Детоксикация на организма

0 2 1 0 0

Detox

Постенето се използва от векове като начин да се пречисти организмът. То се прилага от различни народи, залегнало е в най-различни религии. Обърнете внимание на препоръките и ще забележите, че във всички случаи се изисква отказването или въздържанието от онзи тип храни, които най-много замърсяват и затормозяват тялото, най-трудно се мелят и оставят след себе си най-много за прочистване. И отново ако се водим от религиозните пости: ето, сега е най-подходящото време да се направи нещо полезно за тялото и да се освободи от ненужните отлагания.

Що е детоксикация?

Някога тази дума се е използвала за прочистването на организма от алкохол или дрога, но днес все по-широко се използва като синоним за пълно прочистване от крайните продукти на обмяната на веществата. Те прекомерно натоварват нашите органи и се налага отвреме навреме да подпомагаме естествените функции на организма. За кого се препоръчва прочистване? За всеки, който е употребявал прекомерно месо и месни продукти, прекалено много сухи храни за сметка на свежи продукти с витамини и минерали, при злоупотреба
с храни, съдържащи консерванти, стабилизатори и подобрители, след тежко боледуване и прекомерна употреба на медикаменти, също така след диета и гладуване, при които също се отделят токсини. При съвременния начин на живот на практика почти е невъзможно да се живее така, че организмът да не се замърси. По тази причина прочистването е нужно на всеки от нас.

Кога имаме нужда от детоксикация?

Предприемането на детоксикация се препоръчва след тежко боледуване, след сериозно гладуване, след периоди на нерационално хранене по една или друга причина, а също така по това време на годината, когато делят на свежите храни силно е намалял за сметка на полуфабрикатите, силно преработените, преобладаващо месни храни. С две думи – сега и веднага. Ако организмът е прекалено затормозен от натрупани крайни продукти от обмяната на веществата, се появяват и външни белези като придобиването на уморен тен на лицето или прекалена бледост, зачестяване на случаите на главоболие, намаляване на апетита, загуба на вкуса, появата на признаци на умора, появата на лош дъх в устата, торбички под очите, уморен вид на кожата, запушване на мастни жлези и появата на пъпки и други подобни неприятни последици. Накратко казано губим свежия вид на здрав и енергичен човек.

Как да пречистим организма си?

Хранителни добавки. За прочистването на организма са разработени десетки билкови продукти. Те са лесно достъпни и лесни за употреба. Какво ще изберем, зависи от това какъв допълнителен ефект искаме да постигнем. Сред препаратите, които наред с другите си показания спомагат и за детоксикация, са имена като Адликвид антиоксидант, Годжи Бери, растителен сок Алое вера, Виногин капсули, Деноксинал таблетки и т.н. Други препарати пък са разработени точно с цел прочистване. Ще дадем пример с „Бреза за детоксикация“ – ефикасна комбинация от органичен сок от бреза и екстракт от органична коприва, създадена за подобряване на вътрешното обновяване. Препаратът съдържа флавоноиди, известни със своите свойства да освобождават токсините и да елиминират мазнините. Подобрява блясъка на кожата. Органичната коприва традиционно се използва за прочистване и намаляване нивото на токсините. Освен това тя има диуретични свойства и високото съдържание наминерали, които балансират измореното тяло.

Детоксикиращи пластири

Те отстраняват отрови, химикали и синтетика, натрупани в кожата, елиминират запека, подобряват съня, паметта, уравновесяват Рh, действат благотворно при мигрена и артрит. Пластирът за детоксикация се поставя вечер и се сваля сутрин. Резултатът от него е абсолютно видим – върху пластира ще намерите извлечени черни и лепкави вещества, жълтеникави и кафяви петна, които са следи от вредните вещества, които са изсмукани от организма. Зелен чай. Благодарение на високите стойности на съдържащите се в зеления чай
полифеноли той може да ускори с 50% прочистването на свободните радикали от тялото. Това подобрява състоянието на редица органи, стимулира системата за детоксикация на черния дроб и намалява риска от злокачествени заболявания на белите дробове, гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и панкреаса, свежда до минимум вредните влияния от радиацията.

Билки от природата

Много билки имат пречистващо въздействие. Едни от тях влияят върху бъбреците, други – на черния дроб, трети – на червата. Всички те имат полза за изхвърлянето на токсините. Чайове от метличина, градински чай, хмел или лайка например прочистват черния дроб и подобрява тена на лицето. Като цяло билковите чайове допринасят в този процес, защото имат диуретично и антиоксидантно действие. Специално за черния дроб се предписва чай от глухарче. За хората, които имат проблеми с този орган, дори се препоръчва да се пие през цялата година. Глухарчето нежно стимулира черния дроб и подпомага работата на жлъчка. Магарешкият бодил е друга полезна билка за черния дроб. Множество изследвания на това растение показват, че има свойството да го предпазва и да засилва процесите на детоксикация. Той може да увеличи производството на нови чернодробни клетки за замяна на старите и увредените.

Хранене

Стигнахме до важна част от процесът на прочистване на тялото, а именно храненето. Увеличаването на делът на плодовете и зеленчуците, както и на целулозните продукти, ще подейства много добре на червата. Увеличете печените картофи, най-добре с корите, сушените кайсии и стафидите, които подпомагат пречистването на бъбреците. Същевременно обърнете внимание на количеството вода, което поемате. То трябва да бъде минимум 1.5 литра, а най-добре 2 – 3 литра на ден. Именно водата е тази, която ще отведе токсините извън вашия организъм.

Диети

Най-известната сред тях е с ориз, който предварително е престоял накиснат във вода. Не по-малко уважаван за тази цел е овесът. Той се препоръчва за закуска под формата на овесена каша или накиснати овесени ядки. Овесът изтегля токсините от кръвта и червата, като в същото време не ги дразни. Други препоръчват лечебно гладуване. Всеки режим на хранене, който за известно време ще ограничи тежките и вредни храни, би се отразил добре на организма. Достатъчно е през време на прочистването да се откажете от кафе, шоколад, алкохол, цигари и безалкохолно. Ако в същото време се намали общото количество на храната, ще се даде почивка на храносмилателната система. Крайни и дълговременни диети не се препоръчват, защото докато прочистват организма, те могат да му нанесат други вреди.

Бани и вани

Водата е силен пречистващ фактор. Едно от най-древните средства е сауната, измислена и досега най-много използваща се от северните народи. Тялото изхвърля токсините през кожата, порите се отварят, за да „дишат“. Шоковата смяна на топла и студена вода има благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система. В началото се стои късо време – около 3 до 5 минути, но с времето сеансите може да се увеличават. Честото посещение на сауната е и отлично средство срещу стрес. У дома може да си правите горещи вани със сол. Солта също извлича токсините през кожата. Към нея могат да се добавят и някои специализирани за детоксикация продукти като водорасли и иглови клонки. Освен изброените от нас начини, има още десетки варианти за прочистване на тялото ни. Важното е да решите да го направите и да изберете начина. Не забравяйте, че ние живеем във враждебна среда. Всекидневно сме изложени на замърсена околна среда. Замърсяваме тялото чрез храната, алкохола и тютюна, подложени сме на стрес и обездвижване. В резултат от интоксикацията възникват различни физиологични проблеми като общо неразположение, умора, депресия, понижен имунитет, главоболие, лошо храносмилане, запек, неприятен дъх, повехнал тен на лицето. С всичко това може да се справим, още повече, че разполагаме с помощта на природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *