Детоксикация и пречистване на дебелото черво

0 0 1 0 0

Динамичното ежедневие, нездравословния начин на живот и все по голямата отдалеченост от природата водят до  натоварване на организма, натрупване на токсини и тежки метали, които възпрепятстват правилното функциониране на клетки, органи и системи в тялото ни. Интоксикирането на организма води до различни болестни състояния – от кожни, през хормонален дисбаланс, наднормено тегло, метаболитни проблеми, та се стига до тежки състояния на сърдечно-съдовата система, инсулт и дори рак.

Детоксикацията на организма трябва да започне от там от където постъпват веществата в нашият организъм  – стомашно-чревният тракт и най-вече дебелото черво. Там е мястото където се отлагат и гният всички вещества ненужни на организма, което предполага голямо натрупване на токсини.

Състояние, при което сме постоянно уморени, със слаб имунитет, хронична констипация(запек), подуване на корема, излишни килограми, раздразнения на дебелото черво, предполага детоксикация и пречистване.

Пречистването и детоксикирането на дебелото черво води до редица положителни състрояния:

 • Елиминиране на констипация, която е хроничен проблем при много хора
 • Редуциране на теглото
 • Засилване на имунитета
 • Намален риск от образуване на полипи и рак на дебелото черво
 • По-добро усвояване на полезните хранителни вещества от храната
 • Намалява подуването на корема

 

Съществуват различни начини за пречистване на дебелото черво – механично, чрез хранителни добавки, билки, лекарствени продукти(лаксативи).

Използването на лекарствени продукти водещи до разхлабване и евакуиране на дебелото черво, трябва да става внимателно. Продължителната употреба води до привикване и прави червата лениви.

Механичното изчистване (хидроколонтерапия или посредством клизма) могат да имат добър резултат, но се правят рядко, могат да доведат до нарушения в електролитния баланс, а не са много лесно достъпни.

Ще разгледаме някои природни продукти които оказват благоприятен ефект за изчистване и детоксикиране на дебелото черво

 • Ленено семе – Семената на лен са широко използвани в народната медицина и не само. Още от дълбока древност се е използвало за лечение на кашлица поради високото съдържание на слузни вещества. Също така се използва за лечение на язви(ранички) по стомашно-чревния тракт и като леко слабително средство. Ленените семена са богати на Омега-3 мастни киселини – положителен ефект върху сърцето.Всяка супена лъжица сурово ленено семе съдържа около 1грам омег-3. Лигнаните са другият положителен компонент. Те имат силен антиоксидантен ефект, и са идеално средство за детоксикация. Лененото семе съдържа от 75 до 800пъти повече лигнани от различни други растения. И накрая , но не на последно място – фибрите. Те имат способността да набъбват във вода. По този начин попаднали в червата, с достатъчно количество вода, те омекчават чревния пасаж и механично прочистват дебелото черво.

 

 • Люспи на Псилиум (хуск) – най-богатият източник на фибри. Свойствата са сходни със свойства на фибрите от лененото семе. Освен това намалява резорбцията на мазнини и захари в червата, което спомага за редуциране и поддържане на здравословно тегло.

 

 • Кимион – Познат като подправка, а различни народи го използват и в сладкарството. Познати със своя приятен аромат, плодовете на кимиона стимулират храносмилането. Притежават спазмолитично и болкоуспокояващо действие. Кимионът е богат на танини, вещества, които имат свойството да свързват токсини и тежки метали от червата и да ги извеждат от организма.

 

 

 • Магданоз – един изключителен продукт, не случайно наричан суперхрана и сравняван със спирулина. Изключително богат на витамин C и каротен , които са силни антиоксиданти. Магданозът също има апетитовъзбуждащо действие, очистително и обудряващо.

 

 • Кориандър – Плодовете му съдържат 3% етерично масло, на коеот се дължи приятният му аромат. Изсушените плодове се използват като подправка на ястия . Това не е случайно, освен приятният аромат , кориандърът притежава газогонно действие (благоприятен ефект при подут корем), също така оказва добър ефект при спазми на стомаха.

 

 • Риган – В древността е определян като едно от най-добрите лекарства, за тези които са загубили апетит, като в същото време улеснява храносмилането, стимулира ленивите черва и се бори със запека. Има сущо и антисептичен ефект. Богат на етерично масло и също съдържа танини.

 

 • Лечбна глина (хума) – Има уникалното свойство да абсорбира натрупаните токсини в стомашно-чревния тракт. Използва се при отравяне с тежки метали, излагане с пестициди, за справяне с леки бактериални инфекции в червата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *