ако настъпи разминаване в този баланс. Това ще позволи на солната киселина да увреди лигавицата на стомаха или дуоденума.

 

Причини за това могат да са:

 • Инфекция с Хеликобактер Пилори (H. pylori) – Инфекцията с H. pylori е виновна за 8 от 10 на случаите на стомашна язва. Веднъж инфектирал се човек, ако не се лекува инфекцията продължава за цял живот. При много хора не се проявяват проблеми и тази бактерия (H.pilory) живее безопасно в лигавицата на стомаха и дуоденума. При други хора причинява възпаление във лигавицата на стомаха. Това води до намаляване на слузната бариера, което позволява на стомашната киселина да предизвика възпаление и язва.
 • Употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) – това са лекарства като ибопруфен, аспирин, пироксикам, диклофенак. Много хора приемат такива лекарства за артрит, мускулни болки, главоболие и др. Още някои хора ниски дози аспирин за профилактика на инфаркт. Тези лекарства понякога нарушават слузната бариера на стомаха и позволяват на солната киселина да предизвика язва. Около 20% от язвите са вследствие на употреба на тези лекарства.
 • Други причини – Други причини са редки. Например, някой вирусни инфекции могат да предизвикат язва. Болестта на Крон също може да доведе до язва, освен другите проблеми в стомашно-чревния тракт.
 • Болка в горната част на корема, точно под гръдната кост и най-честият симптом. Обичайно е преходен. Може да бъде облекчен с прием на антиацидни таблетки или разтвор. Понякога нахранването увеличава болката.
 • Други симптоми като подуване, гадене, тежест след наяждане
 • Някои усложнения могат да бъдат опасни като:

Какви са симптомите?

o   Кървяща язва. Това е животозастрашаващо състояние.

o   Перфорация. Може язвата да доведе до перфорация на стомаха.

Какви тестове се правят?

 • Гастроскопия – това е тестът , който може да потвърди язва на стомаха. При този тест лекарят преглежда стомаха чрез тънък, движещ се телескоп (ендоскоп), който се пуска надолу по хранопровода.
 • Тест за Хеликобактер пилори – обичайно се прави след поставена диагноза за язва. Има различни методи на този тест – фекална проба , кръвен тест , биопсия.
 • Лекарства потискащи продукцията на солна киселина в стомаха – от 4 до 8 седмичен курс, който драстично да намали количеството солна киселина в стомаха. Най-често изаползваните медикаменти са Инхибитори на протонната помпа. Такива са Езомепразол (Нексиум), Лансопразол(Ланзул), Омепразол (Гастроцид), Пантопразол (Контролок). Понякога се използват и лекарства наречени H2-блокер – ранитидин, фамотидин. Намаляването на продукцията на солна киселина, обикновено води до излекуване на язвата. Въпреки това това не е края на лечението.
 • Ако язвата е причинена на H.Pilory – Повечето язви на стомаха са причинени от тази бактерия. Това предполага основната част на лечението да е съсредоточена в изчистването на тази бактерия от организма. При наличие на H.Pilory обичайно лекарите назначават терапия от два антибиотика , като същевременно също се вземат лекарства за намаляване на стомашната киселина.
 • Ако язвата е причинена от прием на лекарства (НСПВС) – Ако е възможно вашият лекар ще спре терапията с тези лекарства. Ако това не е възможно към терапията се добавят лекарства потискащи секрецията на солна киселина.

Лечение

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *