Чаят – удоволствие и силно лечебно средство

0 0 0 0 0

Есента най-накрая показа истинското си лице. Малко късно, но затова пък рязко и безапелативно настъпи студът. В този момент организмът ни е в стрес. Пред него стои задачата бързо да се справи с промяната в околната среда и да задейства механизмите за противодействие на студа. В тези му усилия той има незаменим помощник в лицето на природата. Една много известна и много банална напитка в този момент може да помогне на тялото да се пригоди и да подкрепи различните негови функции: чаят. Но най-напред:

Какво е чай?

Чай е напитка, която се приготвя от връхните листа, пъпки и цветчета на Чаения храст. Изсушеният продукт съдържа от 8 до 25 % дъбилни вещества, от 2 до 4 % кофеин, 0,006 до 0,037 % чаено етерично масло, 0,6 – 1,2 % органични киселини, 1,5 – 4 % захари, много витамини и други полезни вещества. Широко е известно, че има черен, червен, зелен, жълт и бял чай. И не така широко е известно, че всички тези видове чай се приготвят от една и съща суровина – листата на чаеното дърво, а разликата идва от вида и степента на обработка. Именно степента на ферментация на чая дава неговия „цвят“. Ферментиралият чай е черен (червен), полуферментиралият се нарича оолонг чай, а останалите видове са с много слаба или изобщо без ферментация.

Чаят се продава чист или в комбинация с различни билки. Тези комбинации се наричат билкови чайове, но те винаги съдържат в основата си листата на Чаения храст. Тук вероятно се корени грешката всичко, що е запарка и се пие, да бъде наричано чай. Но истината е, че този тип напитки се делят на три различни вида:

1. чай (от Чаения храст)

2. чай, съчетан с екстракт от билки

3. отвара или запарка от други видове растения (например липа, лайка, смрадлика и други)

Чаят: за удоволствие, за сгряване или лечебно средство

Надвиснали са мрачни облаци, духа пронизващ вятър, студ. Облечени сме добре и все пак не ни е достатъчно комфортно. В такова време има ли нещо по-добро от чаша горещ чай? Разбира се, всеки знае, че малко неща могат да сгреят така добре, както чаят. Но ако в добавка сме избрали и правилния чай, то тогава със сигурност можем да спечелим и още нещо – здраве или поне подкрепа за организма си. На прага на студовете чаят отново става силно актуален.

Как действа чаят

Под въздействието на чая се нормализира обмяната на веществата, укрепват съдовете на сърцето и мозъка, усилва се вентилацията на дробовете, ускорява се кръвообращението. Доказано е силното му въздействие върху жлъчката. Благодарение на наличието на теин чаят тонизира централната нервна система и това му действие продължава 4-5 часа. Усвоява се бързо и добре утолява жаждата. Нормализира терморегулацията посредством ускорение на кръвообращението и засилване на отделянето на пот. Способността на чая да намалява умората го прави идеалната напитка при физически натоварвания. Но чаят е преди всичко лечебно средство. За него са характерни общите свойства на лекарствените растения, а именно универсално действие, отсъствието на странични ефекти, съчетанието на профилактични и лечебни свойства. Например слабият зелен чай се предписва при високо кръвно налягане, а черният – при ниско. Той засилва белодробната вентилация, поради което действа благоприятно на възпалителните инфекции на горните дихателни пътища. При простудни заболявания се приемат по-големи количества чай като средство за понижаване на температурата. Чаят притежава собствени бактерицидни свойства и същевременно усилва действието на антибактериалните препарати при заболявания на стомашно-чревния тракт. Фактът, че не се препоръчва употребата на чай от деца до 3-годишна възраст, а пък младежите до 14-годишна възраст не трябва да го пият през нощта, доказва още един път силното му действие.

Какво лекува чашка чай

Би било погрешно да се предполага, че само усилията на търговците и модата правят чая толкова известен. Истината е, че успехът му идва от безспорната ценност на съставките му за здравето и самочувствието. Той просто е едно силно природно лечебно средство.

Алкалоидът кофеин (наричан още теин) притежава способността да възбужда централната нервна система и способства за повишаване на работоспособността. Чаят удържа фронта пред най-големия си съперник кафето, въпреки че съдържа два пъти по-малко кофеин. Причината е разликата в неговото усвояване. При кафето възбуждащото действие се проявява практически незабавно, но продължава много кратко време, след което възбуждането рязко спада. Кофеинът в чая се усвоява бавно, но след това се задържа дълго в организма, поддържа неговата работа и бодрост. Този алкалоид влияе на много системи: стимулира сърдечната дейност, благоприятства работата на бъбреците и способства за нормалното функциониране на храносмилателната система. Естествено се има предвид, че чаят се употребява в разумни граници и количества, без да се злоупотребява. Като горна граница се счита литър и половина чай на ден.

Тайната на чая е в това, че той едновременно възбужда и успокоява. Това на пръв поглед е противоречие, но се наистина се постига благодарение на двете допълващи се една друга съставки – кофеинът (теин) и танинът (дъбилно вещество). При това съдържанието на танин в чая е доста високо – до 15 процента. Той обуздава действието на кофеина и го кара да се проявява много по-бавно, отколкото при кафето. Впрочем действието на кофеина е строго индивидуално. На уравновесените и спокойни хора са необходими доста по-големи дози, отколкото на лесновъзбудимите. Ако вие се раздразвате лесно и се стресирате от стълкновението с трудности, то е най-добре да пиете чай умерено, при това само до обяд. При усвояването на чая значителна част от кофеина и танина образуват кофеинов танат, който има приятен вкус и въздейства на организма по-меко, отколкото чистият кофеин. Това съединение предизвиква помътняването на чая при охлаждане, но също така е белег и за високото качество на напитката. При затопляне това помътняване изчезва.

Чаен танин

Важен компонент на чая се явява комплексът фенолни съединения, наречени чаен танин. Танините имат антиоксидантно действие, тоест улавят свободните радикали. Те имат стипчив вкус, придават на чая красивия му цвят и свойството да утолява жаждата. Най-богат на фенолни съединения е зеленият чай. Черният танин притежава висока Р-витаминна активност, която оказва защитно действие при бактериални и вирусни заболявания, засилва съпротивителните сили към инфекциите, прави кръвоносните съдове еластични и понижава нивото на холестерола в кръвта. Също така способства за по-доброто усвояване на витамин С. Катехините предотвратяват кръвотечението, тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове, притежават антиокислителни свойства и противорадиационно действие. Най-стабилните в процеса на преработка на чая са алкалоидите кофеин, теобромин, теофилин, аденин, ксантин, хипоксантин, гуанин и др. В черния чай се съдържат и някои минерални микрочастици като калий, манган и флуор. Установено е, че в една чашка чай се съдържа от 0,29 до 1,17 мг флуор. За сравнение: 1,5 мг покриват напълно дневната потребност на организма от този химичен елемент, който се явява едно от най-важните средства за профилактика на кариеса. Счита се, че 5 чаши чай обезпечават половината от дневната потребност от течности. Това е напълно нормална доза, като втората половина се доставя чрез вода и продукти, съдържащи вода. Освен това чаят доставя и някои микроелементи. Така например 5 чашки дават 10 % от необходимия цинк, 9 % – калий, 45 % – манган.

Описаните дотук свойства представят само част от прекрасните качества на чая, които са го превърнали в една от най-широко употребяваните напитки в света. Разбира се, чаят не се използва само заради студа, той е неотменна част от традицията на цели народи като руснаците, англичаните, турците, японците, китайците. Чаят се цени не само като вкусна стока, но и като носител на прекрасно лечебно въздействие върху организма. В следващата ни статия ще продължим с незаменимите свойства на билковите чайове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *