Чай от билки: аромат, лек и топлина

0 0 0 0 0

Истинският чай укрепва и тонизира, но високото съдържание на кофеин в него отблъсква някои хора и е причина те да предпочетат билковите чайове. А както знаем точно при тези напитки удоволствието от чаша ароматен чай се комбинира със силното благотворно въздействие на билката върху организма. Светът на билките е необятен и ние дори не се надяваме да пристъпим през неговия праг. Целта ни сега обаче е по-различна: да видим някои от билките, които са препоръчителни през есенния сезон и как те биха ни помогнали да се справим с периода на адаптация към студеното време, да преодолеем депресивните състояние, причинени от оскъдната слънчева светлина, как да подкрепим имунитета си на прага на периода на болестите.

На прага на мрачното време: чай!

В традициите на някои народи, сред които и нашият, е залегнало разбирането за магическите сили на билките. В песни и приказки се разказва за биле за любов, за биле против уроки, за чудотворно биле, за омайните билки в природата… Всъщност лековитите растения имат толкова силно положително въздействие върху различни системи на човешкия организъм, така добре профилактират и спомагат лечението на различни болести, че съвсем разбираемо са им приписвани антидемонични сили. В съвременният забързан свят човек обикновено няма време да чете и да навлиза в магическия свят на билките, но това не значи, че трябва да се лиши от тяхната благодат. Затова накратко ще ви разкажем какви билкове чайове бихте могли да изберете през есента и за какво те могат да спомогнат.

Червена боровинка

Вечнозелен храст, чиито плодове са ядливи, нещо повече – те са богати на биологично активните вещества арбутин и флавоноиди, които обуславят антиоксидантната им сила. Използват се за лечебно средство в народната медицина, а съвременната наука е доказала множество благоприятни въздействия. Червената боровинка укрепва отделителната дейност на бъбреците, влияе благоприятно на пикочните пътища и на пикочния мехур, подпомага храносмилателните процеси и стомашната секреция, съдейства за прочистване на уриналния тракт от бактерии. Все по-често се изтъква, че сокът от боровинки активно профилактира появата на раковите клетки. Растението има още силно противомикробно действие, използва се успешно при някои инфекциозни заболявания, много е подходящо да се приема в момент, когато чувстваме, че се разболяваме. Червената боровинка се продава в пакетчета, готови за приготвянето на чай. Напитката може да се свари и директно от плодовете с малко захар или мед. За хората, които нямат време да си приготвят чай, или пък през целия ден работят на открито, червената боровинка се предлага като хранителна добавка, във вид на капсули.

Магарешки бодил (трън)

Химическият му състав не е изучен достатъчно. Известно е, че растението съдържа полизахарида инулин, сапонини, незначително количество алкалоиди, листата съдържат дъбилни вещества и други. Това е медоносно растение, което много отдавна се използва в народната медицина. Основната причина за това е, че под неговото влияние се засилва секрецията на всички отделителни жлези. В малки дози то възбужда, а в големи дози потиска функционалната активност на нервната система. То подобрява работата на сърцето и повишава кръвното налягане. Има дезинфекционно действие. Отвари от листата се използват при инфекциозни заболявания. Препоръчва се срещу кашлица и задух, при простудни заболявания, при сърдечна слабост, за успокоение на нервите и други. Растението помага и при цяла група заболявания на кожата, счита се, че е добра профилактика дори срещу рак. Препоръчва се чаят от магарешки бодил да се приема между 3 и 5 пъти дневно. За работещите хора екстракт и от това растение се предлага и на капсули.

Жен-шен

Жен-шенът е една от най-известните билки в света. Той се прилага в най-различни лекарствени форми, влага се в стотици препарати. От него се вари и чай, който също има благотворно влияние върху различни системи на човешкия организъм. Растението съдържа тритерпенови сапонини и глюкозиди (панаксозид А, В, С, D и др.), етеричното масло панацен, висши мастни киселини, въглехидрати и глицериди. Основното му действие е като стимулатор и регулатор на мозъчната дейност. То има тонизиращо и адаптогенно действие. Под влияние на жен-шена поведението ни става максимално адекватно, ставаме по-възприемчиви, подобрява ни се паметта, особено на дълготрайната памет. Сапонините, които се съдържат в растението, се борят с умората. Доказано е, че растението се противопоставя много ефективно на стреса, което е изключително важно качество в съвременния свят. Медицинското описание на въздействията на жен-шена е изключително дълго и специализирано, но накратко представеният извод е, че растението повишава възможността на организма да се адаптира към всякакви условия и изключителни събития и оптимизира неговата реактивност. Жен-шенът трябва да се използва много внимателно, в умерени дози, тъй като голямо количество от него може да предизвиква гадене и повръщане.

Лечебна пищялка (ангелика)

Ето една билка, която е много подходяща за настъпващото студено време, което ни носи простуди и ред други физически неразположения. Това растение вирее и у нас – в Стара планина и Родопите. Ангеликата съдържа 1% етерично масло с главна съставка р-феландрен, а-пинен, р-цимол, кумарини като ангелицин, остол, остенол, императорин, ксантотоксин, бергаптен, умбелиферон, умбелипренин и някои други съединения като ангеликовата киселина и други. Неговите съставки действат прочистващо на организма, подпомагат го да изхвърли отпадъчните вещества. В това се корени неговото откашлично, потогонно, диуретично и обезболяващо действие. Успокоява спазмите на гладкомускулните органи и възбужда жлъчната секреция. Ангеликата се препоръчва при ангина, грип и кашлица. За ангина се прави и гаргара.

Черен бъз

Още едно растение, което действа прекрасно при възпаление на горните дихателни пътища. Плодовете му съдържат антицианови съединения, който неутрализират свободните радикали. В него се намират в големи количества пектин и целулоза, които действат слабително, диуретично, потогонно и способстват за понижаване на висока температура. Вплодовете на черния бъз се намират минерали и микроелементи, които не достигат в храната през студените сезони. Употребява се още за регулиране обмяната на веществата. Има мощно действие при хрема, присипнал глас и други. Абсолютно невъзможно е да се изброят всички благотворни въздействия на това растение, но то със сигурно е много подходящо за студения сезон на простудите.

Трибулус (бабини зъби)

Екстракт от тази билка се произвежда в капсули и се приема като хранителна добавка за стимулиране на производството на тестостерон. У нас обаче растението може да се намери и под формата на чай, който има преди всичко диуретично и тонизиращо действие. Подобрява общото самочувствие.

Вечерна иглика

Растението има богато съдържанието на витамин F, който е профилактично средство за инфаркт, високо кръвно налягане и затлъстяване. Счита се, че намалява риска от рак на маточната шийка и дори може да се използва за избавяне от зависимостта към алкохола. Причината, поради която го включваме в тази статия, е негово благотворно действие срещу различни възпалителни процеси в организма. Препоръчва се за засилване на имунната система след прекарани тежки заболявания, след грип и различни възпаления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *