Как да си помогнем при висок холестерол?

0 1 0 0 0

Какво е холестерола ?

Холестерола е химично вещество, което се произвежда в клетките на организма. Много различни клетки произвеждат холестерол, като клетките на черния дроб синтезират около ¼ от цялото количество. Много храни съдържат холестерол, но той слабо се абсорбира в стомашно-чревния тракт. Това означава , че холестерола, който приемаме с храната има съвсем малък ефект върху организма и нивата на холестерол. Известно количество холестерол се присъства кръвния поток. Нуждаем се от определно количество холестерол за да сме здрави. Холестерола се пренася във кръвта като част от частици наречени липопротеини. Има различни видове липопротеини, но най-важните за холестерола са:

 • LDL холестерол (липопротеини с ниска плътност) – често наричани „лош“ холестерол. Той е асоцииран с атеросклеротичните плаки. Голямата част от холестерола в кръвта е LDL, но количеството му варира при различните хора.
 • HDL холестерол (липопротеини с висока плътност) – наричан „добър“ холестерол. Той може да предотврати образуването на атеросклеротични плаки.

Какво са атеросклеротичните плаки?

Плаките наподобяват малки мастни „зрънца“ , които се отлагат от по стените на кръвоносните съдове (артериите).

С течение на времето , плаките могат да станат все по-големи и плътни. Това може да доведе до стесняване на съответния кръвоносен съд и да намали кръвния поток през артерията.Например , стеснението на кръвоносните съдове на сърцето (коронарни съдове) , води до ангина (гръдна жаба).

Понякога може да се формира кръвен съсирек върху плаката и това напълно да запуши кръвоносния съд (тромбоза). Зависи коч артерия е засегната – може да доведе до инфаркт , инсулт или друг сериозен проблем.аптека дара плака артерия

Кои фактори влияят върху нивата на холестерол в кръвта?

До известна степ0ен нивото на холестерол в кръвта може да варира, в зависимост от начина на хранене. Въпреки това, различни хора, които се хранят по един и същ начин, могат да имат различни нива на холестерол. Най-общо , ако се храните с по-малко мазни храни , има по-голям шанс нивата на холестерол да са ниски.

При някои хора завишеният холестерол се дължи на други състояния. Например, намалена функция на щитовидната жлеза, наднормено тегло, голяма консумация на алкохол, някои заболявания на бъбреците и черния дроб.

При някои хора високите нива на холестерол са заради фамилна предразположеност.

Рискови фактори

Всеки е изложен на рискови фактори за развитие на атеросклероза. Някои ситуации увеличават този риск:

Някои навици от начина на живот , които могат да бъдат спрени и намалени:

o   Пушене
o   Намалена физическа активност (заседнал начин на живот)
o   НАднормено тегло
o   Нездравословна диета – консумация на много сол, мазнини, сладко

o   Употреба на алкохолхолестерол
Лечими или частично лечими рискови фактори:

o   Високо кръвно налягане

o   Високи нива на холестерол в кръвта

o   Високи нива на триглицериди в кръвта

o   Диабет

o   Заболявания на бъбреците

Други рискови фактори, които не могат да бъдат повлияни:

 • Фамилна предразположеност. Особено ако има проява в близки родственици.
 • Мъжки пол
 • Възрастта
 • Етническа група


Нива на холестерол в кръвта

Препоръчителни стойности на холестерол:

 • Общ холестерол – 5.0mmol/L или по-малко.
 • LDL холестерол след гладуване през нощта  – 3.0mmol/L или по-малко
 • HDL холестерол – 1.2mmol/L или повече
 • Съотношение Общ холестерол/HDL – 4.5 или по-малко. Това е стойността на общият холестерол разделена на тази на HDL холестерола.

По правило, високите стойности на LDL холестерол, означават риск за здравето.

Какви мерки могат да се предприемат за намаляване на риска от развитие на атеросклероза?

Ако сте изложени на среден или висок риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване или атеросклероза,поради повишени нива на холестерол, се налага прием на медикаменти успоредно с промяна в начина на живот. Това означава:

 • Лечение с лекарства , намаляващи нивата на холестерол – обичайно статини или фибрати.
 • Лечение на високото кръвно налягане , ако е налице такова.

В допълнение всеки един трябва да се цели в намаляване на рисковите фактори в начина си на живот:

 • Откажете цигарите, ако пушите
 • Хранете се здравословно
 • Яжте по-малко от 4 грама сол на ден
 • Поддържайте теглото и талията си в норма
 • Правете физически упражнения
 • Намалете алкохолахолестерол

 

Може ли диета да намали нивата на холестерол?

Промяната от нездравословна към здравословна диета може да намали нивата на холестерол. Въпреки това единствено диетата сама по себе си не може да намали значително холестерола. Тя трябва да бъде комбинирана поне със постоянни физически активности.

Здравословната диета включва:

 • Най-малко 5 порции, или най-добре 7-9 порции от различни плодове и зеленчуци на ден.
 • 1/3 от ястията да са на основата на бавно разградими въглехидрати – макаронени изделия , ориз, пълнозърнест хляб, мюсли
 • Намалено количество на мазни храни като мазно месо , кашкавал, пълномаслено мляко, масло и др.
 • Включете поне 2-3 порции риба на седмица
 • Намалете солта
 • Избягвайте да пържите или ако го правите да е с растителна мазнина – зехтин , слънчогледово масло

Може да включите към диетата различни хранителни добавки, които да подпомогнат намаляването и поддържането на здравословни нива на холестерол:

 • Масло от Крил –  Маслото от крил е богато на Omega-3 мастни киселини (EPA и DHA), свързани с фосфолипиди, което ги прави лесни за усвояване. Препоръчва се за поддържане на сърдечно-съдовата система и ставите. Повлиява върху нивата на холестерола и сърдечния ритъм. Благоприятно въздейства върху симптомите при ПМС. Мощен антиоксидант.
 • Омега 3-6-9 – Подпомага сърдечната и мозъчната функция. Продължителният прием може да доведе до намаляване нивата на холестерол.
 • ОмегаПрим – ОмегаПрим е иновативен високотехнологичен продукт, съчетаващ силата на 3 уникални съставки – Омега 3, Коензим Q10 и Селен. Съдържа Омега 3 от пречистено рибено масло с най-високо качество и богат състав, което се усвоява максимално ефективно от организма. Рибеното масло в ОмегаПрим е извлечено по модерен високотехнологичен метод от най-богатите на Омега 3 дълбоководни риби като херинга, сардина, скумрия и др. Над 3000 проучвания  потвърждават положителния ефект на Омега 3 за поддържане на здравословни нива на холестерола, нормално кръвно налягане и здрави кръвоносни съдове. Коензим Q10 осигурява енергия за работата на сърцето, предпазва клетките от стареене и укрепва имунитета.  Селенът подобрява еластичността на кръвоносните съдове и намалява натрупването на холестеролни плаки по стените им. Освен това притежава силен антиоксидантен ефект и подсилва имунитета.

 

Нивата на холестерол в кръвта лесно могат да бъдат следени в домашни условия, чрез комбинирани апарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *