Какво е хомеопатията

0 0 0 0 0

Какво всъщност означава хомеопатията и на какво се основава?  Хомеопатията е метод на лечение, който е разработен в началото на 19-ти век от немския лекар Самюел Ханеман. При хомеопатията се използва правилото за подобие, което зависи от симптомите на болестта и личностните характеристики на пациента. Лечението става чрез използването на различни природни съставки в различни форми и разреждания.

Произход

Думата „Хомеопатия“ произлиза от гръцката дума „homoios“, която означава подобен и „pathos“ – болест. Още в книгата на Хипократ „Органите на човека“ присъства следната формулировка – „Това, което може да разболее някого, също така го лекува“. Пръв обаче с хомеопатия започва да се занимава Самюел Ханеман /1755-1843/, който е признат авторитет в химията и фармакологията. Той пръв описва, тества клинично и успешно практикува принципа на подобие. 

Основи

Според Ханеман, основите на хомеопатията са следните: наблюдение, мисъл, опит т.е. клинични наблюдения, опит без идеологически и спекулативни елементи. В тази връзка хомеопатията е медицинска наука.

1. Правилото на подобие „Similia similibus curentur“.

Ханеман доказва експериментално, че всяко лекарство точно лекува болестите, които то  може да предизвика в подобна форма. Според нето, това че едно вещество може хем да лекува, хем да вреди не е парадоксално, а е биологичен закон, който е универсален и може да се използва терапевтично. Този принцип на подобие е същността на хомеопанията.

2. Изпитване върху здрави хора

За да може да се определи кое вещество какво може да причини и да същевременно да излекува, хомеопатични препарати се тестват върху здрави хора под наблюдениета на лекар. Заедно с клиничните и токсилогичните резултати и  заключенията от опитите са систематично подредени и публикувани.

3. Индивидуален избор

Препаратът, с който ще се лекува пациента се избира индивидуално при всеки пациент, което означава при всеки пациент трябва да се взимат предвид и неговите лични характеристики, а не само симптомите на болестта.

<<< Върни се назад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *