Подагра

0 0 0 0 0

 

Какво е подагра и какво я причинява?

Подаграта причинява болезнени атаки и възпаление в една или повече стави. Представлява вид артрит. Болката при подагра може да е много тежка.

Подаграта се причинява от химично вещество в кръвта наречено пикочна киселина. Тя обикновено е безобидна и нормално се продуцира в организма. Повечето от нея се изхвърля чрез урината или чрез фекалиите. При хора с подагра, количеството на пикочна киселина в организма се покачва. От време на време, количеството може да стане толкова голямо, че да се формират малки, подобни на песачинки, кристали. Тези кристали обикновено се отлагат в ставите и започват да дразнят тъканите. Това води до възпаление, подуване и болка- подагрозна атака 

Защо се покачва пикочната киселина?

Нормално съществува баланс между количеството пикочна киселина, което се образува и количеството което се изхвърля от организма. При хората с подагра , бъбреците не „изхвърлят“ достатъчно пикочна киселина и количеството и в кръвта нараства.

При някои хора покачването на пикочна киселина се дължи на други фактори:

 • Прием на големи количества алкохол
 • Намален прием на Витамин C
 • Увеличен прием на подсладени напитки , богати на захар. Проучване е показало, че приемът на две подсладени със захар безалкохолни напитки на ден, увеличава риска от развитие на подагра с 85%.
 • Някои храни в големи количества , могат да „наклонят везните“ към развитие на подагра- сърца , херинга, сардина , екстракти от дрожди, миди , много червено месо.
 • Някои лекарства могат да повишат нивото на пикочна киселина– диуретици , аспирин във високи дози, някои лекарства за химиотерапия.
 • Някои състояния водят до повишен риск от подагра :

o   Наднормено тегло

o   Високо кръвно налягане

o   Увреждане на бъбреците

o   Диабет

o   Повишено ниво на триглицериди

o   Съдови заболявания

Какви са симптомите на подагра?

Подаграта се проявява като атаки, които обичайно са бързи , до няколко часа. Предизвикват силна болка в ставите. Ставата в основата на палеца, е най-често засегната. Ходенето може да е много болезнено.

Всяка става може да бъде засегната. Тези стави обикновено са подути и кожата около тях е червена  и възпалена. Ако не се третира, подагрозната атака може да продължи няколко дни , като обичайно отшумява за 7-10 дни. Между отделните атаки може да минат , дни , седмици или месеци.

Лечение на подагрозните пристъпи

Основни препоръки –Ако имате възможност повдигнете засегнатият крайник (обичайно крака), за да намалите отока. Наложете студен компрес върху възпалената става , за да намалите болката докато лекарствата започнат да действат.

Противовъзпалителни лекарства- Кратък курс със противовъзпалителни лекарства може бързо да успокои подагрозна атака. Лекарства като диклофенак , индометацин или напроксен са подходящи. Лекар ще прецени кое е най-подходящото за Вас.

Могат ли подагрозните атаки да бъдат избегнати?

Промяната в начина на живот може да намали честотата на подагрозни атаки:

 • Ако сте с наднормено тегло, опитайте да го намалите. Не започвайте диети, които могат да увеличат нивата на пикочна киселина- високо белтъчна диета или гладуване.
 • Хранете се внимателно. Високите нива на пикочна киселина могат да бъдат намалени, ако избягвате висок прием на протеини и храна богата на пурини, като черен дроб, бъбреци и морска храна.
 • Ако приемате много алкохол – намалете приема му.
 • Ако приемате много подсладени напитки , особено тези съдържащи много захар- спрете да ги приемате.
 • Избягвайте дехидратацията – пийте достатъчно вода ( поне 1,5-2 литра на ден)

Прием на Витамин C – Клинично проучване е доказало , че приемът на Витамин C  може да намали риска от развитие на подагра. Данните от клиничното проучване са :

 • Прием на 1000mg Витамин C намалява риска с 34%
 • Прием на 1500mg намалява риска с 45%

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *