Хранителни добавки срещу депресия

0 0 0 0 0

При драстична смяна на времето, особено при преминаването към студен сезон, човек е склонен към депресивни състояния. Дори и здравите хора изпитват меланхолия и умора. Психолозите твърдят, че това е защитна реакция на организма срещу смяната на времето и на вида на околната среда. След като няколко месеца сме живели с много слънчева светлина, в един цветен свят, изпълнен със зеленина и цветя, радвали сме се на дългия ден, сега ни е много трудно да свикнем с мрачния къс ден, захлупен под облаци. Мъглата, честите дъждове, липсата на слънце потискат душата. Постепенно тя се пропива с тъга. Понякога не ни се става от леглото, нямаме сили да се заемем с ежедневните си ангажименти. Чувстваме се отпаднали и безнадеждни.

Това състояние не се появява изведнъж. То се заражда в първите студени и мрачни дни и след това се задълбочава, ако не бъдат взети мерки. Срещу депресивните състояния може да се противодейства – със силата на волята и със силата на природата.

Първо правило: бъдете активни!

Волевият човек няма да позволи на меланхолията и психическата умора да го обхване или пък ще намали нейното въздействие чрез активност. Срещу тъгата и негативизма трябва да се противодейства и то всеки ден, целенасочено. Първото нещо, което препоръчват специалистите, е физическата активност. Поставете си за цел да бъдете енергични във всяко свое действие. Нито едно нещо през деня, колкото и да е маловажно то, не вършете вяло и на бавни обороти. Срещу депресията и хроничната умора се препоръчват още бани, вани,
масажи, аромотерапия, разходки на открито, спорт, занимаване с любимо хоби. Всички тези способи имат една и съща цел – да се подчертае удоволствието от живота, да се намери радост в дребните неща от ежедневието. Психолозите препоръчват да радваме себе си по всички възможни начини – да си купуваме подаръци, да се срещаме с приятни хора, да стоим вкъщи минимално необходимото време и други способи за вдъхване на жизненост. Но няма защо да се лъжем, много от тези неща изискват сила на волята, искат да импулс, който може и да не успеем да намерим у себе си. Понякога сме изпаднали в толкова тежко депресивно състояние, че се нуждаем от сериозна помощ – от хранителни добавки, природни средства и накрая – от лекарства.

Помощ от природата

Обикновено човек сам усеща момента, в който трябва да спре да неглижира проблема и да му обърне сериозно внимание. Ако разходките на открито, срещите с приятели, туровете по магазините и екскурзиите не вършат работа, значи трябва да потърсим помощ от природата. Някои средства са прости и не скъпи, но проверени в многогодишната лечебна практика и с отлични резултати. Да започнем от най-простите:
Комбинирани витаминни комплекси Причините за изпадането в депресия не са единствено “външни”. И ако водещите фактори са преживяно стресиращо събитие, загуба на оптимизма, предизвикване на негативни емоции от неблагоприятната околна среда, то със сигурност те се съпровождат и от “вътрешни” фактори, много силен сред които е авитаминозата. Доказано е, че липсата на витамини от В групата и на витамин С предизвикват някои симптоми на депресия и водят до нейното задълбочаване. Установено е още, че и фолиевата киселина е дефицитна при хората с този тип разстройство. Недостигът на фолиева киселина идва най-вече от неправилното хранене, но може да се задълбочи и от други състояния като продължително медикаментозно лечение. Фолиевата киселина, както и витамините може да се набавят от хранителни добавки. Особено важно е в избрания от вас препарат да се съдържа витамин В6, който е необходим за производството на серотонин и допамин. Както е известно тези така наречени невротрансмитери влияят върху изпитването на положителни емоции и съответно влияе върху доброто настроение. Недостатъчното количество на витамин В5 се изразява в умора илесно изпадане в стрес. При липсата на витамин В12 може да се наблюдават резки промени в настроението, раздразнителност, сърцебиене. Недостигът на витамин В1 може да наруши съня, което само по себе си ще задълбочи депресивното състояние. В комбинирания комплекс, който ще изберете, непременно трябва да присъства и магнезий. Установено е, че средностатистическият човек не приема с ежедневното си меню достатъчна доза магнезий, а той също е изключително необходим за производството на серотонин. Освен това при стрес в организма се намалява нивото на усвояване на магнезий от храната. Затова със всички случаи е много добре избраната хранителна добавка да съдържа и магнезий. Сред нужните в такова състояние минерали са още калцият, цинкът, желязото и манганът.

Хранителни добавки за добро настроение

Да, има такова нещо. При това става дума за продукти, които предизвикват доброто настроение по напълно естествен път. Както вече споменахме по-горе, хормонът, който се грижи за това, се казва серотонин. Когато той е в недостатъчно количество, човек се чувства потиснат и изнервен. Заради перманентното изнервено състояние, той не може и да спи добре през нощта, появява се хронично безсъние, което допълнително задълбочава умората и потиснатостта. От този омагьосан кръг може да се излезе доста лесно. За тази цел
са създадени хранителни добавки със съдържанието на 5-хидрокситриптофан и триптофан. Те пряко влияят върху производството на серотонин. 5-хидрокситриптофан (5-HTP) е аминокиселина, която изпраща импулси чрез нервната система. Предлага се във вид на капсули. 5-хидрокситриптофан се произвежда в мозъка от незаменимата аминокиселина триптофан. И двете влияят директно върху така наречения „хормон на щастието“. Такива хранителни добавки са препоръчителни и при по-леки форми на потиснатост. Можем да ги
приемаме дори ако страдаме от обикновено понижено настроение или ако усещаме, че сме безразлични към ставащото около нас.

Мелатонин

Мелатонинът също се синтезира от аминокиселина триптофан. Това е медиатор, подобен на серотонина. Най-известното му свойство е, че подобрява съня. По логиката, че който спи добре, запазва младостта си, мелатонинът е наречен „хормон на младостта“. Приет като добавка, мелатонинът има способността да се справи с нарушенията на съня и да регулира естествените биоритми в организма. Разтройството на съня води след себе си и други физиологични разстройства в организма, затова и ниското ниво на мелатонин се сочи като една от причините за поява на умора, нервност и потиснатост, които в последствие да преминат в депресия. И обратно: приемането на мелатонин е едно от средствата, които помагат в противодействието на леките депресивни състояния. Най-малкото той осигурява здрав сън, което е много важно за хора, изпаднали в тежко психологическо състояние.

Жълт кантарион

Най-известното билково средство за лечение на депресия е жълтия кантарион, сборно наименование за стотици видове растения, които виреят на три континента. На много места ще прочетете, че тази билка е добра точно толкова, колкото и антидепресантите, но пък ги превъзхожда поради това, че не е лекарство и защото няма странични ефекти. Екстракти от жълт кантарион се предлагат под формата на таблетки и капсули, така че приемането им е много улеснено, особено за работещи хора, които през целия ден са в движение. Отдавна се
използва и като билков чай.

Маточина

Маточината също е сред билките, най-известни с успокоителния си ефект. Истината е, че тя помага при много различни заболявания, но сред тях са интересуващите ни депресивни състояния, изострена чувствителност, изнервеност, безсъние, стресови състояния и други подобни. Тя съдържа танини, балсамово масло, еугенол, терпени и други. Има успокоително, обезболяващо, антибактериално, антиоксидантно действие. Маслото от маточина се използва в аромотерапията точно за противодействие на депресивни състояния.

Хризантема

Природните средства за намаляване на напрежението и признаците на умора са много и ние не сме в състояние да изброим всички тук, затова накрая ще се спрем на едно малко известно средство – хризантемата. Цветовете на това растение са много добро средство срещу главоболие, замаяност и безсъние. Препоръчва се, когато главоболието се повтаря често, без видима причина. Ефективно е при продължителна работа с компютър и при дълго четене. Чаят от хризантеми подпомага релаксацията на организма. Редовната му употреба възстановява жизнените сили.

Един коментар в “Хранителни добавки срещу депресия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *