Антиоксидантите

0 0 0 0 0

Митове и реалност

В последните години светът полудя по антиоксидантите. Ако се съди по рекламите, те могат да решат всеки един здравословен проблем, могат да предпазят дори от рак, удължават живота и т.н. Без тях нито един крем за лице не е достатъчно квалитетен, нито една активна добавка не е достатъчно добра. В течение на времето вече не сме в състояние да отделим кое е мит и кое истина. А и антиоксидантите – така, както всяко друго средство, трябва да се познават и да се употребяват правилно и целенасочено, за да има полза от тях. Историята на антиоксиданите започва с кислорода. Без него няма окисление, нито биха се появили оксидантите, с които трябва да се борим. И така, кислородът е мощен окислител, химическите реакции с негово участие са източник на енергия за всички биологични процеси в организма, но отрицателният ефект от тези реакции са оксидантите или свободните радикали.

Свободни радикали

Това са атоми или молекули, които съдържат свободен електрон. Самите електрони винаги се стремят да образуват устойчиви двойки и затова щом са свободни, атакуват най-близката молекула, отнемат й електрон и я превръщат на своя ред в свободен радикал. Този процес може да стане лавинообразен и да причини сериозни промени в организма. Свободните радикали са част от нормалното функциониране на организма и се превръщат в проблем, ако под влиянието на някакви негативни фактори (радиация, замърсен въздух, мазна храна) техният брой и активност се увеличи. Те могат да увредят абсолютно всяка част от тялото, встъпвайки в противоестествени химически съединения. В резултат всичко се руши, престава да работи, в клетките настъпва хаос. За да не се случи това, е необходимо свободните радикали да бъдат обезвредени навреме. И тук идва ролята на важните антиоксиданти.

Антиоксиданите: нашите стражи

Представете си, че молекулите в състава на клетките на човешкия организъм са мирните граждани на една страна: работят, изпълняват функциите си и никому не вредят. Свободните радикали са антиобществените елементи, престъпници и хулигани, които разбиват установения ред. Антиоксиданите пък са полицията, чиято задача е да установи наличието на нарушители, да открие местонахождението им и да ги дезактивира. Ако
свободните радикали по някаква причина са станали прекалено много, но същевременно антиоксидантите не се справят или те просто са недостатъчно, настъпва анаргия, която се изразява в спад на общия тонус на човека и дори възникване на заболяване.

Видове антиоксиданти

Антиоксидантите са два вида: една част от тях се образуват в самия човешки организъм, а другата постъпва отвън, примерно с храната. И тук достигаме до основната причина за недостига на някои антиоксиданти и това е нерационалното хранене. В нашия организъм има собствена система за борба с излишните свободни радикали, но тя често е отслабена под въздействие на замърсената околна среда, тютюнопушенето, прекомерното излагане на пряка слънчева светлина и други отрицателни фактори.

Недостигът на антиоксиданти води до хронични заболявания и преждевременни
признаци на стареене

Най-известният източник на антиоксиданти са плодовете, зеленчуците и червеното вино. Но малцина знаят, че всички те сериозно отстъпват по сила на най-обикновения чай. От друга страна фармацевтичната наука вече е напреднала толкова много, че може да предложи антиоксиданти под разнообразни форми, в растителните екстракти, извлечени натурални масла и т.н.

Ресвератрол

Извлича се от ципата на червеното грозде, от червеното вино, от някои червени плодове и билки. Естественото му количество в природните продукти е прекалено малко, затова се препоръчва употребата му под формата на екстракт. Продава се като хранителна добавка. Ресвератрол има доказано действие като антиоксидант, съдържа голямо количество витамин Е, има противовъзпалително действие и се отразява добре при някои болести на дихателните пътища.

Акай бери

Съдържа голямо количество витамини А и С, желязо, калций, флавоноиди, богат източник на протеини и на някои киселини. Смята се, че подпомага намаляването на теглото и профилактира раковите заболявания. Приписват му се много ползи, но една от тях е абсолютно без съмнение и неоспорима и това е действието му като мощен антиоксидант.

Ликопен

Мастно-разтворим пигмент, който придава червен цвят на някои плодове и зеленчуци, най-известните сред които са доматите, червена папая, диня, грейпфрут, сливи, пилешки черен дроб, моркови, шипка, кайсии. Не се образува в човешкия организъм и се внася отвън чрез храната. Помага за изчистване на токсините, за поддържането на имунната система, понижава холестерола и активно премахва свободните радикали. Препоръчва се запредпазване от сърдечни болести.

Коензим Q10

Всяка клетка е способна да синтезира Коензим Q10. Проблемът е, че за естествения му синтез са необходими наличието на цял набор от витамини и микроелементи, чийто недостиг в организма би могъл да смути производството на необходимото количество коензим. Затова той се предлага синтезиран и се приема като добавка.

Пикногенол

Абсолютно естествен продукт, който се добива от кората на определен вид бор. Той е богат на хранителни вещества и на биологически активни съставки. Като антиоксидант е 50 пъти по-силен от витамин Е и 20 пъти по-силен от витамин С.

Лактоферин

Допринася за нормалното протичане на метаболизма на желязото. Счита се, че влия добре при редица вирусни и бактериални инфекции. В най-голямо количество се съдържа в коластрата и в млякото. Има мощно антиоксидантно действие, тъй като свързва свободното желязо в кръвта, намалява образуването на свободни радикали и предпазва липидите от окисляване. Същевременно отдава желязо, когато е необходимо и това води до ефекта на забавяне на остаряването.

Алфа липоева киселина

Естествена биологично активна субстанция, която се синтезира в човешкия организъм в недостатъчно количество. Участва в метаболните процеси. Разтваря се и във вода, и в маслена среда. От тази й двойнствена способност произтича фактът, че се бори със свободните радикали както в клетката, така и извън нея. Някои лекари я препоръчват в малки дози за цялостна антиоксидантна защита. Представените антиоксиданти са само някои от съществуващите в природата. Както стана ясно, някои от тях човешкият организъм сам синтезира, други пък добавя чрез храната си.Но в днешно време има нужда да се снабдяваме целенасочено поради факта, че се храним прекалено нерационално и живеем в замърсена околна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *