Акне

0 0 0 0 0

acne

На практика всеки подрастващ страда от акне по време на пубертета. При по-голямата част то изчезва спонтанно, с малко локални грижи. При другата част /около 15 %/ следва отчаяна борба с този проблем. При тях остава въпросът за ефикасността при лечение и как да подберат добрите средства, за да спечелят борбата с акнето !

Какво представлява акнето?

Акнето е пряко свързaно с анормалната секреция на себум / хиперсеборея/ , която е в следствие на хиперсекреция на жлезите, които са под контрола на мъжките полови хормони, андрогените.

Тестостеронът е андрогенът, който играе първостепенна роля за появата на акне, независимо дали сте момиче или момче. След това е себумът, който става визкозен и се натрупва в мастните фоликули и така хиперсебореята се усложнява от анормална кератинизация, излющването на мъртви клетки и възпалителни реакции, които се дължат на умножаването на микро-организмите в запушената пора.

За съжаление няма начин да предвидите появата на акне и трябва да започнете третиране на зоната при поява на първи симптоми.

Колко форми на акне съществуват?

Анормалната кератинизция запушва външния канал на космения фоликул и причинява или отворени комедони / черни точки/ или затворени комедони / микрокисти /.

Тези комедони могат да се съпровождат с външния възпалителни лезии – червени пъпки, гнойни пъпки.

При тийнейджърите 2-ре най-чести форми на акне са : задържано акне / комедони и микрокисти/ от невъзпалителен тип и папуло-пустулно акне, което може да остави белези.

Умерената форма на акне изчезва без проблем, стига да следвате съветите на фармацевта.

Ако пъпки те се задълбочават или се умножават се налага консултация с лекар, който изписва специфично лечение.

Локалното третиране достатъчно ли е, за да изчезне акнето?

Третирането варира спрямо трите есенциални съставки на акнето:

  • антисеборейни препарати при борба със себореята
  • кератолитици при хиперкератинизация
  • противовъзпалителни и антибактериални средства при възпалителни процеси

Лкалното третиране е достатъчно само при повърхностни лезии, слабовъзпалителни и точно локализирани. Лечението е продължително, ефектите не са непосредствени и дори в началото на лечението симптомите могат да се усилят. Това е нормална реакция и не трябва да ви кара да се отказвате от лечението. Ако акнето продължи да се усложнява, тогава прибегнете до съветите на лекар, който ще ви изпише орален препарат като допълнение към лечението.

Как да поддържаме кожата си?

1. Най-напред почиствайте кожата нежно с продукти, които не съдържат нито алкохол, нито сапуни като почистващи гелове и дерматологични шампоани. Не се препоръчва да търкате кожата или да стискате пъпките. Използвайте меки ексфолиращи продукти.

2. Хидратирайте с успокояваща и балансирана грижа; тенденцията нека да бъде към формули, комбиниращи повече ефекти. Използвайте термални води с пулверизатор, които облекчават и хидтратират кожата моментално.

Почистващите маски абсорбират излишния себум, нежните ексфолианти премахват мъртвите клетки; желателно е да използвате такъв тип продукти веднъж или 2 пъти седмично.

Как да използваме продуктите против акне?

Измийте си ръцете преди да започнете нанасянето на продукта върху суха кожа / изчаква се поне 15 мин. след измиване/, избягвайки зоната около очите.За да избегнете евнтуални дразнения от някои продукти е необходимо да намалите концентрацията, която използвате или да употребявате по-рядко / 1 на всеки 2 или 3 дни/. Препоръчителна е паралелна употреба на успокояваща и хидратираща грижа.

Хомеопатия при акне:

Когато акнето е съпровеодено с парене и сърбеж, особено при хората с небалансирано хранене, се препоръчва: Антимониум крудум 15 СН /Antimonium crudum 15 СН /

За хора със слаба структура на тялото и тревожен характер: Арсеникум йодатум 15 СН / Arsenicum Iodatum 15 СН /

За борба с пъпките, причинени от излишен себум: Псоринум 15 СН / Psorinum 15 СН /

При акне, причинено от розацея, хормонални проболеми, менопауза: Сангуинариа канаденсис 9 СН /Sanguinaria canadensis 9 CH /

За хора, страдащи от акне по време на стрес и умора се препоръчва: Сабина 9 СН /Sabina 9 СН /

За хора със суха и топла кожа, хиперактивни: Беладона 5 СН / Belladonna 5 СН /

При борба с комедони включете: Селениум металикум 9 СН / Selenium metallicum 9 CH / ; Еугениа ямбоса 5 СН / Eugenia jambosa 5 CH /

Когато комедоните са парещи: Калиум броматум 9 СН / Kalium bromatum 9 CH /

 също се препоръчва прием на Сулфур йодатум  15 СН /Sulfur iodatum 15 CH /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *