Шуслеровите соли помагат при страх от изпитване

6 3 1 1 0

???????????????????????????????

Изпитването на страх е част от детството и израстването на човека. То е напълно нормално състояние. По този начин детето се учи да се пази от опасните неща – от коли, от остри предмети, от падане от високо, от непознати хора и т.н. Знаейки това, трябва да проявяваме разбиране към неговите страхове. Чрез тях детето трупа опит и не бива да бъде наричано “страхливо”. То трябва да бъде поощрявано да се изправи срещу страховете си и да ги преодолява. Понякога обаче чувството на страх излиза от рамките на нормалното. Очакването, че реална или въображаема заплаха ще причинят болка, може да подчини целия му свят. Родителите могат нежно да помогнат на детето си да преодолее своите страхове преди те да са прерастнали в патология. Някои от страховете се преодоляват с трупането на познание. За други може да спомогнат алтернативни методи на лечение като терапия с шуслерова сол, хомеопатия и ароматерапия.

Лечебна Шуслерова сол

Минералните соли са съставна част от клетката, която е жизненонеобходима за нормалното й функциониране. 12-те соли на д-р Шуслер регулират баланса и химичните процеси в клетките. Те стимулират естествените самооздравителни сили на организма без каквито и да било странични ефекти. За преодоляване на страха у децата се препоръчват следните соли:

Шуслерова сол №6 калиев сулфат D6 – при безпричинна страхливост, клаустрофобия

Шуслерова сол №5 калиев фосфат D6 – при страх от големи или затворени пространства, както и при чувствителни и плашливи деца. Активира самолечебните сили на организма, стимулира функцията на сърдечния мускул, стабилизира психиката и нервите, прогонва апатията, меланхолията и умората, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията. Препоръчва се при депресия, безсъние, спазми, за хиперактивни деца, физическо и умствено изтощение и други.

Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат D6 – действа успокояващо при възбуда, сърцебиене, треперене. Предписва се при нервна превъзбуда, трудно заспиване, страхови и стресови натоварвания.

Шуслерова сол №11 силициев диоксид D6 и D12 – при страх от остри предмети

Допълнителни тъканни соли на д-р Шуслер със спомагателна роля

№13 Potassium arsenicum – при невротични натури с безсъние и страхове за здравето. Пристъпи на паника и подорителност.

№22 Calcium carbonicum – при страхове от болести и полудяване, кошмарни сънища, влошаване на височини, при страх от тъмното, от самота или от бури.

Как се приемат Шуслеровите соли

Препоръчително е 20-30 минути преди и след приема да не се употребяват храна и напитки. Таблетките се оставят напълно да се разтопят в устата, за да може биологически активното вещество се усвои напълно от лигавицата на устата. Солите на Д-р Шуслер имат сладникав вкус и се приемат безпроблемно от децата. За успешното лечение с Шуслерова сол е важно лечебното средство да бъде избрано правилно. В противен случай приетите соли няма да навредят, но няма и да помогнат.

Есенциите на д-р Бах

Методът на лечение чрез есенциите от цветя на д-р Бах е система за лечение на душевни състояния като стрес, тъга, апатия, депресия, различни неврози и психологически травми, безпокойство, безсъние, слабоволие, хронична умора, различни видове пристрастяване, поведенчески разтройства, параноя и още много други болести и вреди, нанесени на човешката психика. Те са лесен, ефикасен и достъпен начин за лечение и възстановяване на вътрешната хармония. При прояви на страх у децата се препоръчват следните есенции:

Цветен био елексир трепетлика (Аspen №2) – при неясни страхове и такива с неизвестен произход, за които не може да се посочи никаква причина или обяснение. Въпреки това пациентът е ужасен от нещо страшно, което би могло да се случи. Този неясен, необясним страх може да измъчва човека постоянно. Страдащите често се страхуват да разкрият тревогата си на друг човек.

Цветен био елексир мимулус (Mimulus №20) – при страх от света, от болест, болка, бедност, нещастни случаи, от тъмнината, от оставане, от нещастия и други подобни, които биха се определили като страховете на ежедневния живот. Обикновено човекът носи в себе си своя страх, без да споделя с другите, без да се издава, не обича да говори за състоянието си.

Страх от изпити

Страхът от явяване на изпити често се омаловажава, тъй като се проявява в много кратък срок от време. В деня на изпитването детето се притеснява, но изпитът минава и сякаш проблемът престава да съществува. Всъщност ако се замислим, този страх е постоянен, защото се проявява абсолютно всеки път, когато детето ще бъде преценявано и оценявано. Резултатите от този страх са перманентно лошо представяне, по-ниско от реалното ниво на знания, снижени оценки, намалени възможности за продължаващо обучение и добра реализация. В този случай едно от най-ефективните средства се явяват солите на д-р Шуслер. Те могат да спомогнат за придобиването на спокойно и уверено отношение към изпити и тестове. Солите ще поощряват работата на паметта, хладнокръвието и концентрацията на детето.

Формула за изпит: В деня преди изпита, преди лягане детето трябва да вземе Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат D6, а на сутринта преди закуска – Шуслерова сол №5 калиев фосфат D6. Сред есенциите на д-р Бах препоръчителни саЦветен био елексир трепетлика (Аspen №2) и Цветен био елексир мимулус (Mimulus №20).

Пристъпи на нервно сърцебиене

Пристъпите на страх може да причинят сърцебиене. То е безобидно и ще изчезне, когато детето се успокои. Ако обаче установите, че пулсът е не само ускорен, но и неравномерен, ако детето изглежда изтощено и уморено, отидете на лекар. От алтернативните методи при тази симптоматика са препоръчителни и приложими Шуслеровите соли и Баховите есенции.

Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат D6 – при ускорен пулс след възбуда и напрежение

Шуслерова сол №2 калциев фосфат D6 – при бледи деца

Подходящи есенции на д-р Бах:

Цветен био елексир джанка (№6 Cherry Plum) – при отчаяние, предчувствие за предстояща нервна криза, страх от неконтролируеми душевни сили, от полудяване, внезапни, неконтролируеми изблици на ярост, особено при деца – те се хвърлят на пода, удрят главата си в стената и т.н. Ароматът дава кураж и сила, активизиране на резервът от душевна сила.

Цветен био елексир слабонога (№18 Impatiens) – при нетърпение и лесна раздразнимост. В случай, когато децата не могат да стоят спокойно и тихо. При вътрешно напрежение, което застрашава децата от злополуки. Нервни движения на ръцете. Поради бързото изчерпване на нервната енергия са възможни краткотрайни състояния на изтощение и внезапни болкови пристъпи на нервна почва.

Елексир за спешна помощ №39 Rescue Remedy –  най-известната и най-употребяваната есенция на д-р Бах, която се прилага в стресови ситуации. Предизвиква осезаемо отпускане и надежда. Тя не може да замести лекарското лечение, но помага да се преодолее енергийния шок.

Цветен био елексир против страхове – специална точна комбинация от екстракти, която възвръща чувството на смелост и увереност в себе си. Освобождава ни от чувството на страх и ненужно безпокойство. Дава усещане за вътрешно спокойствие и хармония.

Ароматерапия

При страх от изпит, пътуване и подобни промени помагат етерични масла от лавандула, босилек и мента. Може да се направи комбинация от етерични масла от роза и кедър. Нервната система може да се укрепи с ароматите на етерични масла от бергамот, лайка, лавандула, градински чай и сандалово дърво. Те създават отпускаща спокойна атмосфера. Ако е налице изнервеност – гореща вана с няколко капки етерично масло от валериана, бергамот, лайка, лавандула или сандалово дърво. При лошо настроение – ароматизиране на стаята с няколко капки етерично масло от жасмин, лавандула или иланг-иланг. При потиснатост – комбинация от 4 капки етерично масло от лавандула, 1 капка етерично масло от жасмин и 2 капки етерично масло от иланг-иланг. Внимание! Ароматерапия не се прилага при деца до три годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *