Подкрепа на имунитета при учениците

2 2 1 0 0

SONY DSC

На училище: сега децата най-много се нуждаят от подкрепа на имунитета

Да тръгне на училище за детето означава рязка смяна на всичко, към което е привикнало до момента: на режима, обстановката, средата на общуване и най-вече на кръга от хора, с които ежедневно контактува. В който и клас да е малчуганът, всяка есен влизането в класната стая отново се явява важен момент, който носи известни рискове за здравето. А за първокласниците пък първите месеци в училище са направо изпитание.

Фактори, които подкопават имунитета

Вирусите

Попадайки в новата за него училищна среща, от една страна детето започва да се среща с много повече патогенни микроорганизми, някои от които напълно „непознати“ за него. От друга страна то бива подложено на тяхното въздействие много по-интензивно, отколкото досега. По тази причина децата се разболяват по-често от възрастните. Допълнителен фактор е класната стая, в която с часове стоят затворени 25-30 деца. Със застудяването на времето прозорецът се отваря все по-рядко и в стаята се оформя една прекрасна за циркулацията на вируси среда. Счита се, че всяка пренесена инфекция повишава имунитета. Но в същото време съвременните изследвания убедително показват, че всяко следващо заболяване изтощава силите на организма и намалява способността му да се справя сам.

Честите заболявания и токсините

Поради незрелостта на имунитета детският организъм е особено чувствителен не толкова към самите болестни агенти, колкото към образуващите се под тяхното въздействие токсини. Складирайки се в тъканите, те стават „бомба със закъснител“ и още повече затормозяват процеса на възстановяване. Дете, което не получава нужните му витамини, е отровено с токсини няколко пъти повече, отколкото неговите връстници, които са били „витаминизирани“ .

Стресът

Училището – влизането в нова среда, с нов дневен режим, нови изисквания и предизвикателства, представлява за детето стрес, който бързо изтощава запасите от полезни вещества в организма. Затова учениците се нуждаят от силна имунна система, която да ги направи устойчиви. По принцип здравото дете има нормален имунитет, но предвид изключителните обстоятелства той не може да издържи на всички натоварвания.

Застудяване на времето и игрите на открито

Физическата дейност – игрите в училищния двор и часовете по физическо, принципно са фактори за здраве. Но за малките ученици, особено за първокласниците те може да се окажат моментът, който подпомага разболяването. Причината е, че малчуганите, които доскоро са били под пряк родителски контрол, все още не са свикнали да се грижат за себе си, да следят кога са се изпотили и кога трябва да се облекат.

Повишаване на защитните сили

Важна роля за развиване на защитните сили играе начинът на живот – доколко е калено детето, достатъчната физическа активност, липсата на стрес и най-вече храната. При това доколко храната е пълноценна за едно дете зависи не толкова от енергийната й стойност, колкото от това дали обезпечава полезните вещества и витамини за деца. За съжаление в днешно време не са много родителите, които съблюдават указанията на педиатрите по отношение на приемът на витамини. Изследванията показват дефицит у голяма част от децата, особено на 6-7 годишна възраст. Има неоспоримо потвърждение на тезата, че деца, които регулярно приемат витамини, страдат по-рядко от детски инфекции и остри респираторни заболявания, а имунитетът им е обективно подобрен. Очевидно простата максима: „Здравето трябва да се пази от най-ранна възраст“ остава актуална завинаги.

Витамините за деца: средство за повишаване на имунитета и профилактика за множество проблеми

Човешкият организъм е огромна биохимическа лаборатория, в която всяка секунда се случват милиони преобразувания на едни вещества в други. Всички тези процеси прекъсват, ако в организма отсъства един или друг елемент. В рамките на едно денонощие човек се нуждае от повече от 50 различни химически вещества – от аминокиселини до микроелемента цинк. Но да се получи пълният набор от храната е практически невъзможно. За съжаление дори ежедневната и достатъчна употреба на плодове и зеленчуци не ликвидира недостатъчността на някои жизнено важни микроелементи. Ето защо отдавна са разработени препарати, които осигуряват необходимите витамини и микроелементи в необходимата доза. Витамините не се синтезират в организма, това означава, че трябва да постъпят отвън. Преди сто години хората са ползвали повече свежи продукти след минимална обработка, тоест храна, която е съдържала максимум витамини. Днес 70 процента от населението на планетата страда от авитаминоза. Затова първото, което могат да направят родителите за подкрепа на детския имунитет, е да се погрижат малчуганът да приема витамини за укрепване. Особено подходящи са комбинираните витамини. Така например витамин С повишава активността в борбата с инфекциозни агенти и се явява като „борец“ срещу ОВИ и грип. Витамините от група B помагат да се стимулира деятелността на имунитета. Примерно витамин B6 активизира синтеза на нуклеинова киселина, необходима за растежа на клетките и изработването на антитела за борба с инфекциите. Устойчивостта към заболяванията повишава и един от главните антиоксиданти – витамин Е. Впрочем за правилната работа на имунната система са нужни не само витамини, но и минерални вещества. Добре е да се подбере препарат, който съдържа мед и желязо, които способстват за доброто кръвотворене, а също така и калций, който обезпечава предаването на нервните сигнали, тоест „комуникацията“ вътре в организма.

Продукти за подсилване на организма:

– Комбинирани витамини

Специалистите по хранене препоръчват да се приемат препарати, които съдържат не по-малко от 10 витамина и 10 микроелемента. И без това някои от тях не могат да „работят“ в организма един без друг. За цялостното укрепване на организма няма никакъв смисъл те да се приемат поотделно. Така например калцият се усвоява единствено в комбинация с фосфора, но усвояването му е възможно най-ефективно, когато присъства витамин Д. Същото се отнася и към други жизнено важни витаминни комплекси: желязото се усвоява единствен в присъствието на витамин С, също както и фолиевата киселина. Съвременните мултивитамини се предлагат в разнообразни форми. Особено приятни и желани от децата са под формата на дъвчащи бонбони.

– Шведска горчивка – само за деца над 6-годишна възраст!

Това е спиртен извлек от 32 билки. Той стимулира кръвообращението и дишането, има антисептичен и противовъзпалителен ефект върху лигавиците, стимулира клетъчния метаболизъм. Наред с другите си показания, се препоръчва и за цялостно укрепване на имунната система. Приложението му е перорално, по една чаена лъжичка 3 пъти дневно, половин час преди или след ядене. Може да се разтвори в малко вода, чай или сок.

– Хималайска сол

Наричат я ”бялото злато на земята”. Тя е най-чистата, богата на ценни минерали и високи нива на енергия сол на планетата. Розовият й цвят се дължи на включените железни атоми в кристалната й решетка. Известно е, че енергията на кристалите е правопропорционална на големината им, а така също зависи от състава, произхода и местонаходището им. Кристалите Хималайска сол са с кубична кристална решетка (най-съвършената кристална форма в природата) Тя съдържа над 84 вида минерали (съответно 84 вида вибрации), които са лесно усвоими от човешкия организъм поради химически идентичните структурни верижни връзки с тези на витамините и протеините. Почти цялата Менделеева таблица (с изключение на инертните газове) се съдържа в хималайската сол, а те са заложени като съставни елементи и в нашия организъм. Така, приемайки в тялото си 1% солен разтвор на Хималайска сол, ние всъщност приемаме онова, което е основата на живота, при това във възможно най-енергийната и лесно усвоима форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *