ГЕРАНИУМ

ГЕРАНИУМ (Geranium) Pelargonium

geranium

Гераниум (Geranium) или известен още и като Pelargonium е род на многогодишни цъфтящи растения, който включва около 200 вида сукуленти и храсти. Принадлежи към семейството Geraniaceae. Произхожда от Южна Африка, но днес е широко разпространен в Европа, Централна Америка, Египет, Русия и Япония. Някои видове са изключително популярни градински растения. Растенията са с малки, розови цветя и остри, назъбени листа. Листата са основните лечебни елементи в традиционната медицина и се използват главно за приготвяне на чай.

Тук се обсъжда „Geranium pelargonium“, известен също като здравец, той е известен вид, който може безопасно да се консумира. Това вечнозелено многогодишно растение е всъщност местно за южния регион на Африка, но е изнасяно в целия свят като популярна градинска кулура и като лечебна билка. Също така, широко използвано в ароматерапията е и растението Pelargonium graveolens от което се правят етерични масла. Маслото е ясно и безцветно, с лек оттенък на зелено и прекрасен аромат, Основни съставки: Алкохоли (терпеничен германиол, около 75-80%, борнеол, цитронелол, линанол, терпинеол), естери (оцетна, бутилова, валерианска), кетони, феноли (евгенол) и терпени (фелланрен, пинен). Извлича се от листата на растението от видовете на Pelargonium.

Най-интересните ползи за здравето включват способността му да намалява стреса, да намалява възпалението, да облекчава болката, да подобрява здравето на бъбреците, да укрепва имунната система и да улеснява храносмилането.

Намалява стреса

От поколения назад е добре известен ефектът на продуктите на Гераниумът върху нервната система. Той има успокояващи свойства получени от неговите органични съединения, които въздействат положително на ендокринната система и помагат при балансирането на хормоните, които предизвикват стрес и тревожност.

 

Намалява възпалението

Едно от другите обичайни начини на употребата на това растение е облекчаване на възпалението в тялото. Ако страдате от възпалени стави, болки в мускулите или дори от вътрешно възпаление на червата или сърдечно-съдовата система, Гераниумът успокоява този дискомфорт и намалява напрежението в чувствителните области на тялото ви.

 

Успокоява болката

Освен противовъзпалителните свойства, Гераниумът има и аналгетична способност. Действието му на мускуите го прави популярен традиционен лек за главоболие и други наранявания, като освобождава ендорфини и облекчава болката доста бързо.  

 

Подпомага функцията на бъбреците

Неговият благоприятен ефект се оказва като стимулира уринирането и помага за детоксикация на организма и елиминирането на излишните соли, мазнини и вода от тялото. Това може да се намали напрежението на бъбреците и да предотврати придвижването на токсините до другите части на тялото.

 

Повишава имунитета

Geranium има естествени антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, които облекчават симптомите при простуда и грип. Стимулира имунната система на организма и помага за бързо възстановяване.

 

Подпомага храносмилането

Гераниумт действа и при нормалната функция на стомашно-чревната система. Доколкот страдате от спазми, подуване на корема или обикновено разстроен стомах, може да се окаже като едно от най-лесните и най-безболезнени лекарства. Бързо успокоява възпалението и елиминира бактериите, които могат да причинят дискомфорта.

 

Гераниум е ценна стока в света на парфюмерията и често се използва за ароматизиране на парфюми, сапуни, козметика и кремове. Голяма част от неговите свойства са еднакви като тези на розовото етерично масло. Генериново етерично масло се използва и като средство за отблъскване на насекоми и вкусова съставка в храната, алкохолните и безалкохолните напитки.

Маслата направени от тези растения са нетоксични, не дразнещи и не сенсибилизиращ, не предизвикват странични ефекти. Въпреки това, може да предизвика алергии и чувствителност при някои хора.