Със силата на ароматите срещу депресията

1 0 0 0 0

Аромотерапията е древно изкуство. Още по времето на Клеопатра жените са знаели, че чрез нея могат да станат още по-красиви и по-желани. Не случайно я наричат магия, защото тя има силата да реши много проблеми, дори и здравословни. Една от областите, в които аромотерапията жъне невероятни успехи, е борбата с депресията. Стресът на трудното ежедневие, спадът на жизнения стандарт, задълбочаването на икономическата криза плюс личните проблеми тласкат много хора към безнадежност. Но един внимателно подбран аромат, поднесен по подобаващ начин, би могъл да промени изцяло начина, по който се чувстваме и нещо повече – начина по който мислим и възприемаме света.

Депресия се лекува с положителни емоции

Да се каже е лесно, но да се приложи е много много трудно. Особено пък за хора, които са изпаднали в депресия. Човек, който се чувства в пълна безнадежност няма как да се принуди да мисли положително и да изпитва положителни емоции. Затова е необходим външен стимул, който да повлияе на мозъка и едва ли не като с ръка да отключи положителните емоции в него. Ароматите могат да изиграят ролята на този така нужен външен стимул. Те по невероятен и почти магически начин могат да накарат човек да се почувства спокоен, щастлив, ведър, да придадат енергия и перспектива на мрачния живот.

Етерични масла

Да видим първо къде се намира това вълшебство на уханията. В природата, разбира се. Етеричните масла се извличат от различни части на растенията. Някои се добиват от цветовете, други от листата или от стеблата. Всяко растение е уникално и от него се добива различно масло, с различни свойства и действие. Нещо повече: от едно и също растение, израснало на различни места по земята, може да бъде добито различно по качество масло. Общото при етеричните масла е, че те съдържат голямо количество биологично активни вещества и имат силен аромат. Уникалното за всяко отделно масло е, че то въздейства по собствен начин на мозъка и съответно постига различни резултати.

Аромати срещу депресията: Бергамот

Бергамот е вечнозелен дървесен вид, от чиито плодове се извлича етерично масло. Още индийците са установили антисептичните му свойства. Листата на растението лекуват рани и кожни инфекции, настойка от бергамот се използва при инфекции в гърлото и устата, при болни зъби, а също така и като общо стимулиращо средство. Етеричното масло е едно от най-широко използваните в аромотерапията. То се добива много лесно: трябва само да стиснете кората на цитрусовия плод и ще видите маслото му – със светъл изумрудено-зелен цвят. Ароматът му е удивителен: цветен, но в същото време с цитрусов оттенък на лимон и портокал, но не кисел, а сладък. Маслото, изстискано на ръка, се счита за най-качественото. От кората на хиляда плода се получават около 900 мл масло. Когато човек се намира в неустойчиво емоционално състояние, маслото от бергамот го избавя от безпокойството и страха, от унинието и депресията. Психиката се стабилизира, повишава се самооценката, появява се усещането за радост и щастие. Психолозите са се научили да използват свойствата на това етерично масло, за да помагат на хората да повишат комуникативността си, да стимулират творческите си способности, въображението и мисленето. Това е така, защото маслото от бергамот способства за концентрирането на вниманието и яснотата на мисълта. Отдавна е установена комбинация, която много помага в случай на тежък изпит или жизненоважно събеседване и това е ароматът, получен при смесването на бергамот, грейпфрут и лавандула.

Мускатова салвия

Това етерично масло се извлича от вида Salvia sclarea, отглеждан в средиземноморските страни, Кавказ и Крим. То има свойството да тонизира и да успокоява нервното напрежение, действа болкоуспокояващо. Масаж с масло от мускатова салвия действа отлично за отпускане на нервите и за активно отпочиване след период на стрес и крайна мобилизация. Ароматът на това етерично масло се използва при депресии и страхови неврози. Някои пациенти съобщават за силно превъзбуда след употреба на салвия. Този ефект може да се наблюдава при хора в отлично психическото състояние. Етеричното масло от салвия влива енергия и повишава емоциите. Ако бъде употребявано от човек с нервни и психологически проблеми, то ще помогне за възстановяване на вътрешната хармония. Ако обаче се прилага от човек със склонност към превъзбуда и еуфория, то несъмнено салвията ще задълбочи това състояние. От ниската храстовидна салвия също се получава етерично масло, наречено масло от градински чай. В ароматерапията се използва заради антисептичните си свойства. Много подходящо е при ревматични заболявания, мускулни болки и мускулно напрежени. По тази причина то също действа добре за отпускане и за прогонване на умората. Все пак това масло има по-малък обсег на приложения от маслото на мускатова салвия, но понякога се използа вместо нея, тъй като е по-евтино.

Иланг-Иланг

Маслото Иланг-Иланг се извлича от ароматно растение е Cananga odorata. То има цветно-плодов аромат, много приятен и с физически и ментален релаксиращ ефект. Това етеричномасло има широк спектър на действие, поради което е и много популярно. То е особено ефективно при лечение на проблеми с кожата и косата, но същинската си известност дължи на прекрасните резултати, които постига в борбата с безпокойството, стреса, депресия и хипертония. Освен като антидепресант, той се препоръчва и като афродизиак именно заради способността му да подобрява настоението. Неговият аромат „настойва“ за любов и нежност. Има успокояващ ефект, дава възможност за концентрация върху емоционалната страна на живота. Много често се изтъква, че трябва да се внимава да не се предозира, защото тогава има обратен ефект и може да предизвика много неприятно главоболие.

Лавандула

Етеричното масло се получава от цветовете на растенията, отглеждани основно в Средиземноморския басейн и Черноморието. Най-широко се използват антисептичните му свойства, като средство за зарастване на раните, изгарянията и кожните раздразнения. Ефикасно е при слънчево изгаряне и при всякакъв вид проблеми с кожата. Влага се в препарати срещу грип, простуда, хрема, възпаления на гърлото, астма. Действа болкоуспокояващо при ревматизъм, мигрена и менструация. Има успокояващо действие, затова се използва и като антидепресант. Намалява психическото напрежение. Препоръчва се при физическа и умствена умора, за отпускане и релаксация. Има силата да успокоява при нервна възбуда, подходящо е при безсъние, в състояние на истерия и шок. За депресия се влага най-често чрез масаж. Прилага се и чрез бани и инхалации. Етеричното масло от лавандула не се препоръчва по време на бременност.

Роза

Едно от първите растения, от които е добито етерично масло. За незапознатите розовото масло е синоним на етерично масло. Нашата страна от векове го добива и търгува с него. Описва се като мощен антидепресант със силата да тонизира нервната система. Препоръчва се при емоционални разстройства, когато човек е обзет от тъга и безнадежност във връзка с неудачи в живота си.

Маточина

Етеричното масло от маточина се получава от Melissa offcinalis, отглеждана в Европа, Азия и Северна Америка. В ароматерапията се използват неговите успокоителни свойства. Облекчава нервното напрежение. Прилага се при пристъпи на истерия, при изживят шок, при силно и продължително главоболие и мигрена. За истерия се препоръчва приложението му чрез масаж. Същият метод е ефективен при нервно напрежение, страхови неврози и безсъние.

Как действат ароматите

Те активизират различни части на мозъка и по този начин да предизвикат изпитването на определени чувства и променят психическото състояние. Затова аромотерапията се оказва мощен метод за справяне с негативизма, тревожността, напрежението и психическата умора. Изброените тук етерични масла са само малка част от множеството дарове, които ни дава природата, за да се справим с депресията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *