Хомеопатични методи за лечение на грип и простудни заболявания

0 0 0 0 0

С настъпването на студовете се появяват и грипните вируси и обикновено в крайна сметка стигаме до епидемия. Този сценарий се повтаря всяка година и затова да помислим отрано как да действаме. Лечението на грипа не толкова с медикаменти, колкото с алтернативни методи като ароматотерапия, диетотерапия и фитотерапия у болшинството хора предизвиква скептицизъм. Все още се шири мнението, че по този начин грипът не само че не се лекува, но и се задълбочава. Затова нека видим какво казват специалистите: ефективна ли е хомеопатията за лечение на грипа.

Най-напред: накратко за грипа

Грипът е вирусна инфекция, предаваща се по въздушно-капков път с инкубационен период до три дни. То е толкова разпространено заболяване, че симптомите са известни на всеки: температура, главоболие, тежест в тила, възпаление на носоглътката, треска и други. Но страшен е не самият грип, а неговите усложнения като менингит, пневмония, енцефалит и други. Те не се случват често, разбира се, но ако се стигне до тях, те са много опасни за живота. Грипът се лекува с различни медикаменти, но неговият вирус е способен да мутира, тоест всеки сезон ние се сблъскваме с нов вид на вируса, по-устойчив към известните препарати. Затова един от уважаваните подходи към заболяването е:

Хомеопатия

Лекарите твърдят, че грипът е опасен на първо място със своите усложнения. Такова заболяване, прекарано „на крак“, може да подкопае имунитета на здрав възрастен човек за цялата следваща година, да не говорим за деца и възрастни хора. Профилактиката и лечението посредством хомеопатия може да допринесе за прекарването на грипа по-леко и без усложнения. Този тип препарати активизират вътрешните сили на организма и му помагат той сам да се справи с вируса в рамките на два-три дни, докато неправилното самолечение проточва заболяването до 14 дни.

Лечението с хомеопатични средства не е някакво вълшебство, а метод, доказан в продължение на стотици години и широко прилаган в Европа. Медицинският опит от последните години показва зачестяване на усложненията. Според лекарите това се свързва с лошото хранене, ниското ниво на имунитет и липсата на култура на лечение – хората често прибягват към лекарства, за които са чули, а не са препоръчани от лекар или фармацевт.

Специалистите считат, че основните причини, които затрудняват защитата от грип и други остри респираторни вирусни инфекции са многочислените възбудители и непълноценност на специфичния имунитет към тях. Затова в последно време се обръща огромно внимание на лекарствените препарати, които коригират защитните сили на организма. За поддържането на имунитета е особено важно правилното хранене, нормалната физическа активност, свежият въздух и достатъчно сън. Ако имунитетът е отслабен, то тогава той не трябва да се „повишава“, а трябва да се лекува.

Здравият човек боледува рядко и прекарва заболяванията леко

Каквато и да е болестта, тя не трябва да се пуска на самотек, а да се лекува – най-добре с хомеопатия. В „Книга за здравето“ Петър Дънов пише, че във всеки човек има скрити сили, които трябва да се активизират. Акотова не може да стане по естествен път чрез изпотяване, екскурзии, бани и прочее, лекарите прибягват до лекарства в малки или в по-големи дози. Има случаи, когато лекарят дава лекарства в по-голяма доза, отколкото трябва, и вместо да предизвика дейността на скритите сили, той ги спира. Големите дози (алопатическите лекарства) въздействат върху самия вирус и го убиват. Хомеопатичните лекарства въздействат върху вътрешните сили, укрепват имунитета и оставят организма сам да се справи с болестта.

Грипът трябва да се победи, преди да сме заболели

Всяка година лекарите предупреждават, че това е най-добрият, най-разумният подход – да бъдат взети профилактични мерки, преди да настъпи грипната вълна. Единият начин за предпазване са противогрипните ваксини. Те се разработват година за година и отчитат последните мутации на вирусите. Ваксините са начина да се избегне дискомфортът, свързан със заболяването, но имат и редица „социални функции“: с тях се намалява рискът от пропуски в училище, поддържа се постоянно ниво на производителността на труда, накратко казано – не се позволява на грипа да отклонява хора от постоянната им заетост. Другият способ за защита е доброто здраве.

Естествени методи за защита

Старо правило е, че добрата храна, обилната почивка и умерените физически упражнения намаляват напрежението и подобряват имунната система. Най-доброто средство срещу грипа всъщност е доброто здраве плюс едно просто правило: за да избягвате вируса, мийте ръцете си възможно най-често ръцете си и ги дръжте далече от очите, носа и устата. Ето, това е основата за добрата профилактика. А самата тя препоръчително се изпълнява с хомеопатични средства.

Хомеопатия срещу грипа

Някои хомеопатични средства могат да се използват за профилактика на грипа. Това са средства, които се изписват за перманентно приемане през сезона на заболяването. Честотата на приемането им зависи от това дали в областта, в която живеете, вече се е появила грипна вълна. Тук е мястото да отбележим, че хомеопатичният препарат е лекарство и самолечението с него не е желателно. За избора на конкретен медикамент, както и за уточняване на необходимата ви доза се посъветвайте с вашия хомеопат, личен лекар или фармацевт. Във всички случаи хомеопатичното лекарство е изпитано средство за смекчаване на симптомите и за ускоряване на излекуването.

Инфлуенцинум

Инфлуенцинум е едно от най-използваните средства за профилактика на грипа. То представлява биомедикамент, изготвен от противогрипна ваксина. Прилага се главно срещу грипния вирус. Използва се профилактично, по една доза седмично през периода на зимата. Препоръчва се и за приемане след прекаран грип, за по-бързото възстановяване на организма. Накратко: това е препарат, който се прилага преди или след грип, но никога по време на самото заболяване.

Осцилококцинум

Много хомеопати използват и изписват Осцилококцинум. Той е най-ефективен в първите 24 часа от началото на заболяването. Може да се приема като предпазно средство по една доза седмично през зимния период, а може да се използва и в първите дни от заболяването. Ако чувствате, че се разболявате, можете да взимате от три до пет дози в един ден. Вероятно няма да успеете да предотвратите грипа изцяло, но във всички случаи ще смекчите симптомите му и ще намалите престоя в леглото, което като постижение не е малко.

Инфлуцид

Тази година е на мода, така да се каже. Много лекари го предпочитат и препоръчват на пациентите си. Това е комбинация от 6 хомеопатични продукта, разработена специално за противодействие на настинка и грип. Профилактично се прилага по два пъти на ден по една таблетка, а за лечение – първият ден по една таблетка на всеки час, в следващите дни се разрежда по една таблетка на 2 часа. Това са общи указания за използването на продукта, но конкретната дозировка се предписва от лекар.

Есберитокс

Този препарат е предпочитан за съпътстващо лечение при инфекции на горните дихателни пътища. Удобното е, че се произвежда и под формата на капки, които са много подходящи за деца. И той, както повечето подобни продукти, може да се приема профилактично или по време на заболяването. Повишава защитните сили на организма, облекчава протичането на болестта.

Защо да изберем хомеопатично лекарство?

Те нямат странични ефекти и се считат за практически безвредни за всички възрасти. Въздействат върху организма, стимулирайки го той сам да се справи с болестта. По тази причина постигат трайни резултати. Често ги наричат лекарства на бъдещето. Факт е обаче, че се използват от 200 години и продължават да печелят все повече почитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *