Шуслерови соли и хомеопатия при никненето на млечните зъби

13 3 0 1 2

baby_tooth

Поникването на млечните зъби е период, който родителите запомнят за дълго. Дори и най-леките случаи са белязани от лошо настроение, прекалено слюноотделяне и нарушения в съня. Не малко са и тежките случаи, придружени от крайна изнервеност, температура и разстройство. Заради болките детето не може да заспи, което го прави още по-нервно. Понякога се стига до усложнения като болки в ушите и гърлото. Конвенционалната медицина разполага с ограничени средства като медикаменти за снижаване на температурата и за успокояване на болката. Много по-големи възможности обладават някои алтернативни методи на лечение като терапия с шуслерова сол и хомеопатия.

Шуслерови соли

Образуването и никненето на зъбки за много деца е голямо напрежение, свързано с болки, температура, разстройство и дори спазми. Шуслеровите соли подпомагат образуването на зъбите и облекчават дискомфорта.

Шуслерова сол №3 (железен фосфат D12)  – при температура и разстройство. Шуслерова сол №3 подпомага лечението на острия възпалителен процес, тъй като понижава временно плазмените нива на желязото и възпрепятства размножаването на бактерии и вируси. Действа благоприятно при начални фази на възпаления, подходящ е при остри вирусни инфекции и грип, при пресни наранявания, охлузни и порезни рани.

Шуслерова сол №2 (калциев фосфат D6) – за улесняване никненето на зъбите и за облекчаване на спазмите. Шуслерова сол №1 подобрява здравината на костите и зъбите, докато Шуслерова сол №2 ще подпомогне растежа на зъбите, както и оздравителните процеси при тях. Тази сол е една от най-често срещаните в организма. Тя има способността да подпомага растежа и оздравителните процеси на костите и зъбите. Шуслерова сол №2 повишава съпротивителните сили на организма и по този начин подпомага възстановяването след заболявания. Затова тя се препоръчва при настинка, грип и други възпалителни процеси.

Хомеопатия

Хамомила (Chamomilla), Беладона (Belladonna) и Пулсатила (Pulsatilla) са обичайните хомеопатични лекарства, които се предписват при никнене на зъби. Трите препарата имат известни вариации в действието си. При някои деца по-добре действа комбинация от две или повече средства.

Chamomilla vulgaris 9 (15) CH – препоръчителен за кърмачета, които не са плачливи и лесно се успокояват, но изникването на зъби ги изнервя. Други симптоми са обилно слюноотделяне, повишена температура, разстройство и колики с отделяне на газове, суха кашлица, болки в гърлото и ухото и др. Подходящ за капризни, раздразнителни бебета, които много плачат по време на никнене на зъбите. 3 зрънца от препарата се разтварят във водата за пиене на бебето и се дават през 30-60 минути. Честотата на подаване зависи от нервното състояние на бебето. При цялостно влошаване е препоръчително на кърмачето да се дават по 5 гранули от 2 до 5 и повече пъти дневно. При по-силна нервност и явно отражение върху психиката на кърмачето, се предпочита разреждане 15 СН.

При повишена температура хомеопатите най-често предписват:
Belladonna 9 СН – рязко повишаване на температурата и достигане до и над 39 градуса, зачервяване на лицето и изпотяване. Дава се 2-5 пъти дневно по 5 гранули.
Ferrum Phosphoricum – при постепенно повишаваща се температура, която не надхвърля 38,5 грауса. Дават по 5 гранули в разреждане 9 СН 2-4 пъти дневно. Медикаментът се използва също при съпътстващи УНГ заболявания.

Hepar Sulfuris – при свръхчувствителност и срещу зъбни абсцеси.

Calcarea phosphorica 9 CH – два пъти на ден се разтварят по 3 зрънца от препарата във вода.

Ignatia 15 CH – при по-нервно и неспокойно бебе, които има пристъпи на истеричен плач. Дават се по 3 зрънца през 15-30 минути.

Calcarea carbonica 9 CH – при тревожност по време на пълнолуние. От хомеопатичния препарат се дават по 3 зрънца преди сън в дните, когато луната е кръгла.

Stramonium 15 CH – при по-големи деца, при които плачът и трудното заспиване са свързани със страхове. В такива случаи бебето не се оставя само и на тъмно. От хомеопатичния препарат се вземат по 5 зрънца около 30 минути преди лягане.

При разстройство, свързано с изникването на зъбки, се използват:
Podophyllum peltatum 9 СН – препоръчва се при диариа при кърмачета, лятна или при никнене на зъби. Дават се по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Това хомеопатично лекарство е препоръчително в случаите, когато изпражненията са обилни, жълтеникави и зловонни, изтичат на струя и се съпровождат от колики и когато сънят на детето е тревожен. Успокояване на детето настъпва, когато то лежи по корем.

Coffea cruda 9 СН – когато детето е свръхактивно и не иска да заспи до късно или се събужда през нощта и иска да си играе. Дават се 5 гранули преди лягане.

Успокояваща вана

Успокояващ ефект има хвойновата вана. Към водата, в която ще се къпе бебето, се добавя отвара от 2-3 супени лъжички плод хвойна. Плодът се сварява предварително в 1 литър вода и се прецежда.

Внимание! Целта на статията е предоставяне на обща информация и ориентиране във възможностите на алтернативните методи на лечение, а не предписване на лечение. Моля, при проблеми се обърнете към лекар или специалист в съответното направление.

оментара за “Шуслерови соли и хомеопатия при никненето на млечните зъби

 • 05/22/2016 at 0:50
  Permalink

  Здравейте,
  Детето ми е на 9 месеца и вече имаме 2 зъбчета долу. До 6тия месец не разбрах че имаме бебе спеше постоянни. Уви слети това вечер се буди постоянно. Венците са надути, зъбите почти презират горе 4ри и долу още 2, но не избиват. Вече не знам дали е само от зъбите, но понякога вече си мисля че това няма да спре никога. Заспива тежко чак към 5 сутринта. Моля за съвет каква комбинация хомеопатични да й дам.

  Reply
  • 05/25/2016 at 14:20
   Permalink

   Chamomilla vulgaris 9 (15) CH – препоръчителен за кърмачета, които не са плачливи и лесно се успокояват, но изникването на зъби ги изнервя. Други симптоми са обилно слюноотделяне, повишена температура, разстройство и колики с отделяне на газове, суха кашлица, болки в гърлото и ухото и др. Подходящ за капризни, раздразнителни бебета, които много плачат по време на никнене на зъбите. 3 зрънца от препарата се разтварят във водата за пиене на бебето и се дават през 30-60 минути. Честотата на подаване зависи от нервното състояние на бебето. При цялостно влошаване е препоръчително на кърмачето да се дават по 5 гранули от 2 до 5 и повече пъти дневно. При по-силна нервност и явно отражение върху психиката на кърмачето, се предпочита разреждане 15 СН.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *