Българските билки – познати и непреходни

1 2 1 0 0

6586250633_b73db13c28_z

Чай се пие през цялата година, независимо от сезона. Но ние, българите, сме консервативни хора и упорито следваме някои свои разбирания като това, че сладолед се яде само през лятото, а чай се пие през зимата. Това виждане лишава от прелестта на ароматните растения през топлите сезони, но най-важното е, че ни насочва към тях точно тогава, когато най-много имаме нужда, а именно през сезоните на простудата – есента и зимата. Билките тонизират, укрепват общото състояние на организма, подкрепят имунитета, внасят недостигащи вещества и какво ли още не – едва ли някой ще успее в едно изречение да обобщи всички ползи на лечебните растения.

В тази статия ще разгледаме билките, които на първо място заради съдържанието си на етерично масло действат особено благотворно през студеното време и ни подпомагат да се справяме с простудите, със срива в имунитета и с другите следствия на сезона на студа и болестите. Счита се, че срещу простуда и настинка най-добре действат липа, лайка, бъз, бял оман, лечебна оченка, градински чай, мента, ранилист, клиновиче, бял равнец, тинтява, лечебен исоп, самодивска трева, лечебна сарсапарила (скрипка), черно кандилниче и други.

Липа

Липовият чай е толкова познат, така достъпен и евтин, че сме склонни да го омаловажаваме, да го считаме за банален и скучен, дори да го забравяме. Даже в момент на простуда. Липата обаче не заслужава това, защото сладкият му аромат е неповторим, а в добавка той има невероятно благотворно влияние върху организма. Цветът на липовото дърво съдържа витамините А и С, гликозиди, агликони, сапонини , танини, захари, горчиви вещества и други съставки в минимално количество. Въздействието на тези съставки е добре изучено и затова с категоричност може да се каже, че липата действа противомикробно и противовъзпалително, обезболяващо, диуретично, успокояващо и тонизиращо. Поради тези качества на липовия цвят, чаят от него укрепва имунитета и е добра профилактика срещу простудни заболявания. Дори и да не сме неразположени, той ще ни се отрази благотворно в мразовитото време. При болест пък, липата има лечебна сила при ларингит, фарингит, ангина, подпомага лечението на бронхит и пневмония. Простичко казано, когато ни боли гърло, когато ни тече носа, кашляме и усещаме, че температурата ни се повишава, липовият чай ще бъде незаменим помощник на лечението с медицински препарати. Липата се продава в аптеката във вид, удобен за приготвянето на чай. Но тъй като липите са често срещан вид у нас, ето и рецепта за приготвянето на набран от вас липов цвят: Цветът се изсушава и се нарязва на ситно. За една чаена чаша чай са необходими около 2-3 чаени лъжички нарязан цвят. Той се поставя във вряща вода и се оставя да се запарва в продължение на петнайсетина минути. Липовият чай се пие горещ. Запарката не се използва повторно, защото тя вече е загубила ценните си качества.

Лайка

Това е още едно от ценните лекарства на природата, които не ценим достатъчно и забравяме, поради фактът, че са достъпни – растат по нашите земи и никак не е трудно да си ги доставим. Лайката често се препоръчва като лекарствено средство при простуда и възпалителни процеси на дихателните пътища. Тя съдържа етерично масло, флавоноидни гликозиди с агликони апигенин, лутеолин, кверцетин, патулетин, които имат спазмолитично действие. Същото действие имат и кумарините умбелиферон и херниарин. Билката се отразява много добре върху болести на дихателните пътища като фарингит и ларингит. Има противовъзпалително и общо успокояващо действие. Намира приложение при нервни състояния, безсъние и главоболие. Смята се, че регулира обмяната на веществата. За лайката, както и за липата, може да се пише много. И двете билки имат изключително широк спектър на действие, излизащ значително от даденото тук описание. Затова е добре да се запомни само, че това е един от подходящите за есента и зимата видове чай, към който може да посегнем, ако времето е мразовито, ако се чувстваме неразположени, ако усещаме, че се разболяваме или вече виждаме първите симптоми на простудните заболявания.

Бял равнец

Това е още една билка, която се отразява добре при простуда, и може да бъде поставена в графата „с противовъзпалително действие“. Белият равнец съдържа етерично масло, горчиво вещество, танини, флавоноиди, киселини, витамин С и К и други. Чаят има общо тонизиращо въздействие, също така ободрява, успокоява болката, но най-важното – противопоставя се на възпаленията. Има способността да пречиства кръвта и това го прави идеално средство за детоксикация. Освен това стимулира кръвообразуването.

Мента

Още един представител на познатите ни билки, чието съществуване сме склонни да забравим. Чаят от мента има едно невероятно ценно качество, което го прави изключителен – той действа като аналгетик или с прости думи – облекчава болката. Отразява се отлично на организма при висока температура и простуда. Билката съдържа етерично масло, което се различава според това къде е расло растението. В ментовото масло има ментол, който разширява кръвоносните съдове и действа много добре при възпаление на горните дихателни пътища. То има антисептично въздействие и успокоява болка. Етеричното масло има тонизиращо действие, премахва умората и главоболието, подобрява съня. Но най-ценното му действие през този сезон си остава ролата на мощно средство против простудни заболявания, придружени с хрема и болка в гърлото.

Градински чай (салвия)

Съдържа до 2 % етерично масло, в което се намират туйон, цинеол, борнеол, камфора, пинен, цедрен и около 15% сесквитерпени. В листата има още олеанолова киселина, около 8% дъбилни вещества, флавоноиди, витамини В1 и С, каротен, фумарова и никотинова киселина. Градинският чай заслужено заема място сред билките с мощно действие при простуда, грип, кашлица и хрема. Нещо повече: той е добро откашлящо средство. Препоръчва се при всички видове инфекции на горните дихателни пътища, при болка в гърлото и кашлици от всякакъв вид. Лечебното му действие се дължи преди всичко на на етеричното масло и на дъбилните вещества. Още един вид чай, който приятно ще ни сгрее в студените дни и ще помогне на организма ни да се справи с всичко, което носи зимата.

Предупреждение:

Описаните в статията билки не се препоръчват като единствено лечебно средство при съответните посочени заболявания, а като средства, подкрепящи и засилващи ефектите на лечението, предписано от лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *