0 0 0 0 0

Синдром на сухите очи

Какво е синдром на сухите очи?

Кератоконюктивитис сика или просто сухи очи  е проблем свързан със слъзния филм, който нормално овлажнява и омазнява очите. Може да настъпи поради различни причини.

suhi-ochi1

Какво е слъзният филм?

Той се състои от три слоя – главният среден слой е воднист, тънък външен липиден(мазен) слой и тънък слузен слой. Воднистата течност се синтезира от лакрималните (слъзните) жлези. Тези жлези произвеждат течност, която се отича от горната част на окото. Когато мигнем, клепачите разнасят сълзите върху повърхността на окото.

suhi-ochi2

 

Малка жлеза (мейбомиева) във клепача произвежда малко количество мазна течност, която покрива външния слой на слъзния филм. Този слой помага повърхността на слъзния филм да е гладка и намалява изпаряването на воднистия слой.

Клетките на конюктивата в предната част на окото и средната част на клепача също произвеждат малко количество слузна течност. Това позволява на сълзите да се разпределят равномерно върху окото.

Сълзите след това се отичат в малки канали , разположени във вътрешната страна на конюктивалния сак. От там сълзите се отичат по назолакрималния канал ( слъзен канал от очите към носа) към носа.

suhi-ochi3

Кой страда от синдром на сухите очи и какво го причинява?

От сухи очи може да страда всеки, но се проявява по-често с напредване на възрастта. Среща се при около 15-30%. Жените са много по-често засегнати от мъжете.

 

Причините:

 • Възраста – С напредването й, се произвежда все по-малко слъзен филм. Често някои жени забелязват сухота в очите след менопаузата.
 • Лекарства – Някои лекарства понякога имат страничен ефект и причиняват сухота в очите:

o   Диуретици

o   Някои антидепресанти

o   Противоалергични

o   Бета-блокери – като пропранолол, атенолол

o   Лекарства за акне – ретиноиди

o   Някой капки за очи, използвани при други проблеми с очите

 • Заболявания –  някои хора развиват синдром на сухите очи в следствие на друго заболяване- например ревматоиден артрит, лупус, синдром на Сьогнер.
 • Увеличено изпарение на сълзите- може да е в вследствие на:

o   Ниска влажност на въздуха – например при отопление с климатик

o   Ниска честота на мигане – при по-продължително стоене с отворени очи. Например при продължително гледане на телевизия , взиране в компютър и т.н.

o   Контактни лещи

o   Ветровито време навън

 • Увреждане на външната част на окото
 • Възпаления на кожата – при себореен дерматит или розацеа
 • Възпаление на клепачите (блефарит) – често предизвиква сухота в очите

Какви са симптомите?

Обикновено са засегнати и двете очи. Очите реално може да не се усещат като сухи. Симптомите включват:

 • Възпаление на окото. Може да се чувства като парене или наличие на песачинки в очите. Въпреки това очите не се зачервяват. Ако са зачервени, обичайно проблема е друг.
 • Слабо размазване на зрението. Въпреки това сухотата в очите не засяга зрителната система и не причинява постоянно увреждане на зрението.
 • Дискомфорт, когато се гледа към ярка светлина
 • При поставяне на контакти лещи , може да създадат неудобство

Лечение

Изкуствени сълзи

Предлагат се като капки или гелове и обичайно имат много добре повлияват симптомите. Първоначално се използват на всеки час до подобрени на състоянието. След като се подобрят симптомите , се използват 3-4 пъти дневно. Може да се налочи честа употреба за да се избегне нова поява на симптомите. Някои изкуствени сълзи съдържат консерванти като бензалкониев хлорид. Такива продукти не се препоръчват за продължителна употреба. Ако ви се налага продължителна употреба на подобен продукт изберете той да е без консерванти. Някои предложения за изкуствени сълзи:

 • ДЖЕНТИЙЛ КОЛИР – За временно успокояване на дразненето и паренето, което се дължи на сухота в очите, подложени на вятър, слънце и други.
 • Систейн Ултра – Овлажняващи капки за очи овлажнява повърхността на Вашите очи и осигурява бързо и продължително облекчение на усещането за сухота в окото, дразнене, парене, щипане.
 • Висмед Мулти – очен лубрикант в случаи на усещания за сухота, дразнене, умора на очите, както и други подобни оплаквания, предизвикани от прах, цигарен дим, сух и горещ въздух, климатик, прекомерна работа с компютър или употреба на контактни лещи.

Очни мази

Също имат добър ефект за успокояване и овлажняване. Обичайно се ползват привечер или преди лягане , за да не предизвикават замъгляване на зрението през деня.

 • Видизик гел – заместител на сълзите при „сухо око” (синтетични изкуствени сълзи).Използва се за заместване на слъзната течност в случаите на нарушено производство на сълзи и за симптоматично лечение на синдрома на “сухото око”.
 • Висмед гел
 • Систейн гел

Друго лечение

Изкуствените сълзи и гелове обикновено работят добре. Друг вид лечение трябва да бъде консултирано със лекар-специалист.

Има проучвания, че Омега-3 мастните киселини, могат да подобрят симптомите при сухи очи. Препоръчва се приема на добавки( Омега 3-6-9 ) или консумацията на „мазна“ риба 2-3 пъти седмично.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *