Камелина

   КАМЕЛИНА (Camelina)  

Растенията Camelina са едногодишни или двугодишни билки. Те представители на семейство цъфтящи растения  Brassicaceae- известни още като фалшиви ленени. Цветовете са жълтеникаво оцветени. Много наподобява така познатата Овчарска торбичка. Това е устойчив култура, която расте добре в студен и сух климат. Макар че все още не е толкова популярна, археологическите проучвания потвърждават, че това е основната култура отглеждана в древността в Европа. Кутивира се предимно в Средиземноморските части на Европа и Азия.

От досега проведените изследвания с най-полезни ефекти се оказва Camelina Sativa. От семената на Camelina S. се добива маслото, което в природата е най-богатият източник на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Маслото има златист цвят, тревист аромат. Маслото от семена Camelina sativa съдържа добре балансирано съотношение на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Също така има рядко срещано количество от мастната киселина наречена гондоева киселина. Тя притежава способността да подобрява липидния обмен. Известно е, че камелиновото масло съдържа големи количества витамин Е, който действа като антиоксидант и увеличава стабилността на маслото в сравнение с други омега-3 масла. Високото съдържание на витамин Е и наситени мастни киселини е и причината маслото от камелина  да бъде използвано като основна съставка на много козметични продукти за грижа на кожата и косата

Студено пресованото масло от Camelina е доста здравословно и има няколко ползи за здравето:  

  1. Маслото Camelina за кожата

Маслото Camelina може да се използва като масажно масло за кожата.Има приятен мек аромат и осигурява достатъчно количество витамин Е и омега мастни киселини директно върху кожата. Те овлажняват кожата и я предпазват от увреждането на свободните радикали.

  1. Камелино масло за коса

Маслото Camelina може да се използва за масаж на скалпа. Осигурява подхранване на скалпа, въстановява и омекотява сухата коса.

  1. Добавка за отслабване

Маслото осигурява голямо количество на омега-3 и може да се използва в диетите, като добавка в храната.

  1. Сърдечно здраве

Маслото от Camelina понижава нивата на триглицеридите в кръвта. Това е добро за сърдечно-съдовото здраве, тъй като намалява риска от сърдечни заболявания.

  1. Артрит

Маслото от Camelina може да се прилага локално, за да се намали възпалението при артрит. Когато се приема вътрешно, осигурява големи количества омега-3 мастни киселини. Редовният прием на омега-намалява общото възпаление. Редуцира болката и отока на ставите и тяхната мобилност.

  1. Добър за мозъка, очите и нервите

Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като алфа линолова киселина, ЕРА и DHA, подпомагат функцията на мозъка, очите и нервите. В резултат на това камелиновото масло може да предпази от когнитивни заболявания, като деменция, болестта на Алцхаймер, очни заболявания като дегенерация на макулата и нервно увреждане, дължащо се на възпаление.

 

Маслото от Camelina освен фармакологични има и други приложения.

   -В кулинарството има все по-голям интерес към него. Приятният вкус го прави отлично за употребата му в пържените храни и други деликатеси.      

   -Все повече се използва като биогориво.

  -Като хранителна добавка за животни.

 

Не са известни странични ефекти на камелиновото масло.