Могат ли пробиотиците да намалят честотата на инфекциите на пикочните пътища?

0 0 0 0 0

Натали Ламб ХТ* дипл. от КНМ**, чл. На БАХТ***, Бак. (с почести)
Технически съветник
Пробиотикс интернешънъл ООД

Какво представлява инфекциите на пикочните пътища?

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са инфекции на която и да е част от уринарния тракт –цистит, уретрит (възпаление на уретрата), уретерит (възпаление на уретерите) и пиелонефрит (възпаление на бърбеците. Ако не се лекуват, те могат да доведат до сериозни усложнения като увреждане на бъбреците или дори смърт.
Често срещани симптоми на ИПП са (1):
• Дизурия- болезнено уриниране, често остра болка или парещо усещане.
• Честа или спешна нужда за уриниране- често в минимални количества.
• Никтурия- необходимост за уриниране през нощта
• Анормален цвят на урината- мътен
• Урина с неприятен или силен мирис
• Понякога хематурия- кръв в урината
• Пиурия – високо ниво на белите кръвни телца с гной в урината
Както и обща симптоматика като:
• Болки в кръста и корема
• Ако се разпростре до бъбреците могат да се появят треска, втрисане, гадене и повръщане

ИПП са едни от най-често срещаните медицински състояния, изискващи лечение от общопрактикуващ лекар.(1)

Какво причинява ИПП?
Повече от 80% от ИПП се причиняват от свръхрастеж на бактерията Escherichia coli (E.coli), произхождаща от храносмилателната система или вагина или по-рядко от кръвния поток (2). Инфекциите от храносмилателната система са по-чести, вследствие на таксиса на патогенните бактерии, колонизиращи в червата, от ануса към уретрата (1). Вероятно поради по-късата уретра, ИПП се проявяват по-често при жени, отколкото при мъже. Приблизително половината жени в света са претърпели поне една ИПП през живота си, а 25-50% страдат от рецидивиращи инфекции (1,2). Микроорганизмите от рода Lactobacillus, които преобладават във вагината на здрави жени, спират разпространението на потенциални вагинални патогени към уринарния тракт.(3).
Предполага се, че няколко вида E. Coli вече са резистентни щамове, обитаващи червата (4). При променени условия те се разрастват прекомерно и стават опортюнистични патогенни. Бактериите трябва да притежават способността да прилепнат към чревната мукоза, за да се размножат и причинят инфекция. Ето зщо предотвратяването на тази адхезия (прилепване) е важна стратегия при овладяването на ИПП.

Лекарите може да предпишат курс антибиотици, за да се справят с непосредствената инфекция или продължителна ниска доза за предотвратяване на рецидив. Антибиотиците са ефикасни, но съществува нарастващо безпокойство, че честата им употреба води до развиване на резистентни щамове (5) при до 20% от случаите. (2) При много пациенти, страничните стомашно-чревни ефекти като диария или други симптоми са често срещани(5). Резистентните бактерии също са обект на унищожение от антибиотиците, което позволява прекомерното развитие на вторични патогенни бактерии като Candida spp. или Clostridium difficile(5). При положение, че над 50 % от жените страдат от рецидивиращи ИПП, все повече се търсят алтернативни решения за овладяване на инфекциите като превантивни.
Доказателства за ползите от пробиотици.
Доказа се , че Lactobacillus plantarum и Lactobacillus rhamnosus инхибират ин витро растежа на E. Coli в стената на СЧ тракт чрез индуциране на производството на муцин ( лепкаво вещество, което обвива епителните клетки и ги предпазва от адхезията на патогени) (9). Ин витро проучване от 2011в Университета в Рединг (6) доказва, че два пробиотични щама Lactobacillus acidophilus PXN 35 и Lactobacillus plantarum PXN 47 имат добър антибактериален ефект при инхибиране растежа на E. Coli. Проучване от 2003 от Контиокари и сътр. (10)., включващо 139 жени с рецидивиращи ИПП (РИПП) и 185 без такива, показа, че приемът на пробиотични бактерии повече от три пъти на седмица е свързан с намален риск от РИПП. При допълнително двойно-сляпо плацебо контролирано проучване в Сиатъл през 2011 бяха дадени антибиотици на 100 млади жени. РИПП се прояви при 15% от жените, приемащи интравагинални супозитории с лактобацили в сравнение с 27% от плацебо групата. Високата вагинална колонизация от щамът лактобацили по време на контролните прегледи беше асоцииран със значителна редукция на РИПП. Окуражаващите резултати показват, че приемането на пробиотични добавки може да бъде полезно за поддържане на здрав уринарен тракт и със сигурност са
повод за допълнителни проучвания.
Доказателства за ползите от червена боровинка
Консумацията на червена боровинка отдавна се препоръчва за превенция и овладяване на ИПП. Първоначално се смяташе, че киселинната природа на червената боровинка (съдържанието на хипуринова киселина) създава киселинна среда в урината, която е неблагоприятна за патогенен растеж. (12) Сега се знае, че червената боровинка съдържа специфични антиоксидантни съставки, наречени проантоцианидини (ПАЦ) (конкретно тип А), които предотвратяват прилепването (адхезията) на E. Coli към лигавицата на уринарния тракт като по този начин намаляват възможността за колонизиране и развиване на инфекция (13). Също има доказателство за намаляване производството на адхезини, промяна на формата и дължината на бактериите и техните ресни (14), редукция на способността да взаимодействат химически една с друга (15). Впоследствие бактериите се отмиват от уринарния тракт заедно с урината. Проучванията показват, че доза от 36мг от ПАЦ от червена боровинка има антиадхезионен ефект върху антибиотик чувствителни и резистентни щамове. (16) Като имаме предвид развитието на резистентни към антибиотици щамове, има растящ интерес към техниките, които инхибират бактериалната адхезия при ИПП за разлика от унищожаването на бактерии.

probiotici-infekcii

Cochrane ревю от 2012 (1) идентифицира 24 проучвания (с общо 4473 участници), в които се наблюдава слаба тенденция към по-малко ИПП при хора, приемащи продукти от червена боровинка, в сравнение с плацебо групите.
Въпреки това, авторите стигат до заключението, че сокът от червена боровинка няма значителна полза при превенцията на ИПП и може да е неприемливо да се консумира продължително време. Сокът от червена боровинка преминава през повече обработка, отколкото екстрактите от червена боровинка, за които е по-вероятно да съдържат повече активни ПАЦ А с често 20 пъти по-малко захар, без киселинност и кисел вкус. Ежедневният прием на голямо количество сок от червена боровинка често е предизвикателство, особено за възрастните хора, което прави капсулите по- подходящи.
През 2002 рандомизиран клиничен опит на Стотърс и сътр. (17), който включваше 150 жени, показа, че екстракт от червена боровинка (500mg Cranmax®) приеман ежедневно в продължение на 12 месеца значително намалява рецидив на ИПП и е по-ефикасен отколкото 750 мл. сок от червена боровинка и плацебо.
Освен това, през 2009, Мак Мърдо и сътр. (5) провеждат шестмесечен опит сред 137 възрастни жени с РИПП. Проучването показва, че (500mg Cranmax®) е толкова ефективен, колкото антибиотик за превенция на РИПП и има по-малко нежелани ефекти и ефекти от спиране на добавката. За това се предлага да се счита за алтернативен метод за овладяване на РИПП.
Доказателства за ползи от витамин А
Витамин А притежава здравна претенция на EFSA (European Food Safety Authority- Европейска агенция за безопасност на храните), което означава, че допринася за нормалната функция на имунната система и поддържането на нормални мукозни мембрани. Мукозните мембрани (намиращи се на различни места в тялото, включително чревната мукоза, вагина и уринарен тракт) са важни бариери и могат да се увредят вследствие на патогенна инфекция. Приеман едновременно с антибиотици, витамин А доказано значително намалява честотата на инфекции, което предполага обещаваща роля в превенцията на рецидивиращи ИПП (18).

Какви са препоръките?
Инфекцията рецидивира освен ако предразполагащите фактори не се отстранят (4). Препоръки за начин на живот с цел да се намали рискът от развитие ИПП или РИПП, както и за да се овладее настояща инфекция:
• Пийте 3 литра вода на ден по време на остра инфекция и 2-3 литра след отзвучаването й, за да помогнете за изхвърлянето на бактериите от пикочния мехур, тъй като редовното уриниране е първичен защитен механизъм срещу асцендентна (възходяща) инфекция .
• Избягвайте задържането на урина за продължително време
• Избягвайте полов акт докато не се изчисти инфекцията.
• Мийте се с топла вода преди и след полов акт и уринирайте незабавно след полов акт.
• Препоръчва се носенето на памучно бельо
• Избягвайте тесни панталони, ароматни сапуни, вагинални дезодоранти, мокри кърпички и тампони
• Избягвайте напитки и храни с високо съдържание на захар, които биха могли да допринесат за прекомерен растеж на патогени

Уринарни инфекции при мъже
Въпреки че ИПП преобладават при жените (около 81% от ИПП се проявяват при жени (2)) бактериалният цистит (още наречен остър цистит) може да се прояви и при мъже. Признаците и симптомите при мъжете са подобни на тези по-горе и включват дизурия, често уриниране, мътна урина, понякога хематурия, често асоциирана с пиурия (1). Мъжете също може да страдат от хроничен (рецидивиращ) бактериален простатит (ХБП). По принцип се смята, че патогенезата на ХБП вероятно включва асцендентна инфекция или рефлукс на уропатогени (19). Тъй като при жените тези инфекции обикновено се причиняват от E. coli.(19), се смята че възрастните мъже с уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия) са в по-голям риск от простатит, така че трябва да се търсят превантивни методи. През 2011 Ким и сътр. предприемат проучване с плъхове, което показва ползи от приема на червена боровинка запревенция на хроничен бактериален  ростатит. В това първо кратко проучване червената боровинка значително намалява простатната инфекция и демонстрира антимикробен ефект срещу E. Coli , но той не е значителен както при антибиотична терапия. Въпреки това, червената боровинка допринася за по-малък риск от нежелани странични ефекти и антибиотична резистентност. Отново пробиотиците може да се считат за вариант на лечение, за да се подпомогне контролирането на първоначалния прекомерен растеж на E. Coli в червата и дебелото черво.
Освен стандартното антибиотично лечение на бактериалния простатит, може да се препоръча многощамов пробиотик за редуциране на страничните ефекти. Проучване от Жу и сътр. през 2006 (20) показва, че има повишен оксидативен стрес и оксидативна увреда, индуцирани от бактериален простатит. Нивата на важните оксиданти значително намаляха при 70-те пациенти с ХБП, Жу съобщава, е ХБП повишава образуването и освобождаването на свободни радикали, което влияе на развитието на болестта. По-ранно проучване на Шоскес и сътр. през 1999 (21) демонстрира способността на биофлавоноиди да понижават оксидативния стрес при небактериалния простатит, което предполага вероятен защитен ефект на червената боровинка и други биофлавоноиди като кверцетин за редуциране на симптомите.

 

References:
1 Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2012; 10:CD001321.
2 Salvatore S, Salvatore S, Cattoni E, et al. Urinary tract infections in women. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2011; 156(2):131-6.
3 Reid G, Beuerman D, Heinemann C, Bruce AW. ProbioticLactobacillus dose required to restore and maintain a normal vaginal flora. FEMS Immunol Med Microbiol 2001; 32(1):37-41.
4 Gould BE. Pathophysiology for the Health Professions, Third Edition. Elsevier, Toronto, Canada. 2006: 504-506.
5 McMurdo T, Argo I, Phillips G, Daly F, Davey P. Cranberry or trimethoprin for the prevention of recurrent urinary tract infections? A randomized controlled trial in older women. J. Antimicrobial chemotherapy 2009; 63: 389-395.
6 Chapman CM, Gibson GR, Todd S, Rowland I. Comparative in vitro inhibition of urinary tract pathogens by single- and multi-strain probiotics. Eur J Nutr 2013; 52(6):1669-77.
7 Reid G, Dols J, Miller W. Targeting the vaginal microbiota with probiotics as a means to counteract infections. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2009; 12(6):583-7.
8 Anukam K, Osazuwa E, Ahonkhai I, et al. Augmentation of antimicrobial metronidazole therapy of bacterial vaginosis with oral probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Microbes Infect 2006; 8(6):1450-4.
9 Mack DR, Michail S, Wei S, McDougall L, Hollingsworth MA. Probiotics inhibit enteropathogenic E. coli adherence in vitro by inducing intestinal mucin gene expression. Am J Physiol 1999; 276(4Pt 1):G941-50.
10 Kontiokari T, Laitinen J, Järvi L, Pokka T, Sundqvist K, Uhari M. Dietary factors protecting women from urinary tract infection. Am JClin Nutr 2003; 77(3):600-4.
11 Reid G, Bruce AW. Probiotics to prevent urinary tract infections: the rationale and evidence. World J Urol 2006; 24(1):28-32.

12 Bodel PT, Cotran R, Kass EH. Cranberry juice and the antibacterial action of hippuric acid. J Lab Clin Med 1959; 54:881-8.
13 Howell AB, Reed JD, Krueger CG, Winterbottom R, Cunningham DG, Leahy M. A-type cranberry proanthocyanidins and uropathogenic bacterial anti-adhesion activity. Phytochemistry 2005; 66(18):2281-91.

14 Liu Y, Black M A, Caron L, Camesano TA. Role of Cranberry Juice on Molecular-Scale Surface Characteristics and Adhesion Behavior ofEscherichia coli. Biotechnology and Bioengineering. 2006; 93(2) p:297-305.
15 Jepson RG, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2008; (1):CD001321.
16 Lavigne JP, Bourg G, Combescure C, Botto H, Sotto A. In-vitro and invivo evidence of dose-dependent decrease of uropathogenic Escherichia coli virulence after consumption of commercial Vacciniummacrocarpon (cranberry) capsules. ClinMicrobiol Infect 2008; 14(4):350-5.

17 Stothers L. A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infection in women. Can J Urol 2002; 9:1558-62.

18 Yilmaz A, Bahat E, Ylmaz G, Hasanoglu A, Akmen S, Guven A. Adjuvant effect of vitamin A on recurrent lower urinary tract infections. Paediatrics International 2007; 49: 310-313.
19 Kim SH, Ha US, Lee HR, et al. Do Escherichia coli extract and cranberry exert preventive effects on chronic bacterial prostatitis? Pilot study using an animal model. J Infect Chemother 2011; Jun;17(3):322-6.
20 Zhou JF, Xiao WQ, Zheng YC, Dong J, Zhang SM. Increased oxidative stress and oxidative damage associated with chronic bacterial prostatitis. Asian J Androl 2006; 8(3):317-23.
21 Shoskes DA, Zeitlin SI, Shahed A, Rajfer J. Quercetin in men with category III chronic prostatitis: a preliminary prospective, double-blind, placebo-controlled trial. Urology 1999; 54(6):960-3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *