Смяна на часовото време

0 1 0 0 0

Час напред, час назад: как влияе върху здравето преходът към „лятно“ и „зимно“ време

На 26 октомври България се връща към астрономическото часово време или както е по-популярно: към „зимното“. Точно в 4 часа сутринта превъртаме стрелките на часовника с час назад. По традиция говорим, че това действие, практично и аргументирано от делова гледна точка, се явява силен стресов момент за организма. Тогава има ли какво да сторим?

Малко история

За жителите на почти 120 страни в света стана вече навик да въртят стрелките на часовника час напред и час назад. „Смяната на времето“ е измислена от английският предприемач Уилям Уилет от графство Кент през 1907 година с цел да се осигури по-голяма част от светлата част на деня за работа. Главен аргумент диференцираното използване на „лятно“ и „зимно“ време да получи такова невероятно разпространение е икономията на енергия. Посочва се, че в различните страни се спестява от 0,5 до 3% от общото потребление.

Икономии или здраве?

Икономическите аргументи за „смяна“ на времето са железни, но много хора се тревожат от другата страна на въпроса, а именно не вреди ли сезонното превъртане на часовниковите стрелки върху здравето. И тези опасения действително имат основание. Специалистите, които се изказват по въпроса, са разделени на две. По-малката част от тях счита, че промяната по никакъв начин не оказва влияние върху организма на човека. Повечето обаче привеждат данни, че това води до несъмнени отрицателни последствия за здравето. Посочва се, че в рамките на 2-3 седмици след смяната на времето се обострят сърдечно-съдовите, нервно-психическите, ендокринните и други хронични заболявания, снижава се работоспособността, повишава се умората, появява се лека депресия и смущения в съня. По данни на английски изследователи у ред пациенти се наблюдава нарушения в обмяната на веществата, тревожно-депресивни състояния, влошаване на паметта. Други автори отбелязват възникването на стресови състояния, проявяващите се в главоболие, разстройство на биологичния ритъм на бодърстване и сън, психоемоционална неуравновесеност. Особено чувствителни към промяната на времевия ритъм са възрастните хора, страдащите от хронически заболявания и децата. Съвкупността от неблагоприятни за здравето проявления, свързани с нарушението на времевия ритъм, получи медицинското наименование десинхроноза или разминаване на ритъма на организма с хронологичното време.

Приспособяване

Реакцията на промяната на времевия ритъм, както и процесът на приспособяване до голяма степен се определят от индивидуалните особености на човека, от типа на нервната му система, от здравословното му състояние. Лекарите посочват, че привикването може да отнеме дори до 3 седмици. През това време най-неприятни са проявите на прекалено безпокойство и разстроеният сън.

Как да се подготвим за смяната на часовото време

Ако сте сред хората, на които смяната на времето влияе по-сериозно, то непременно трябва да предприемете някакви профилактични мерки.

– Започнете подготовката седмица преди преместването на стрелките. Всеки ден измествайте обичайното си ставане от сън с 10 минути. Ако лягате в точно определено време, бихте могли да измествате и него.

– Ако ви е възможно, преместете стрелките на часовника в петък срещу събота и започнете да живеете в новия ритъм още от първия почивен ден на седмицата.

– В този период е изключително ценен пълноценният сън. При необходимост от нормализиране и след съгласуване с личния си лекар приемайте успокоителни природни (растителни) или леки лекарствени препарати.

– В периода на прехода се постарайте да намалите физическата и деловата си активност. Вършете само това, което е абсолютно наложително. Не планирайте започване на нова работа, някакви инициативи, явяване на изпити и интервюта, изобщо избягвайте да се подлагате на силно умствено или физическо напрежение. Желателно е също така да се отложат с малко медицински манипулации и операции, разбира се, ако това е възможно и безопасно за здравето.

Хранителни добавки и леки медикаменти

Комплекси витамини и минерали

В преходния период може да се наблюдава понижено настроение, апатия, понякога е възможно да възникнат дори депресивни състояние, да се повиши раздразнителността, работоспособността да намалее. За да преодолеем тези негативни реакции на организма, специалистите препоръчват правилно и пълноценно хранене, което помага на организма по-лесно да се адаптира. В никакъв случай не допускайте недостига на витамини, микроелементи, на свежи плодове и зеленчуци. Ако е необходимо, възползвайте се от комплексните витамини и минерали. Личният ви лекар може да ви изпише специални добавки, които да ви помогнат да се справите с умората. Обикновено се препоръчва комплекс от витамини В12, В6, В1, В2, С и D и магнезий.

Мелатонин за спокоен сън

За да преодолеем негативните реакции на организма, специалистите препоръчват да се увеличи времето за сън или доколкото е възможно да се избягва ранното ставане. Дали чрез разходки на слънце и чист въздух, дали чрез предписани от лекар препарати, трябва да се повишат нивата на мелатонин в организма. Защо? Мелатонинът помага при безсъние. Счита се, че той може да бъде по-ефективен дори и от приспивателно. Той е ефикасно и безопасно средство, което подпомага настъпването на съня и предразполага към спокойно прекарване на нощта. Мелатонинът е хормон, който помага за регулирането на други хормони и поддържането на ритъма на тялото, пряко отговорен за заспиването и събуждането. Освен това е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Мелатонин е продукт, които е достъпен без рецепта. Дори и при честа употреба, продуктът не води до привикване. Той регулира биологичния ритъм на организма и оказва влияние на емоциите, намалява депресивното настроение и чувството за тревожност. Освен това помага за по-лесна адаптация на организма при пътуване и при смяна на часовите зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *