Варикозни вени (разширени вени)

veins_legs
0 1 0 0 0

Нормални вени на краката

Вените са кръвоносни съдове, по които кръвта се движи към сърцето. Кръвта се движи от вените на краката, към по-големи вени към сърцето.

Има три вида вени на краката:

 • Повърхностни вени, които са точно под повърхността на кожата. Обичайно могат да се видят и пипнат по-големите повърхностни вени. Те са тези ,които могат да прераснат в разширени вени.
 • Дълбоки вени, които преминават през мускулите. Не можете да ги видите или почуствате.
 • Много , малки „перфориращи“ вени , които пренасят кръв от повърхностните към дълбоките вени.

Има клапи в големите вени, които пропускат кръвта само в една посока. Тези клапи предотвратяват връщането на кръвта, и безпроблемното й движение към сърцето.

 

Какво са варикозни вени?

Варикозните вени са уголемени(разширени) части на вените, които са разположени под повърхността на кожата, обичайно на краката. Лесно се виждат, тъй като изглеждат дебели и жезформени. Могат да са по-малко видими, ако сте с наднормено тегло.разширени вени

От какво се причиняват варикозните вени?

Смята се, че стените на вените стават по-слаби на определени места. Тези места се разширяват и стават видими. Ако това се случи близо до клапа , тя може да не се затвори плътно и кръвта да се върне назад. Когато това се случи с една клапа се образува допълнително налягане върху вената. Това от своя страна може да доведе до последващо допълнително разширяване на други клапи. Кръвта се събира в уголемената вена и образува застой.

Кои са засегнати от разширени вени?

Около 3 на 100 от възрастните развиват разширени вени, в даден момент. Повечето хора с варикозни вени , не страдат от други заболявания или нямат първопричина. Въпреки това има състояния, при които има по-голям шанс за развитие на разширени вени:

 • Бременност – Това е , защото плода създава допълнително налягане върху вените, също така хормоните, които се отделят по време на бременност водят до отпускане на стените на вените.
 • Възраст– По-вероятно е да се развият с напредване на възрастта
 • Наднормено тегло
 • Стоене дълго изправени

Какви са симптомите?

Повечето пациенти с разширени вени нямат ясни симптоми. По-големите вени могат да предизвикат болка, тежест в краката и сърбеж

Превенция

Избягвайте продължителното стоене прав. Опитвайте да си повдигате краката често (седнете или легнете ,и повдигнете ходилата да са на нивото на бедрата). Можете например да използвате възглавница под краката. Това помага да се намали отичането на кръвта във вените.

Намаляването на теглото и упражненията могат да помогнат за превенция на образуване на разширени вени.

Лекарства и хранителни добавки

На пазара има различни лекарства и хранителни добавки , които правят вените по-еластични, като по-този начин могат да предотвратят разширяването им и да облекчат симптомите.

 • Детралекс – Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това е необходимо да приемате ДЕТРАЛЕКС внимателно, за да получите най-добри резултати от лечението с него. ДЕТРАЛЕКС е венотоник (повишава венозния тонус) и вазопротектор (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове). ДЕТРАЛЕКС се препоръчва за симптоматично лечение на венозно-съдови нарушения (отекли крака, болка,  изморени крака) и за симптоматично лечение при остри хемороидални кризи. Обичайната дозировка е:- Венозна недостатъчност: 2 таблетки дневно – 1 таблетка на обяд и 1 таблетка вечер, по време на хранене.- Хемороиди: – 4-дневен курс от 6 таблетки дневно, последвани от по 4 таблетки дневно през следващите 3 дни, по време на хранене.
 • Флебодиа – повишава тонуса на мускулите на стените на вените(венотоник) и защитава малките кръвоносни съдове-капилярите, като увеличава устойчивостта им на вредни влияния(васкулопротектор). ФЛЕБОДИА бООмг трябва да се използва само при възрастни:*При проблеми в кръвообращението (тежест в краката,болка отпуснатост на кожата при залежаване)*Лечение на признаците на обострени хемороиди*Лечение на капилярна чупливост.
 • Вариксинал – съдържа четири лечебни растителни екстракта, които подобряват състоянието на кръвоносните съдове и имат положителен ефект върху циркулацията на кръвта в крайниците. Конският кестен укрепва венозните стени, намалява тяхната чупливост и заедно с Готу кола подпомага нормалната циркулация на кръвта и възстановяването на уморените крака. Дивият чемшир подобрява венозната микроциркулация и спомага за намаляване на отоците. Черната боровинка е известна като ефективен антиоксидант, който подобрява еластичността на вените. Включените хесперидин и витамин С допълнително укрепват кръвоносните съдове. Само една таблетка Вариксинал дневно допринася за значително облекчение и лекота в краката.
 • Хомеопатия при разширени вени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *