Температурата при децата

1 0 0 0 0

?????????????????????????????????????????????????????

Високата температура: какво да правим?

Променливото време плаши много родители, особено тези с малки деца. Рязката смяна на времето и слабият имунитет способстват за честите простуди и вирусни инфекции. Естествено е да възникнат въпроси като: какво да правим, ако вечерта детето изведнъж вдигне температура, но се чувства добре? Или пък точно обратното: няма температура, но е отпаднало и безжизнено, не му се ходи на детска градина или на училище и иска да си лежи? В кои случаи трябва да потърсим лекар и кога е достатъчно само да му дадем горещ чай и да го оставим у дома за някой и друг ден? И въобще какво да правим, ако вдигне температура?

Да започнем от най-важното: колко градуса е температурата?

Температура до 37.5 градуса. Не е необходимо да се бие тревога при всяко повишение. Не трябва да се изпада в паника, ако детето е вдигнало до 37.5 градуса. При малките деца понякога температурата се повишава леко в края на деня, ако малчуганът е тичал повечко или е участвал в някакви подвижни игри. Възможно е също да сте го облекли прекалено топло, а организмът по този начин да реагира на прегряването. Но ако повишената температура се задържи няколко поредни дни, трябва да се обърнете към лекар. По същата логика, понижената температура също може да е симптом за болест, ако се задържи. В този случай също е нужна консултация с лекар.

Температура до 38.5 градуса. Действията на родителите зависят изцяло от състоянието на детето. Ако то е весело, енергично, не се оплаква от болки в гърлото, значи може да се мине и без лекарства. Детето трябва да се спре от училище или детска градина и да се остави у дома да полежи. Възможно е температурата да спадне от само себе си. Ако това не се случи през първия ден, а на всичко отгоре се появят и други симптоми (кашлица, втрисане, болка в гърлото), то много ясно, че няма да се мине без помощта на лекар. Случва се и обратното – температурата да е нормална, но детето да се оплаква, че не му е добре, да е отпуснато и без настроение, да не му се иска да прави каквито и да било движения: тогава също трябва да се предприеме консултация с лекар.

Висока температура около и над 38.5 градуса. Трябва ли да се сваля високата температура? Лекарите казват: не винаги и не веднага. Даже ако отстрани температурата на детето изглежда висока, лекарите съветват да не се бърза със сиропите и таблетките, докато не премине границата 38.5. Ако детето се чувства добре, достатъчно е да пие обилно течности, без лекарства. Също така не си струва да се сложи в леглото и да бъде принудено да почива. Достатъчно е то да си е у дома, на топло, и може да се занимава с любимите си неща или да си играе. Не се препоръчва и да се храни насила. Когато у детето отново се появи апетит, тогава може да се навакса пропуснатото. Дотогава родителите трябва единствено да следят да се поемат достатъчно течности. За предпочитане са топлите напитки, но може да се дават и такива на стайна температура. Течността е нужна, тъй като температурата сама по себе си способства за обезводняването. Важно е и да не се облича детето прекалено топло. Това, че е болно, не значи да му се сложи допълнителна жилетка. Прекалено топлото облекло може допълнително да повиши температурата. Стаята трябва да се проветрява два пъти на ден по за 5 минути, колкото да се смени въздуха в нея, без да се охлажда прекалено. Дете с повишена температура не бива да се праща на училище или детска градина. Това може да стане едва в деня, след като една нощ то е било с нормална температура.

Сваляне на температура

Има случаи, в които температурата все пак трябва да бъде свалена с външни средства. Високите стойности са опасни при бебета и малки деца. При тях температурата се повишава много бързо и може да предизвика шок. Добре е незабавно да се потърси медицинска помощ. Също така трябва да се вземат мерки при продължително поддържане на висока температура. Трети случай е съпътстването й от сериозни симптоми за вътрешна инфекция като болки в гърлото, в ухото, кашлица, хрипове в гърдите и други.

Как да се справим с температурата?

Хомеопатични препарати за сваляне на температура.Започваме от този способ, защото в последно време той завоюва много последователи и доказа своята ефективност. Разбира се, на първо място ще отбележим, че хомеопатичното лечение се предписва от съответния специалист и не бива да се приема на своя глава. Затова тук ще дадем някои насоки само за сведение на интересуващите се. На първо място, хомеопатите казват, че ако едно простудно заболяване минава с традиционните лекарства за около седмица, то с хомеопатични методи това става за 2-3 дни. При това по този начин не се получават усложнения и е много вероятно напълно да се елиминира необходимостта от взимането на антибиотик. Ако се практикува хомеопатия, все пак е необходимо да се започне от превантивното взимане на препарати за укрепване на имунитета, така, както препоръчват хомеопатите. Но дори и при ползване директно при заболяване, хомеопатичните средства повлияват добре острите заболявания като ангини, за вирусни инфекции, бронхити, пневмонии и други. При рязко повишаване на температурата в началния стадий, е подходящ хомеопатичният  препарат Аconitum napellus 9 (15) CH. Дават се по 3 зрънца през 10 до 30 минути. За бебета лекарството се разтваря в преварена вода. Ако повишеното ниво на температура продължи, тогава най-често се дава Belladona 5 (9) CH. Дава се в продължение на три дни по схема. НаричатBelladonna 30 CH класическо средство за сваляне на температурата. Ferrum phosphoricum D12 действа добре при настинки и общо неразположение, не позволява развитието на вирусите. Kalium phosphoricum D6 също понижава високата температура и има антисептично действие. Но пак нека подчертаем, че макар и хомеопатично, това е лекарство и трябва да се изписва от хомеопат, особено когато става дума за малки деца.

Бабини рецепти (народна медицина)

Компреси. Много практикуван и в повечето случаи ефективен метод, особено ако става дума за невисока температура, като помощно средство и прочее. Компресът може да бъде напоен в оцет и вода. Поставя се на челото, на ръцете или на крачетата. Задължително детето се завива, за да се загрее. Друг метод е лед, увит в кърпа, или кърпи, напоени със студена вода, сложени от вътрешната страна на краката и под мишниците.

Душове и вани. Те трябва да бъдат хладки, в никакъв случай не ледени. Температура на водата около 37 градуса е напълно достатъчна. Много разпространен съвет е увиването на детето с леден чаршаф, но това средство крие голяма опасност от шок. Като цяло трябва да се спазва следния принцип: средството трябва да бъде с 2-3 градуса по-хладно от температурата на детето.

Средства за намазване. В бабините тефтери има немалко такива препоръки. Примерно намазване на тялото със сок от картоф, поставяне на шайби лук на стъпалата, закрепен с помощта на чорапите. Намазване на стъпалата с мед и затопляне в чорапки. Намазване на стъпалата със счукан чесън и отново затопляне. Внимание: при ползване на лук и чесън кожата може да се изгори, затова е препоръчително първо да се намаже обилно с мас. Подобни средства не се държат повече от 5 минути, а и през това време детето не се оставя без наблюдение. И в двата случая може да се допусне изгаряне на стъпалата. В някои региони на страната се практикува натриване на суров белтък на стъпалата и дланите.

Обтриване. Това средство в никакъв случай не бива да се пренебрегва. За целта се използва водка, ракия или разреден спирт. След обтриването е нужно детето да се облече с леки дрехи. Друг съвет е последователното разтриване на гърдите, корема, гърба и крайниците със смес от вода и оцет в съотношение 2:1.

Билки за сваляне на температура

Класическите билки за тази цел са липата и цветове на бъза. Те помагат на тялото да се изпоти през нощта и така да се пребори с инфекцията. Приготвят се лесно – две чаени лъжички от цветовете се заливат с вряща вода и се оставят да се запарят десет минути. Пият се преди лягане. Друго много разпространено средство е върбинката. Две супени лъжици върбинка се вари 5 минути в 500 грама вода. Пие се по 1 чаша през 2-3 часа. Препоръчителен е също чай от шипки – 5-6 пъти на ден, подсладен с една лъжица мед. Температуропонижаващо действат още листата от черница и от малина, коприва, мента, мащерка. Добре действат и някои комбинации като тази: 100 грама цвят от липа, 200 грама плод от шипка и листа от мента. Една супена лъжица от тази смес се вари 1 минута и се пие 2-3 пъти на ден. Друга добра комбинация е по 50 грама липов цвят и лайка и по 25 грама мента и мащерка. 2 супени лъжици от смеската се варят в 400 мл и киснат 15 минути. Пие се 3 пъти на ден след ядене, подсладено с мед. Екзотично средство: чай от слънчоглед. За целта трябва да се сдобиете с изсушени листенца от слънчоглед. 1 супена лъжица се запарва и се пие 3 пъти на ден по една чаша. За сваляне на температура помагат още трицветна теменуга, червена детелина и всичко, което съдържа салицилова киселина, която влияе на терморегулаторния център.

Лекарствени препарати

Не бива да забравяме, че има и лекарства, разработени специално за овладяване на температурата. Те са средствата, които най-бързо оказват въздействие и в зависимост от лекарството ефектът продължава от 2 до 6 часа. Дозата задължително се определя от лекар, ако не – на упътването към самия препарат е поставено указание, което не бива да се надвишава по собствено усмотрение.

Добре е да знаем още и следното:

– Детето трябва да се облича топло, но не прекалено.

– По възможност да се избягва докосването му от външни хора.

– Ръцете се мият по-често от обикновено.

– Трябва да се почива повече и да се спи по-дълго.

– Необходим е чист въздух в детската стая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *