Лечение на болка – болкоуспокояващи

0 0 0 0 0

 

Какво са болкоуспокояващите?

Това са лекарства за лечение на болка. Съществува голям брой болкоуспокояващи. Те могат да се прилагат по различен начин:

 • През устата – таблетки,капсули или разтвори
 • Инжекционно
 • Ректално – супозитории

Някои болкоуспокояващи се предлагат и като мазила – (кремове, мази, гелове)

Въпреки големият брой болкоуспокояващи, те се разделят на три основни групи:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – към тази група спадат – ибупрофен (Нурофен), диклофенак (Диклак), напроксен, кетопрофен (Профенид) , пироксикам (Фламексин) и др. Аспиринът също е НСПВС.
 • Неопоидни аналгетици – Парацетамол, Метамизол (Аналгин)
 • Опоидни аналгетици – слаби –кодеин , силни – морфин, оксикодон, трамадол.

Различните видове болкоуспокояващи понякога скомбинират в един продукт- пример парацетамол с кодеин (Солпадеин) и аспирин (Ацефеин).

 

 

 

Как действат болкоуспокояващите?

 

 • НСПВС (нестероидните противовъзпалителни) действат като блокират ефекта на вещество (ензим) наречен циклооксигеназа (COX). COX съдейства за продукцията на други вещества – простагландини. Някои простагландини участват в процесите на болка и възпаление, в следствие на травма или увреждане. Намаляването в продукцията на тези простагландини, редуцира и болката и възпалението.

 

 • Неопоидните аналгетици (Парацетамол, Аналгин) – имат добре изразен антипиретичен  (понижават температурата) и болкоуспокояващ ефект. Не притежават противовъзпалителен ефект

 

 • Опоидни аналгетици – действат като се свързват със специфични рецептори (опоидни рецептори) в централната нервна система, стомашно-чревния тракт и други части на тялото. Това води до намаляване на чувството за болка и увеличава прага на чувствителност.

 

Как се назначават болкоуспокояващи?

 

Изборът за болкоуспокояващо зависи от:

 • Типа на болка
 • Съпътстващи заболявания
 • Тежестта на болката
 • Възможните нежелани лекарствени реакции

НСПВС – изписват се на пациенти със болка и възпаление – например възпаление и болка в ставите (артрит) или в мускулите.

Неопоидните аналгетици – слаба до умерена болка придружена с температура , зъбобол, менструални болки, главоболие.

Опоидните аналгетици – силна болка , следоперативна болка , болка индуцирана от рак.

Продължителност на прием?

 

Както всички лекарства, болкоуспокояващите трябва да се приемат, колкото е възможно, за най-кратък период, във най-малката терапевтична доза. Това ще помогне за избягване на страничните ефекти. Някои хора се нуждаят от такива лекарства само няколко дни( например при зъбобол) . Други пациенти се нуждаят от продължително лечение – пациенти с ревматоиден артрит, остеоартрит и др.

 

 

Какви са възможните странични ефекти?

 

НСПВС – когато се приемат правилно, рядко се наблюдават значими нежелани реакции. Основните странични реакции са от страна на стомашно-чревния тракт – дразнене ( при по сериозните случай може да се наблюдава кървене) , поради което е препоръчително едновременната употреба на протектори на стомашната лигавица ( Омепрезол , Пантопразол). Наблюдават се и ефекти от страна на сърдечно-съдовата система (леко повишаване на кръвното налягане). НСПВС не се препоръчват в момент, когато пациенти искат да заченат , защото намаляват циркулацията на кръв в тазовата област, респективно половите органи.

Парацетамол – сравнително безопасно лекарство и странични ефекти са рядко наблюдавани . Това разбира се е валидно при приемане на не повече от препоръчаната доза. Може да бъде опасен при предозиране , като доведе до остра хепатотоксичност (увреждане на черния дроб).Максималната дневна доза е 3 грама.

Аналгин – основните нежелани реакции се наблюдават при хора алергични към него – сърбеж, обриви, в отделни случай до анафилаксия.

Опидни аналгетици – гадене, повръщане – сосбенно в началото на лечението, запек, сухота в устата, разширение на зениците. Също така водят до развитие на толерантност към тях и се налага все по-голямо увеличаване на дозата в продължение на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *